Teknoloji

Nvidia RTX 3080 ön siparişe çıktı, yoğun ilgi nedeniyle karaborsaya düştü

Nvidia RTX 3080 ön siparişe çıktı, yoğun ilgi nedeniyle karaborsaya düştü
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nvidia RTX 3080 grafik kartı dün öğleden sonra TSİ 16.00’da yurt dışında piyasaya sürüldü ve hayal kırıklığı sadece saniyeler sonra başladı. ABD’deki tüm büyük çevrimiçi mağazalarda stoklar tükendi. Ayrıca fiziksel mağazalarda da en fazla 10 ürünün bulunduğuna dair haberler çıktı.  Sonuç olarak da eBay’deki fırsatçılar stok sıkıntısını paraya çevirme yoluna gidiyor, diğer bir deyişle RTX 3080 kara borsaya düştü. Grafik kartının keyfini çıkarmak isteyen çok az insan aslında onaylanmış bir siparişe sahip görünüyor.

Grafik kartı, eBay’de 699 dolarlık etiket fiyatı üzerinden yüzlerce dolar – bazı durumlarda, hatta binlerce dolar – yüksek fiyatlarla listeleniyor. Ve PC oyun hayranları, Nvidia’nın ABD’li perakendecilerin benzer şekilde Sony’nin yaklaşmakta olan PlayStation 5 için erken ön siparişleri bozmasından sadece bir gün sonra, baştan savma bir lansman düzenlediğini iddia ederek çıldırdılar.

Buradaki filtrelenmiş eBay listelerinin bir listesi, 1000 dolar ile 2500 dolar arasında satılan birçok RTX 3080 kartını gösteriyor. Bunların çoğu “şimdi satın alın” listeleri ve satıcıların gerçekte fiziksel bir perakendeciden satın alınan bir karta sahip olup olmadığı veya yakında bir çevrimiçi sipariş gönderiminin onaylanmış olup olmadığı net değil. Bu nedenle hangi ürün girişlerinin gerçekten satın alınabilir, güvenilir olduğunu söylemek zor . Ancak RTX 3080’in satışa çıktıktan sadece birkaç saat sonra karaborsacıların gözdesi hâline geldiği açık şekilde görünüyor.

Nvidia RTX 3080 satışı ile ilgili açıklama yaptı

Nvidia ilerleyen saatlerde durumla ilgili açıklama yaptı. Erken satışın botlar ve karaborsacılar tarafından istila edildiğini kabul etti. The Verge sitesi, şirketin açıklamasının tam metnini yayınladı. Türkçesi aşağıda yer alıyor:

Bu sabah, NVIDIA çevrimiçi mağazası da dahil olmak üzere küresel perakendecilerde GeForce RTX 3080 için benzeri görülmemiş bir talep gördük. Pasifik saatiyle sabah 6’da NVIDIA mağazasını yayına almaya çalıştık. Hazırlığa rağmen, NVIDIA mağazası trafikle doluydu ve bir hatayla karşılaştı. Sorunları çözmeyi başardık ve satışlar normal şekilde kaydedilmeye başladı.

NVIDIA mağazasındaki botları ve karaborsacıları durdurmak amacıyla, bu kartları yasal müşterilerin ellerine teslim etmek için siparişleri manuel olarak incelemek de dahil olmak üzere insanca mümkün olan her şeyi yapıyoruz.

Pasifik saatiyle 6’da 50’den fazla büyük küresel perakendecinin envanteri vardı. NVIDIA ekibimiz ve ortaklarımız perakendecilere her gün daha fazla RTX 3080 kartı gönderiyor.

Bu sabahki deneyim için müşterilerimizden özür dileriz.

Apple, Samsung ve tüketici elektroniği sektöründeki diğer şirketler, yeni amiral gemisi akıllı telefonları gibi en çok ilgi gören cihazlarının ürün lansmanlarını düzgün şekilde yönetse de, oyun şirketleri, arzı kısıtlı araçların ön siparişlerini ve nihai alımlarını güvence altına almanın açık ve öz yollarını sağlamada, tüketicilerin beklentilerini belirlemede ve hayranlara sunmada çok geride görünüyor.

İLGİLİ HABERLER