İncelemeler

Nokia Lumia 1320 İncelemesi

Nokia büyük ekranlı akıllı telefon hamlesine bir yerine iki telefonla birden girişmiş, üst sınıf için Lumia 1520’yi çıkarırken orta segment için de Lumia 1320’yi tanıtmıştı. Büyük ekranlı akıllı telefon kullanmanın herkesin hakkı olduğunu düşünen şirketin 999 TL gibi, barındırdığı 6 inç ekran, dört çekirdekli işlemci, 5 megapiksel kamera gibi teknik özelliklere göre oldukça iyi gözüken fiyattan satmakta olduğu Nokia Lumia 1320 ile ilgili detayları yazının devamında yer alan detaylı incelememizde bulabilirsiniz.

nokia-lumia-1320-inceleme-00019

İnceleme Başlıkları:
DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraSonuç

Donanım

Nokia Lumia 1320 aradaki farklara rağmen kalite bakımından Lumia 1520’nin pek altında kalmıyor. 164.2 x 85.9 x 9.8 mm.’lik boyutlarıyla kardeşinden hacim bakımından biraz daha geniş olan bu akıllı telefon tek parça görünümünde, ancak arka bölümü tamamen kaplayan plastik mat kapak gövdeden ayrılabiliyor. Bu kapak telefonun ana gövdesine sağlam biçimde oturuyor. Ancak belirli bir çıkarma ve takma girişiminin ardından kapağın yerinden hafifçe de olsa oynadığı hissedilebiliyor. 220 gr. ağırlık ise 6 inç ekranlı büyük bir cihaz için kabul edilebilir nitelikte.

nokia-lumia-1320-inceleme-00002

Boyut ve ağırlık değerlerine bakıldığı zaman Lumia 1320’yi cepte taşımanın biraz zahmetli olduğu görülüyor. Doğal olarak, telefonu tek elle kullanmak da daha küçük boyutlu ekranlara göre nispeten zor. Yine de, Nokia’nın eklediği küçük tasarım detayları sayesinde kullanım biraz olsun kolaylaşıyor. Örneğin telefonun sağ kenarında yer alan tuşlar mümkün mertebe ortaya doğru, tek elle tutarken parmakların rahatça erişebileceği biçimde konumlandırılmış.

nokia-lumia-1320-inceleme-00003

Lumia 1320’nin 6 inç ekranı IPS LCD teknolojisine sahip, aynı zamanda Lumia 1520 gibi ClearBlack teknolojisini barındırıyor. Sonuç olarak ortaya yüksek görüş açılarına sahip ve düşük veya parlak ışık altında rahat görüş sunan bir ekran çıkıyor. Derin siyahlar ekrandaki grafikleri, renkleri ve özellikle canlı kutucukları biraz daha çekici gösteriyor. Ancak 6 inç ekran 1280 x 720 piksel çözünürlüğüne sahip olduğu için piksel yoğunluğu Lumia 1520’nin Full HD ekranınınkine göre düşük seviyede. Bu da yazı ve grafiklerin biraz daha pürüzlü ve piksellenmiş şekilde görüntülenmesine neden oluyor. Yine de, telefonun fiyatı göz önünde bulundurulduğu zaman bu durum sorun edilecek bir nokta olmaktan çıkıyor.

nokia-lumia-1320-inceleme-00017

Tıpkı Lumia 1520’de olduğu gibi, Lumia 1320’de de ekranın etrafını çevreleyen çerçevenin alanı düşük tutulmuş. Ekran altındaysa Windows Phone navigasyon tuşları yer alıyor. Biraz dikkatli bakıldığındaysa soldaki ok işaretli navigasyon tuşunun biraz altında, ekran camının hemen sınırında bir mikrofon deliği farkediliyor. Üstteyse Nokia logosu, ahize hoparlörü ve VGA çözünürlük destekli ön kamera bulunuyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, sağ kenarda tuşlar orta eksene doğru konumlandırılmış; yukarıdan aşağı doğru ses, güç ve kamera tuşları mevcut. Sol kenar ise bugüne kadarki tüm Nokia Lumia telefonlarında olduğu gibi boş bırakılmış. Altta microUSB portu yer alırken, üstte de 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor.

nokia-lumia-1320-inceleme-00005

Nokia Lumia 1320’ye arkadan bakıldığında büyütülmüş bir Lumia 620’ye bakıyormuş hissine kapılmak mümkün. Mat plastik kapak oldukça kaliteli görünüyor, kenara doğru yuvarlatılan yapısı sayesinde cihazın daha iyi kavranmasını sağlıyor. Bu kapağı çıkarmak için telefonun alt kenarında, biraz sola doğru olacak bir noktadan gövde ile kapak arasına tırnağı sokmak ve arkaya doğru ittirmek gerekiyor. Bu hareket arka kapağın kolaylıkla çıkmasını sağlıyor.

nokia-lumia-1320-inceleme-00012

Her ne kadar arka kapak çıkarılabilir olsa da, Lumia 1320’nin pili sabit ve ana gövdenin içine gömülmüş durumda. Arka tarafa bakıldığında sağ kenarda, üste doğru microSIM ve microSD kart yuvalarının, üst üste gelecek şekilde yerleştirildiği görülüyor. Kapağı kapatılıp yeniden arka bölüme dönüldüğünde ise 5 megapiksel kamera, LED flaş, Nokia logosu ve küçük bir hoparlörün aynı eksen üzerinde sıralandığı görülüyor. Hoparlörün iki yanına yerleştirilen küçük tümsekler ile telefon masanın üzerindeyken hoparlörden sesin dışarı çıkması için bir kanal oluşturulmaya çalışılmış.

nokia-lumia-1320-inceleme-00010

Windows Phone’un son güncellemesiyle birlikte dört çekirdekli işlemciler desteklenmeye başlamıştı. Lumia 1520’de üst sınıf Snapdragon 800 işlemciyi tercih eden Nokia, Lumia 1320’de tercihini yine dört çekirdekli bir işlemciden yana kullanmış, ancak daha eski bir işlemci olan ve 1.7 GHz maksimum frekansa sahip Snapdragon S4’ü tercih etmiş. 1 GB RAM, 8 GB dahili hafıza, 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası Lumia 1320’nin diğer teknik özellikleri arasında yer alıyor.

Kablosuz bağlantı tarafında ise 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS,HSDPA 42.2 Mbps, HSPA 5.76 Mbps mobil geniş bant destekleri bulunuyor. İvmeölçer, yakınlık sensörü ve pusula gibi modeller de teknik özellikler listesinin dikkat çeken üyeleri arasında bulunuyor.

Yazılım

Nokia Lumia 1320’de Windows Phone 8 ve Lumia Black sürümü yüklü olarak geliyor. Bu en son sürümle birlikte Başlangıç Ekranına üçüncü canlı kutucuk sütunu ekleniyor ve kullanıcıların 6 inç ekranda daha fazla içerik görmesinin önü açılıyor. Yeteri kadar canlı kutucuk ekrana sığdırılabildiği için ekranda daha fazla kutucuk görmek için aşağıya doğru kaydırma ihtiyacı da ortadan kalkmış oluyor.

nokia-lumia-1320-inceleme-00018

Lumia Black güncellemesiyle gelen bir diğer yenilik ise Göz Atma ekranına bildirimleri eklemekti. Gelen mesajların, çağrıların, Facebook veya Twitter bildirimlerinin sayısı Göz Atma ekranı sayesinde ekran tamamen uyandırılmadan görülebiliyor. Ekrana art arda çift dokunarak kilit ekranına ulaşmak ve bildirimlere dair daha fazla detayı görmek de mümkün.

nokia-lumia-1320-ekran-goruntuleri-00003

Nokia’nın yazılım mühendisleri tarafından geliştirilen Windows Phone uygulamalarının bir kısmı Lumia 1320 ile yüklü olarak gelirken, bir kısmına da Windows Phone Mağaza içindeki ”Nokia collection” bölümü altında erişilebiliyor. Genellikle temel ihtiyaçlara odaklanan bu uygulamalar Lumia 1320’ye değer katıyor. Örneğin Nokia Here Maps uygulaması Lumia 1320’nin 6 inç ekranında bir hayli iş görüyor. Bu uygulamanın sunduğu çevrimdışı harita kullanım özelliğiyse yurt dışına sıklıkla çıkanların işini görecek cinsten.

nokia-lumia-1320-inceleme-00024

Nokia’nın uygulama katalogu içinde dikkat çeken bir diğer ürün olan Beamer da Lumia 1320’nin kullanışlılığını artırıyor. Beamer sayesinde Lumia 1320’nin ekranı herhangi bir web tarayıcısına yansıtılabiliyor. MixRadio ise çevrimiçi ve çevrimdışı müzik listeleriyle Lumia 1320 kullanıcılarına müzik keyfini kesintisiz yaşama imkanını sunuyor.

Multimedya konusunda Lumia 1320’nin yetenekleri Microsoft’un çizdiği sınırlarla kısıtlıydı. Ancak artık Windows Phone Mağaza’da düzgün video oynatıcılar bulmak mümkün oluyor. Onlardan bir tanesini yükleyerek Lumia 1320’de altyazılı film izleme keyfi yaşanabilir.

Performans ve Batarya

Son Windows Phone güncellemesiyle birlikte sunulan dört çekirdekli işlemci desteği Nokia Lumia 1320’de karşılığını 1.7 GHz dört çekirdekli Snapdragon S4 işlemci olarak buluyor. Bu işlemciye 1 GB RAM eşlik ediyor. Lumia 1320’nin sahip olduğu donanım paketi bu telefonun düzgün bir performans göstermesi için yeterli seviyede. Genel olarak bakıldığında, bu telefon daha önce test ettiğimiz Nokia Lumia telefonları gibi akıcı bir şekilde çalışıyor. Ancak Lumia 1520 ile karşılaştırıldığında Lumia 1320 biraz ağır kalıyor.

nokia-lumia-1320-inceleme-00025

İnternette gezinme konusunda Lumia 1320 kullanıcılarını fazlasıyla tatmin edecek bir performans sergiliyor. 6 inç 720p ekran masaüstü web sitelerini bile başarılı biçimde düzgün görüntüleyebiliyor. Hız da kullanıcıları memnun edecek seviyede. Lumia 1320 video performansı bakımından da iyi durumda, HD çözünürlükteki videolar bu cihazda takılma olmaksızın izlenebiliyor. Windows Phone Mağaza’da yer alan popüler oyunların oynanması konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

Nokia Lumia 1320’de 3400 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Windows Phone’un hız ve pil tüketimi konusundaki optimizasyonları, aynı zamanda daha az güç ihtiyacı duyan ekran ve işlemci sayesinde bu telefon kullanıcılarına ihtiyaçlarını karşılayacak derece pilde çalışma süresi sunuyor. Wi-Fi ve 3G’nin açık olduğu, normal yoğunluklu bir kullanımda bu telefon 2-3 gün arası tek bir şarjla çalışma imkanı bulabilir.

Kamera

Nokia Lumia 1520’de bulunan 20 megapiksel PureView kamera Lumia 1320’de yerini 5 megapiksel çözünürlüklü mütevazı bir kameraya bırakıyor. Dolayısıyla Lumia 1520’de bulunan kayıpsız dijital zum, RAW gibi özellikler bu telefonda bulunmuyor. Yine de, Lumia 1320’nin kamerası fiyatına göre ihtiyaçları yeterli derecede karşılıyor. Yeterli ışık koşullarında Lumia 1320 ile düzgün kareler yakalanabiliyor. Otomatik odaklama sayesinde yakın çekimlerde de iyi sonuçlar elde edilebiliyor.

nokia-lumia-1320-kamera-00011

Nokia’nın Lensleri sayesinde Lumia 1320’nin kamerası daha etkileyici işler yapmaya imkan sağlıyor. Bu lens uygulamalarının bazıları yüklü olarak gelirken, bazıları da Windows Phone Mağaza’dan indirilebiliyor. Örneğin Nokia Cinemagraph lensi sayesinde bir kareyi birkaç saniye boyunca yakalanıp daha sonra ortaya GIF benzeri animasyonlar çıkarılabiliyor. Bunun yanı sıra Vine, Twitter, Instagram gibi uygulamalar da Lensler bölümü içinde görünüyor.

Lumia 1320’de Windows Phone’un varsayılan Kamera uygulaması yer alıyor, ancak daha gelişmiş bir arayüze sahip bir kamera uygulaması isteyenler için de Nokia Camera uygulaması Windows Phone Mağaza’da hazır olarak bekliyor. Nokia Camera sayesinde odaklamadan metrelemeye, ISO hassasiyetinden deklanşör hızına kadar birçok ayar elle yapılabiliyor. Video tarafındaysa Lumia 1320 1080p Full HD kayıt yeteneği barındırıyor.

Sonuç

Nokia Lumia 1320 Türkiye piyasasında 999 TL gibi bie fiyattan satılıyor. Piyasada bu fiyatta büyük ekranlı bir akıllı telefon bulmak mümkün değil. Bu da Lumia 1320’ye fiyat rekabetinde önemli bir avantaj sağlıyor. Her ne kadar teknik özellikler, kamera, vb. unsurlar bakımından Lumia 1520’nin gerisinde olsa da; düzgün tasarımı, memnun edici pil ömrü ve Windows Phone’u düzgün şekilde çalıştırmayı sağlayan performansıyla Lumia 1320 sahip olduğu özelliklere paralel şekilde yakaladığı fiyatla tüketicileri tatmin edebilir.

nokia-lumia-1320-inceleme-00020

Windows Phone’un uygulama ekosistemi bakımından iOS ve Android’in gerisinde olması Lumia 1320 için bir dezavantaj teşkil ediyor. Yine de, Windows Phone’un bu alanda göstermiş olduğu gelişimi göz ardı etmemekte fayda var. Son bir yıllık dönemde iOS ve Android’deki pek çok popüler uygulamanın Windows Phone’daki yerini aldığını unutmamak gerekiyor. Kısacası Instagram, Twitter, Facebook, Vine, vb. birçok popüler uygulamayı; aynı zamanda Asphalt 8:Airborne, FIFA 14 gibi oyunları Lumia 1320’de kullanmak mümkün. Ayrıca Nokia’nın zengin Windows Phone uygulamaları da Lumia 1320’nin cazibesini artırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER