Teknoloji

NASA’dan Crew Dragon ile yapılacak ilk yolculuğa erteleme

nasa spacex crew dragon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA, SpaceX’in Crew Dragon uzay kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapacağı ilk mürettebatlı yolculuğu 31 Ekim’de başlatmayı planlıyordu. Ancak SpaceX’in Falcon 9 roketinin testlerinden birinde tespit ettiği olağan dışı bir durumu araştırmak için daha fazla zaman istemesi nedeniyle yolculuğun başlangıcı en azından kasım ayının ortasına kadar ertelendi.

SpaceX’in uçuşu gerçekleştirmeden önce Falcon 9’un ilk kademe motorunun gaz jeneratörlerinde nasıl bir sorun olduğunu tespit etmeyi ve çözüm getirmeyi istediği belirtildi.

NASA’dan Kathy Lueders’in yaptığı açıklamada, hem NASA’nın hem de SpaceX’in bulgular üzerinde aktif biçimde çalıştığı belirtildi. Lueders, önümüzdeki günlerde motorlar hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olmayı beklediklerini de dile getirdi.

Falcon 9 ile gerçekleştirilecek diğer NASA yolculukları hâlâ planlandığı şekilde sürecek gibi görünüyor. Bunlar arasında Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile birlikte gerçekleştirilecek 10 Kasım tarihli uydu görevi ve kasım ayının sonunda ya da aralık ayında gerçekleştirilecek yeniden tedarik görevi de bulunuyor.

NASA için Crew Dragon ile gerçekleştirilecek Crew-1 görevi özel bir öneme sahip. Demo-2 yolculuğuyla Amerikan astronotları yeniden uzaya kendi ülkelerinden çıkmaya başlamıştı. Crew-1, NASA’nın özel olarak üretilmiş bir kapsülle gerçekleştireceği ilk uzay görevi olacak.

İLGİLİ HABERLER