Teknoloji

Mozilla Microsoft’un varsayılan tarayıcı engellerini aşmanın yolunu buldu

mozilla monitor plus

Mozilla, son zamanlarda Windows’ta Firefox’a geçişi sessiz biçimde daha kolay hâle getiriyor. Microsoft, Windows 10’da varsayılan tarayıcıları değiştirmek için bir yöntem sunsa da bu, Edge’e geçmek için yapılan basit tek tıklama işleminden daha zahmetlidir. Bu tek tıklama işlemi resmi olarak Microsoft dışında kimse tarafından kullanılamıyor ve Mozilla bu durumdan bıkmış gibi görünüyor.

Firefox’un 10 Ağustos’ta yayınlanan 91 numaralı versiyonunda Mozilla, Microsoft’un Windows 10’da Edge’i varsayılan olarak ayarlama şeklini tersine mühendislikle tasarladı ve Firefox’un kendisini hızlı bir şekilde varsayılan yapmasına olanak sağladı. Bu değişiklikten önce, Firefox kullanıcıları, varsayılan tarayıcı olarak Firefox’u seçmeleri ve Microsoft’un Edge’i koruma talebini görmezden gelmeleri için Windows 10’un Ayarlar bölümüne gönderiliyordu.

Mozilla’nın tersine mühendisliği, artık Firefox’u tarayıcının içinden varsayılan olarak ayarlayabileceğiniz anlamına geliyor ve tüm işler arka planda ek istem olmadan gerçekleşiyor. Bu, Microsoft’un kötü amaçlı yazılımların varsayılan uygulamaları ele geçirmemesini sağlamak amacıyla Windows 10’a yerleştirdiği korsanlığa karşı korumalarını atlıyor. Microsoft, The Verge sitesine verdiği demeçte bunun Windows’ta desteklenen bir yöntem olmadığını söylüyor.

firefox varsayılan tarayıcı
Görsel: The Verge

Mozilla, Microsoft’un Windows 11’de daha da zorlaştırdığı bir işlem olan varsayılan tarayıcı belirlemenin daha karmaşık yolundan açıkça bıkmış görünüyor. Bir Mozilla temsilcisi, The Verge sitesine yaptığı açıklamada, “Tüm işletim sistemleri, varsayılan durum için resmi geliştirici desteği sunmalıdır, böylece insanlar uygulamalarını varsayılan olarak kolayca ayarlayabilir. Bu, Windows 10 ve 11’de olmadığı için Firefox, kullanıcılara varsayılan tarayıcı olarak Firefox’u seçtiklerinde Windows’un Edge’e sağladığına benzer bir deneyim sunmak için Windows ortamının diğer yönlerine güveniyor.” dedi.

Mozilla, 2015’te Microsoft’a yönelik olarak yayınladığı herkese açık mektubundan bu yana, Microsoft’u Windows’ta varsayılan tarayıcı ayarlarını iyileştirmeye ikna etmeye çalışıyor. Uzun zamandır hiçbir şey değişmedi ve şimdi Windows 11 varsayılan tarayıcıları değiştirmeyi daha da zorlaştırıyor. Bu, bardağı taşıran son damla olmuş ki, Mozilla, Windows 11’in haziran ayında tanıtılmasından kısa bir süre sonra Firefox’taki değişikliklerini uygulamaya başladı.

Şimdiye kadar Google, Vivaldi, Opera ve diğer Chromium tabanlı tarayıcılar Mozilla’nın yolunu takip etmedi ve bu etraftan dolaşma hamlesine Microsoft’un tam olarak nasıl yanıt vereceği belli değil. Microsoft’un, korsanlık önleme ile kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlama amaçlı güvenlikle ilgili bazı somut nedenleri vardır, ancak Edge’in varsayılanları kolayca değiştirmesine izin vererek, yalnızca eşit bir oyun alanı isteyen rakip tarayıcın elini zayıflatıyor Windows 11, bu oyun alanını daha da karmaşık hâle getiriyor ve rakipler de bundan hiç mutlu görünmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER