Teknoloji

Windows 11 ile varsayılan internet tarayıcısı değişimi zorlaşıyor

windows 11 internet tarayıcısı

Microsoft, Internet Explorer’ı emekliye ayırmaya karar verdiğinden beri, bu emektar internet tarayıcısının yerini alan Edge internet tarayıcısını herkesin aklına kazımak için yoğun bir tanıtım çalışması yürütüyor. Edge tarayıcısını kendi geliştirdiği edgeHTML motorundan Chromium’a geçirdiğinde çabalarını daha ileri bir seviyeye taşıdı. Microsoft, Internet Explorer ile ilgili olarak çeşitli hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kaldıktan sonra, kullanıcılarına tercih ettikleri tarayıcıyı Windows’ta kullanma seçeneği sunma konusunda daha dikkatli davranmıştı. Ancak bu, Windows 11’deki değişiklikler bundan uzaklaşmanın işaretlerini gösteriyor.

Windows 10’da varsayılan internet tarayıcısını değiştirmek her zaman mümkün olmuştur. Ancak bu işlem biraz can sıkıcıdır. Windows, Microsoft Edge’den gerçekten ayrılmak isteyip istemediğinizi sormanın yanı sıra, bir sistem güncellemesinden sonra veya Microsoft’a ait web sitelerinde gezinmek için farklı bir uygulama kullandıktan sonra Microsoft’un kendi internet tarayıcısının var olduğunu her fırsatta hatırlatıyor.

Görünüşe göre Windows 11, varsayılan uygulamaları değiştirme şeklinizi değiştirerek süreci sinir bozucu ve zahmetli olmanın ötesine taşıyacak. Windows 10’da, varsayılan yapmak istediğiniz internet tarayıcısını, e-posta istemcisini veya müzik çaları seçebileceğiniz üst düzey kategoriler vardı. Windows 11 bunu değiştiriyor ve bunun yerine kullanıcıların önce Chrome gibi bir uygulama seçmesini, ardından Chrome’un desteklediği .htm, .html, .svg ve hatta .pdf gibi her dosya türü için varsayılan uygulamayı seçmesini sağlıyor.

Bu çok adımlı süreç sonucunda kullanıcıların varsayılanları değiştirmekten cayacağı düşünülüyor olmalı. Ayrıca her değişiklik bir açılır onay penceresiyle karşılanıyor, bu da Edge’i Chrome veya başka bir tarayıcıyla değiştirmeyi daha da zahmetli hâle getirir. Windows 10 her zaman dosya türü başına varsayılan uygulamaları değiştirme seçeneğine sahipken, görünüşe göre Windows 11 bunu varsayılan ve tek bir yöntem haline getiriyor.

Tabii ki, diğer tarayıcı üreticileri bu değişiklikten memnun değiller ve Microsoft’un bu saçma hareketlerden geri adım atması çağrısında bulunuyorlar. Bu tarayıcı geliştiricileri, tüm varsayılanları otomatik olarak değiştirecek tek bir düğme sunarak işleri biraz daha kolaylaştırabilir, ancak yine de bunun üzerinde çalışılmalı ve kullanıcıların kolaylıkla kullanabileceği bir özellik olarak iyi şekilde tasarlanmalı. Umalım ki, bu değişiklik yalnızca geçici bir deneme olsun ve Microsoft, Windows 11 tüm kullanıcılara sunulmaya başlandığında daha kolay bir yönteme geri dönülsün.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER