Teknoloji

Microsoft Word yıllardır süren boşluk tartışmasına noktayı koyuyor

microsoft word android

Microsoft, uzun süredir devam eden boşluk tartışmasına son noktayı koydu. Microsoft Word için hazırlanan son güncellemeyle birlikte nokta işaretinin ardından iki kez boşluk tuşuna basılırsa bu hata olarak kabul ediliyor ve kullanıcılara boşluk sayısını bire indirmeleri söyleniyor. Yazılım devi, söz konusu değişikliği test etmeye Word’ün masaüstü uygulamasında başladı.

Hâlâ nokta sonrasında çift boşluk bırakma konusunda ısrarlı olanların Microsoft’un bu uyarısını görmezden gelmesi mümkün. Word’ün Editör özelliği üzerinden çift boşluğun hata olarak işaretlenmesi kapatılabiliyor. Microsoft’un hâlihazırda testleri devam eden bu değişikliği kısa süre içinde Word’ün masaüstü uygulamasını kullanan herkese ulaştırması bekleniyor. Ancak şirket, gelen ilk geri bildirimlerin büyük ölçüde olumlu olduğuna dikkat çekiyor.

Microsoft tarafından program yönetimi direktörü Kirk Gregersen’in imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Büyük boşluk tartışmasının ana noktasında bunun bazı yazarların tercihi olmayan bir tarz seçimi olduğunun farkındayız. Bu nedenle testlerimize devam edeceğiz ve söz konusu önerilerin kolaylıkla kabul edilmesini, geri çevrilmesini veya tamamen devredışı bırakılabilmesini sağlayacağız.”

Bu boşluk tartışmasının geçmişi, daktilo kullanılan günlere kadar uzanıyor. Daktilolarda her karaktere eşit ölçüde yatay alan sağlamak için tek boşluklu yazı tipleri kullanılıyordu. “i” gibi dar karakterler ve “m” gibi karakterlerle aynı alana sahipti. Bu nedenle “.” işaretinin ardından cümlenin bittiğini göstermek için ekstra bir boşluğa daha ihtiyaç duyuluyordu.

Microsoft Word ve benzeri uygulamalarda yazı tiplerinin orantılı hâle getirilmesiyle birlikte bu ekstra boşluğa olan ihtiyaç da ortadan kalkmıştı. Dolayısıyla Microsoft’un zamanın ruhuna uygun bir değişiklik yaptığı söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER