Teknoloji

Microsoft Windows’un vitrinini yeniliyor

microsoft windows

Microsoft Windows ve Windows’ta sunduğu uygulamaların büyük kısmının logo ve ikonlarını yeniliyor. Yazılım devinin bu yönde bir hazırlığı olduğuna dair haberler çok uzun bir süre önce gündeme gelmişti. Şirket, bu yolculuğa Office ikonlarını yenileyerek başlamıştı. Microsoft şimdi de bünyesi altındaki 100’den fazla ikonu farklı renk ve materyallerle değiştiriyor.

Yazılım devi, uygulama ve servislerini “Fluent Design“(Akıcı Tasarım) adını verdiği ilkeleri çerçevesinde yenilemek adına harekete geçmişti. Microsoft’un tasarım ve araştırmadan sorumlu kurumsal başkan yardımcısı John Friedman, şirketinin yaklaşımını şu sözlerle açıklıyor: “İkonların tasarımında yaptığımız en son değişiklikte iki önemli kreatif zorlukla karşılaştık: Müşterilerimiz için tanıdık olan yüzümüzü korumak isterken bir yandan da yeniliği ve değişimi işaret etmeyi istiyorduk. Aynı zamanda hem Microsoft’un değerlerine bağlı kalmayı hem de farklı bağlamları kapsayacak esnek ve açık bir tasarım sistemi oluşturmayı planlamıştık.”

İkonların büyük kısmında çok büyük değişikliklerin yapılmadığı söylenebilir. Ancak ince dokunuşlar sayesinde ikonlara toplu hâlde bakıldığında ortaya çok daha tutarlı bir görüntünün çıktığı fark ediliyor. Windows 10’da ayarlar ve uygulamalar menülerinde kullanıcıları karşılayan ikonların büyük kısmının eski ve birbirinden tutarsız görünmesi, Microsoft’u sonunda harekete geçirmişe benziyor.

microsoft windowsWindows 10X de Microsoft’un bu yöndeki çalışmalarının bir parçası olarak değerlendirilebilir. Şirket, Windows 10X’i duyururken Windows logosuna da küçük dokunuşlar yapmıştı. Çift ekranlı cihazlar için hazırlanan Windows 10X’te kullanıcılara yeni bir Başlat menüsü sunulmuş ve Canlı Kareler’den vazgeçilmişti.

microsoft windowsWindows 8 ve Windows 10’da kullanılan mevcut Windows logosu, düz bir renkten oluşuyordu. Yenilenen logoda, dört parçanın her birinde mavinin farklı bir ton kullanılmış gibi görünüyor. Windows 10X’te başka alanlara da dokunan şirket, ayarlar paneli ve bildirim merkezine erişimi kolaylaştırmışa benziyor.

microsoft windows

Microsoft Windows ve diğer platformlarındaki görsel değişiklikleri sürdürecek

Microsoft’un ikon çalışması ve Akıcı Tasarım dilinin kademeli bir süreç olduğu söylenebilir. Şirketin bu yöndeki çalışmaları, 2020’de de devam edecek gibi görünüyor. Edge internet tarayıcısının ikonunu yenileyen, Office logosunu da değiştiren Microsoft’un önünde hâlâ yapacak çok iş olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Microsoft, Windows ve diğer servisler üzerinde yaptığı tasarım çalışmalarında “açık kaynak” olarak tanımladığı bir sistem uyguluyor. Bu sistemde şirketin tasarımcıları hem bağımsız hem de ortak çalışmalar yürütüyor.

İLGİLİ HABERLER