Bilim

Microsoft tansiyon ölçebilen yeni bir giyilebilir sağlık ürününün patentini aldı

microsoftGiyilebilir ürünler henüz tam potansiyeline erişmemiş gibi görünüyor. Ancak bu durum söz konusu kategorinin vaatlerinin büyük olduğu ve şirketleri bu yönde çalışmalar yapmaya teşvik ettiği gerçeğini değiştirmiyor. Microsoft da söz konusu şirketler arasında yer alıyor.

Mevcut giyilebilir ürünlerin büyük kısmında varsayılan yetenek olarak adım saymak, hareket takibi yapmak ve kalp atış hızını ölçmek ön plana çıkıyor. Tansiyon ölçebilen giyilebilir sağlık ürünleri de geliştirilse de, söz konusu ürünlerin büyük bir kısmı henüz “ana akım” kullanıcılar tarafından benimsenmiş değil. Tasarımsal ve teknik zorluklar söz konusu durumda temel faktör olarak göze çarparken, Microsoft kullanım kolaylığının ön planda olduğu bir tasarımla bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

Şirket tarafından alınan son patentin merkezinde tansiyon ölçebilen bir gözlük bulunuyor. Yazılım devinin araştırma biriminde görev yapan Christian Holz ve Edward Wang tarafından kaleme alınan bir yazı, şirketin geliştirdiği prototip konusunda ipuçları veriyor. Buna göre, gözlüğün kenar kısımlarında optik sensörler bulunuyor. Söz konusu sensörler, yüzdeki üç farklı nokta üzerinden nabız ölçümü yapıyor. Ardından bu üç nokta arasındaki zaman ve atış hızını ölçen sensörler, tansiyonu hesaplıyor. Sensörlerin kalp atış hızının yanı sıra başka değerleri de ölçmesi beklense de, henüz bu konuda bilgi verilmiş değil. Prototipin gerçek dünya koşullarında da test edildiğini belirten araştırmacılar, gözlüğün mevcut yöntemlere kıyasla daha hızlı sonuçlar verdiğini dile getirdi.

Microsoft için yeni teknoloji ve prototiplerin patentini almak, ancak bunları gerçek dünyada kullanılan somut ürünlere dönüştürmemek alışılmamış bir durum değil. Bu durumun yeni tansiyon gözlüğüyle değişip değişmeyeceği ise zamanla anlaşılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER