Teknoloji

Microsoft Chromium tabanlı yeni bir internet tarayıcısı hazırlıyor

microsoft yapay zekâ

Microsoft, Windows 10‘da Edge’in yerini alacak ve varsayılan tarayıcı işlevi görecek Chromium tabanlı bir internet tarayıcısı üstünde çalışıyor. Yazılım devi, Edge‘i bundan üç yıl önce büyük umutlarla duyurmuştu. Internet Explorer‘ın yerini alması ve Chrome gibi modern tarayıcılarla daha güçlü şekilde rekabet etmesi için hazırlanan Edge görsel açıdan beğenilse de, tarayıcıda kullanılan EdgeHTML motoru, Chromium ile mücadelede sorun yaşamıştı. Microsoft Chromium tabanlı bir internet tarayıcısı geliştirerek bu soruna kökten bir çözüm getirmeyi planlıyor gibi görünüyor.

The Verge sitesinde yer alan habere göre, Microsoft bu konudaki hazırlıklarını bu hafta içinde resmen duyurmaya hazırlanıyor. Şirketin bu çalışmalarındaki öncelikli amacının Windows’un web uyumluluğunu geliştirmek olduğu belirtiliyor. Daha önce Windows Central tarafından yayınlanan bir haberde, konuya ilişkin çalışmaların şirket içinde Anaheim kod adıyla yürütüldüğü belirtilmişti.

Microsoft için EdgeHTML yolculuğu şimdiye kadar pek iyi gitmemişti. Android’le ulaştığı geniş kitleye ek olarak, PC ve Mac’lerde de tercih edilmesi Google Chrome’u dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı hâline getirmiş durumda. Chrome’un bu popülaritesi, pek çok geliştiriciyi de internet sitelerini Chromium motoruna göre optimize etmeye yöneltiyor.

Microsoft kendi internet tarayıcısı motorunun mağlubiyetini geç de olsa kabullenmişe benziyor. Yazılım devinin Windows’un kapılarını Chromium’a açacağına dair ilk işaretler bir süre önce görülmüştü. Şirketin mühendisleri, ARM tabanlı Windows cihazlarda Chrome desteği sunmak için Google ile birlikte çalışmaya başlamıştı.

Microsoft Chromium tabanlı internet tarayıcısıyla Windows 10 üzerinde Chrome’a karşı takındığı düşmanca tavrı da sonlandırabilir. Şirket, Windows 10’u yayınladığı günden bu yana kullanıcılarına bildirimler göndererek Chrome yerine Edge’i kullanmalarını tavsiye etmişti. Microsoft bir süre sonra da Google Chrome yükleyicisini EdgeHTML motorunu desteklemediği için Microsoft Mağaza’dan çıkarmıştı.

İLGİLİ HABERLER