Teknoloji

Microsoft’un ARM işlemcili Surface 7’den beklentisi büyük

surface pro 6

Surface Pro ve iPad Pro ürünlerinin her ikisi de aynı hedefe odaklanıyor, her yerde rahatlıkla taşınabilir ve kullanılabilir bilgisayar deneyimine odaklanıyor. Apple’ın tableti ise pil ömrü, bağlanabilirlik ve hatta ağırlık ve kalınlık gibi alanlarda öne çıkıyor. Intel işlemcileri nedeniyle Microsoft şimdiye kadar Surface serisinin iPad tarzında boyutlara ve deneyime ulaşmasını sağlayamamıştı. Dedikodusu yapılan ARM tabanlı Surface 7 ile birlikte bu durum değişebilecek gibi görünüyor.

Geçmişte Windows’un ARM tabanlı işlemcilerle dansına tanık olmuştuk. Windows CE ve ARM bir zamanlar iki iyi arkadaştı. Nokia Lumia 2520’den Pro olmayan ilk iki Surface bilgisayara kadar, Microsoft’un Windows RT platformu hem satış hem de deneyim bakımından hoş karşılanmamıştı. Windows ve pazar o zamandan bu yana gelişti ki, Microsoft yeni bir deneme yapmanın zamanının geldiğini düşünüyor.

FrAndroid sitesinin kaynaklarından aldığı bilgilere göre, “Campus” kod adlı ARM tabanlı Surface, Surface 7 adıyla çıkacak ve doğrudan iPad Pro ile yarışacak. Görünüş açısından da bu tablete benzeyecek. Surface serisinin bilinen özelliklerinden olan geniş ekran çerçeveleri kaldırılıyor, sadece kamera için üst tarafta ve klavye için alt tarafta biraz daha kalın ekran çerçevesi bırakılıyor.

Bunlara ek olarak, ARM tabanlı tablet alışılmış Surface konnektörlerini kaldırarak bunların yerine USB-C portuna yer veriyor. Böylelikle piyasada son zamanlarda gördüğümüz modern tabletlere uyum gösteriyor.

Surface Pro 7’de de değişiklikler olacak

Karşılaştıracak olursak, “Harper” kod adlı Surface Pro 7’de de birtakım dış değişiklikler bekleniyor. MiniDisplay portu kaldırılacak ve bunun yerine sadece tek bir USB-C portu kullanılacak. Surface Connect ve USB-A portları ise korunacak. Daha önce sızan Surface Laptop 3 modelinde ise 15 inç ekran bulunacak. Bazı modellerde ise ilk kez AMD CPU kullanılacak.

Hiç şüphesiz, ARM Surface cihazları ilginç görünürken, Microsoft tarihine bakıldığında da endişelendirici gibi görünüyor. Beklentileri değişmiyor, ARM tabanlı cihazda çalışan Windows 10, platformun en popüler yazılımının performans sorunları ve pil sıkıntısı çıkarmadan her yerde rahatlıkla çalışmasını sağlayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER