Teknoloji

Meta 14 Mayıs seçimleri için hazırlanmaya başladı

meta türkiye

Meta Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin güvenli ve emniyetli bir şekilde yapılmasına yardımcı olmak için harekete geçti. Şirket yanlış bilginin yayılmasını azaltmak ve zararlı içerikleri kaldırmak için teknoloji ve insan kaynaklarına yatırım yaptığını duyurdu.

Meta Türkiye’de 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimler öncesinde harekete geçerek önemli bir adım atmış oldu. Zira Meta’nın çatısı altındaki Facebook’un seçim manipülasyonu için kullanılabileceği 2016’da İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı aldığı referandumda ve ABD’de Donald Trump’ın zaferle ayrıldığı başkanlık seçiminde görülmüştü. Cambridge Analytica skandalı da seçim manipülasyonları için yapılanları gözler önüne sermişti.

Seçim yaklaştıkça, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak belirlemek ve daha hızlı aksiyon alabilmek için Seçim Operasyonları Merkezini devreye sokan Meta, Türkiye’deki dijital okuryazarlığı artırmak ve seçimlerle ilgili çevrimiçi yayılan asılsız bilgilerin önüne geçebilmek için eğitim programları başlattığını belirtti. 

Meta’nın Topluluk Standartları, halihazırda Facebook ve Instagram’daki taciz, şiddete teşvik, etnik köken veya din temelli saldırıları yasaklayan politikalarının yanı sıra seçimlerle ilgili birçok alanı da kapsıyor. Meta, bu kuralları ihlal eden içerikleri tespit ettiğinde platformlarından kaldırıyor.

Seçim günü yaklaştıkça bu tür içeriklerin herkes için daha kritik bir konumda olduğunun altını çizen Meta; Topluluk Standartları sistemini desteklemek amacıyla, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit edebilmek ve daha hızlı aksiyon alabilmek için Türkiye Seçim Operasyon Merkezini etkinleştirme kararı aldı.

Meta’nın algoritması, belirli durumlarda, oy vermeyi engellemeyi amaçlayan asılsız bilgi ve haberleri Facebook ve Instagram’dan tamamen kaldırıyor. Diğer tüm asılsız bilgi türleri için de, daha az insanın görmesi adına içeriğin yayılmasını yavaşlatıyor ve insanları yetkili kaynaklardaki bilgilere yönlendirmeye odaklanıyor.

Meta Türkiye’de bunu en doğru şekilde yapabilmek için aralarında Doğruluk Payı ve Teyit’in de olduğu, 90’ın üzerinde bağımsız üçüncü taraf doğrulama kuruluşu ile birlikte çalışıyor. Bu kuruluşlardan aldığı destek ile kullanıcıları haber ve bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için teşvik ediyor. Aynı zamanda kuruluşların içeriğin asılsız olduğuna dair hazırladığı makaleye yönlendiren uyarı etiketleri ekliyor. 

Meta, aynı zamanda WhatsApp’ta, insanlara şüpheli veya yanlış gibi görünen bir mesaj geldiğinde, onları içeriğin doğruluğunu teyit etmek adına doğrulama kuruluşları ile bu bilgileri tekrar kontrol etmeye teşvik ediyor. Geçtiğimiz sene WhatsApp’ta bir kez iletilen herhangi bir mesajın, bir seferde yalnızca bir gruba iletilebileceğini duyuran Meta, 2020’de aynı özelliği iletilme oranı yüksek olan mesajlar için kullanıma sunduğunda gönderilen bu mesajların sayısında yüzde 70’in üzerinde bir oranda azalma gördüğünü belirtiyor.

Meta Türkiye’de dijital okuryazarlığın geliştirilmesine de yardımcı oluyor

Meta Türkiye’de dijital okur yazarlığı geliştirmek için Bilgi Üniversitesi, MediaWise ve Habitat Derneği de dahil olmak üzere akademik, medya ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla iş birliği yaparak asılsız bilgileri tespit etmeye odaklanan programlar başlattı.

Meta Türkiye’de yapılacak seçimler öncesinde siyasi reklamlara yaklaşımı konusunda da bilgiler verdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre; Meta platformlarında sosyal meselelerle, seçimlerle veya siyasetle ilgili reklamlar yayınlamak isteyen reklamverenlerin, kim olduklarını ve hangi ülkede yaşadıklarını kanıtlamak için bir doğrulama sürecinden geçmeleri gerekiyor. Şirketin şeffaflık ilkelerine paralel olarak paylaşımların üzerine reklamverenin kim olduğunu gösteren etiketler ekleniyor. Ayrıca, insanların uygulamalarında daha az reklam görmeyi seçebilmeleri için yeni kontroller de ekleyen Meta, kullanıcılara etiketlenmiş reklamları görmeme seçeneği sunuyor. Meta, tüm siyasi ve seçime dayalı reklamları, yedi yıl boyunca Reklam Kütüphanesinde saklıyor. Buradan hangi reklamların yayında olduğu, hedeflemeyle ilgili bilgiler ve bunlara ne kadar harcama yapıldığı öğrenilebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER