Teknoloji

Meta Cambridge Analytica davasında 725 milyon dolar karşılığında uzlaşma sağladı

meta twitter

Facebook’a zor zamanlar yaşatan Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin üstünden dört yılı aşkın bir zaman geçmiş durumda. Skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte açılan davalardan biri ise nihayet çözüme ulaştı. Facebook’un çatı şirketi Meta Cambridge Analytica skandalı nedeniyle açılan bir grup davasının sona ermesi için 725 milyon dolar karşılığında anlaşmaya vardı.

Facebook’un özel kullanıcı verilerini Cambridge Analytica ve başka üçüncü tarafların erişime açtığının ortaya çıkması nedeniyle şirket, farklı ülkelerde davalar ve resmi soruşturmalarla karşı karşıya kalmıştı.

Uzlaşma anlaşması, Facebook’un kullanıcı verilerini kullanıcı onayı olmadan üçüncü tarafların erişimine ve işlemesine açarak eyalet yasalarını ve federal yasaları çiğnediğine dair şikayet sürecini sonlandırıyor. Bu davanın ABD’de veri gizliliğinin ihlâli nedeniyle açılan en büyük dava olduğu belirtilmişti.

Davacı avukatları tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, uzlaşma anlaşmasının tarihi bir öneme sahip olduğu ve bu davanın büyüklüğünü yansıttığı ifade edildi. Meta’nın açıklamasında ise şirketin son üç yılda gizlilik konusundaki yaklaşımını yenilediği ve çok daha kapsayıcı bir gizlilik programını hayata geçirdiği belirtildi. Şirket uzlaşmanın kullanıcılarının ve hissedarlarının en iyi çıkarlarına hizmet ettiğinin de altını çizdi. Uzlaşma anlaşmasının yürürlüğe girmesi için federal hakim onayı gerekiyor.

Meta Cambridge Analytica davalarından kurtulabilmiş değil

Skandalın ortaya çıkmasının ardından kapanan Cambridge Analytica, Ted Cruz ve Donald Trump’ın 2016 ABD başkanlık seçimi kampanyası için çalışmıştı. Bir uygulama aracılığıyla 87 milyondan fazla kişinin verilerine ulaşan şirket, bu verilerle kullanıcılara kişiselleştirilmiş mesajlarla ulaşmıştı.

Meta Cambridge Analytica nedeniyle açılan davalardan kurtulmuş değil. ABD’nin pek çok eyaletinde resmi makamlar tarafından şirkete açılan davalar devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER