Teknoloji

Cambridge Analytica skandalının Facebook’a faturası ağır oldu

Facebook Android uygulamasının performans artışını Afrika seyahatine borçlu

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Facebook‘a Cambridge Analytica skandalı nedeniyle 5 milyar dolar ceza kestiğini açıkladı. Sosyal ağ, kullanıcı verilerinin gizliliği konusunda 2012’de FTC ile yapılan bir anlaşmanın ihlâl edilmesi nedeniyle söz konusu meblağı ödeyecek. Facebook, FTC ile vardığı uzlaşma gereğince kullanıcı verilerinin yönetimi konusunda yeni bir yönetim yapısını ve yeni kuralları hayata geçirecek.

Sosyal ağ ile FTC arasındaki uzlaşma anlaşmasının geçerlilik süresi 20 yıl olarak belirlendi. Bu anlaşma doğrultusunda Facebook bünyesinde bağımsız bir gizlilik komitesi oluşturulacak Bir grup Facebook direktörü ise her çeyrekte bir araya gelecek ve şirketin hareketlerini takip eden bağımsız bir “gizlilik” denetçisi tarafından hazırlanan raporları değerlendirecek. FTC yapılan anlaşmaya Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’i kısıtlayan maddeler de koydu. Bu maddeler, şirketin çoğunluk hissesini kontrol eden Zuckerberg’in gizlilik raporlarını göz ardı etmesini engelleyecek.

Facebook ile çatısı altındaki WhatsApp ve Instagram, gizlilik ihlâllerinin resmi yetkililere değerlendirilmesi konusunda yeni belirlenmiş kurallara tabi olacak. 500’den fazla kullanıcının etkilendiği gizlilik ihlâllerinin 30 gün içinde ilgili makamlara bildirilmesi gerekecek. Facebook, kullanıcıların çift aşamalı doğrulama için verdiği telefon numaralarını reklam amacıyla kullanması nedeniyle eleştirilmişti. Uzlaşma anlaşmasına doğrultusunda bu uygulamaya da son verilecek.

5 milyar dolarlık ceza, temmuz ayının ilk günlerinde konuşulmaya başlanmıştı. Bazı uzmanlar, söz konusu meblağın az olduğunu ve cezaya bir sıfır daha eklenmesi gerektiğini belirtmişti. Resmi duyurunun ardından da bazı teknoloji uzmanları, Facebook’un sadece küçük bir “park ihlâli” cezası aldığını dile getirdi.

Sosyal ağa kesilen ceza miktarı, yatırımcılar tarafından makul karşılanmışa benziyor. Cezanın açıklanmasının ardından Facebook hisselerinin değer kazanması, bu durumun somut bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Facebook, FTC dışında başka bir Amerikan kurumu tarafından daha cezalandırıldı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Facebook’a 100 milyon dolar ceza kesti. Bu cezanın yatırımcıların veri güvenliği konusunda yanlış bilgilendirilmesi nedeniyle verildiği belirtildi. SEC yetkilileri; veri ihlâli gerçekleşmiş olmasına rağmen, Facebook’un durumu “varsayıma dayalı” olarak tanımladığını dile getirdi. Açıklamada, Facebook’un Cambridge Analytica’nın ihlâlinden 2015’te haberdar olduğu, ancak bunu duyurmadığı vurgulandı.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, FTC tarafından kesilen cezanın ardından bir açıklama yaptı. Şirkette “gizlilik şefi” ataması yapacaklarını söyleyen Zuckerberg, şirket genelinde 1000’den fazla kişinin gizlilik risklerinin tespit ve sınırlandırılması konusunda çalışacağını belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER