Teknoloji

macOS Big Sur yayın tarihi resmen açıklandı

macos big sur yayın tarihi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, macOS 11.0 sürümü, diğer bir deyişle macOS Big Sur güncellemesinin yayın tarihi hakkında beklenen açıklamayı “One More Thing” etkinliğinin sonunda yaptı. macOS Big Sur 12 Kasım tarihinde yayınlanıyor.

Ön gösterimi Apple’ın geçtiğimiz haziran ayındaki geliştirici konferansında gerçekleştirilen bu sürüm, ağustos ayından beri de herkese açık beta olarak meraklı ve ilgili kullanıcılar tarafından deneniyordu. Bu sürüm, Apple’ın yeni M1 yongasını destekleyen ilk macOS sürümü olacak. Ücretsiz olarak sunulacak bu yeni güncellemeyi indirip kurduğunuzda, iOS’ten alınan birtakım tasarımsal ve görsel değişiklikler ilk bakışta dikkatinizi çekecektir.

macOS Big Sur yenilikleri

Öncelikle Big Sur, özelleştirilebilir Denetim Merkezi ile geliyor. Buradan parlaklık ayarı, Rahatsız Etme ve diğer tercihlere kolaylıkla erişilebiliyor. Ayrıca tüm bildirimleri ve yeniden tasarlanmış araç takımlarını bir arada tutan yeni bir bildirim merkezi var. Bunlar tek bir sütunda gösteriliyor. En son gelen uyarılar en başta gösteriliyor ve gruplanmış bildirimler de bir araya toplanıyor. Her iki arayüz de iOS’te olduğu gibi yarı saydam. Diğer görsel değişiklikler arasında daha uzun menü çubukları, masaüstü arka planına bağlı yazı tipi renk değişiklikleri ve daha fazla yarı saydam pencere kullanımı bulunuyor.

Mail ve Fotoğraflar gibi bazı uygulamalarda da tasarım güncellemeleri var. Bunun yanında Mac için Haritalar da yeni bir versiyonla geliyor. Güncelleme ile birlikte Haritalar uygulamasına gelen yeni özellikler arasında özelleştirilmiş Rehberler, 360 derece konum görünümleri, bisiklet ve elektrikli araçlar için yol tarifleri, paylaşılmış tahmini varış zamanları için canlı güncellemeler, yoğun alanlar ve kapalı alan haritaları bulunuyor. Tabii ki, bu yeniliklerin hemen hepsi yurt dışında kullanılabilecektir.

Tasarım değişikliklerine ek olarak, Big Sur gizlilik odaklı bazı özelliklere de sahip. Safari içinde Gizlilik Raporu olarak adlandırılan bir bölüm var. Burada son 30 günde internet tarayıcısının engellediği site takipçileri gösteriliyor. Ayrıca Safari, kayıtlı şifrelerin bir veri sızıntısı içinde bulunup bulunmadığı sürekli takip ediyor ve bunu algıladığında size şifre değişikliğini tavsiye ediyor. Big Sur’un App Store’u da hangi uygulamanın ne tür verileri topladığı ve üçüncü taraflarla izleme amaçlı olarak hangi verileri paylaşabileceğine dair bilgilendirmeleri gösteriyor.

Son olarak Apple, Mac’in ekranlarının açıldığı anda hemen uyanacağını, bu açıdan iPhone’un ele alındığında ekranının hemen açılmasına benzer bir durumun olacağını söylüyor.

Bu yenilikleri 12 Kasım’dan itibaren deneyimleme imkanı bulacaksınız.

İLGİLİ HABERLER