Teknoloji

Mac’lere özel en son güncelleme macOS Big Sur yayınlandı

macos big sur

Apple macOS’in en son versiyonu, macOS 11.0 olarak da nitelendirilen macOS Big Sur‘u yayınladı. Yeni sürüm uyumlu Mac bilgisayarlara Mac App Store üzerinden ücretsiz olarak indirilip kurulabiliyor.

Big Sur, Apple’ın masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarına özel yazılımına son yıllarda getirdiği en büyük güncellemelerden biri olma özelliğini taşıyor. Kullanıcı arayüzü baştan aşağı yenilendi. Yeni ikonlar, menü çubuğu, iOS’ten alınan denetim merkezi, yine iOS’ten alınan araç takımları ve diğer birçok iyileştirme ve geliştirme kullanıcıları bekliyor. Bunun yanı sıra Apple, Mac’lerde neredeyse 20 yıldır sürdürdüğü OS X / OS 10 sürüm numarasını bitirdi ve macOS 11.0 ile yeni bir başlangıç yaptı.

Apple bazı gizlilik odaklı özellikler de ekliyor. Safari’de daha iyi çalışan takipçi bilgi sistemi ve Mac App Store’dan indirilen herhangi bir uygulama için sunulan gizlilik bilgisi bunların arasında bulunuyor.

Ancak Big Sur sadece mevcut Mac’lere getirdiği özelliklerden dolayı heyecan duyulan bir sürüm değil. Ayrıca Apple’ın yeni duyurduğu ve 17 Kasım’da Türkiye’de de satışa çıkacak M1 işlemcili MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini bilgisayarlarda da bu işletim sistemi çalışacak. Apple, Big Sur’u yeni ARM tabanlı sistemlerde düzgün çalışacak şekilde optimize ettiğini kaydetti. Bu modellerde Intel versiyonlarında olmayan bir özellik bulunacak. iOS ve iPad uygulamaları çalıştırılabilecek.

macOS Big Sur destekleyen cihazlar

macOS Big Sur güncellemesini destekleyen cihazlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • MacBook (2015 ve daha yeni)
  • MacBook Air (2013 ve daha yeni)
  • MacBook Pro (late 2013 ve daha yeni)
  • Mac mini (2014 ve daha yeni)
  • iMac (2014 ve daha yeni)
  • iMac Pro (2017 ve daha yeni)
  • Mac Pro (2013 ve daha yeni)

macOS Catalina sürümünü çalıştırıp da Big Sur güncellemesini alamayacak cihazlar arasında 2012 model MacBook Air’lar, Mid 2012 ve Early 2013 MacBook Pro’lar, 2012 ve 2013 model Mac mini’ler, 2012 ve 2013 model iMac’ler yer alıyor. Mac’inizin model ve seri numarasını bilmiyorsanız, Apple’ın hazırladığı bu rehberden yardım alabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER