Teknoloji

MacBook Pro M2 Pro ve M2 Max işlemcilerle yenilendi

apple mac macbook pro

Apple profesyonel kullanıcılar için güç verimliliği performansını ve pil ömrünü daha da artıran yeni nesil profesyonel Apple M2 Pro ve M2 Max çiplerine sahip yeni 14 ve 16 inç MacBook Pro’yu duyurdu. Profesyonel laptop’lar için dünyanın en güçlü ve verimli çipleri olan M2 Pro ve M2 Max ile MacBook Pro, efektler için render alma gibi zorlu görevleri Intel tabanlı en hızlı MacBook Pro’ya kıyasla 6 kata kadar, renk sınıflandırma işlemlerini ise 2 kata kadar daha hızlı tamamlıyor.

Apple çipin eşi benzeri görülmemiş güç verimliliğinden yararlanarak 22 saate kadar pil ömrüne ulaşan MacBook Pro, şimdiye kadar bir Mac’te sunulan en uzun pil ömrünü sunuyor. Yeni MacBook Pro gelişmiş bağlantı seçenekleri için, önceki nesilden iki kata kadar daha hızlı olan Wi-Fi 6E standardını destekliyor. Yeni modeller ayrıca ilk kez 8K ekran desteği veren gelişmiş HDMI bağlantısı içeriyor. 96 GB’a kadar birleşik bellek sunan M2 Max modeliyle içerik üreticiler, laptop PC’lerin açmayı bile başaramadığı büyük sahnelerle çalışabiliyor. MacBook Pro’nun rakipsiz özelliklerine ünlü Liquid Retina XDR ekranı, çok çeşitli bağlantı seçenekleri, 1080p FaceTime HD kamera, altı hoparlörlü ses sistemi ve stüdyo kalitesinde mikrofonlar da ekleniyor. macOS Ventura eşliğinde MacBook Pro, kullanıcılara eşsiz bir deneyim vadediyor.

“Apple çipli MacBook Pro, profesyonellerin hareket halindeyken iş akışlarında sınırları zorlamalarına yardımcı olarak ve bir laptop’ta hayal bile edemeyecekleri şeyleri yapmalarını sağlayarak büyük bir değişim yarattı.” diyen Apple’ın Global Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Joswiak sözlerine şöyle devam etti: “MacBook Pro şimdi çok daha iyi. Daha hızlı performans, gelişmiş bağlantı özellikleri, şimdiye kadar bir Mac’te sunulan en uzun pil ömrü ve bir laptop’taki en iyi ekran gibi özellikleri düşünüldüğünde eşi benzeri olmadığını söyleyebiliriz.

M2 Pro ve M2 Max sayesinde MacBook Pro, sanattan bilime ve uygulama geliştirmeye kadar çok sayıda disiplinde profesyonel iş akışlarını dönüştürebiliyor. Intel tabanlı Mac modellerini yükseltmeyi düşünen kullanıcılar performans, pil ömrü, bağlantı özellikleri ve genel üretkenlikte yapılan iyileştirmelerle daha büyüleyici bir deneyim yaşayabilecek. MacBook Pro ister prize takılı ister pil gücüyle çalışıyor olsun performansını koruyor.

macbook pro

M2 Pro çipli MacBook Pro, M1 Pro’nun performansını yüzde 20’ye kadar geliştirerek, sekiz adede kadar yüksek performans ve dört adede kadar yüksek verimlilik çekirdeklerine sahip 10 veya 12 çekirdekli CPU’yla birlikte geliyor. 200 GBps ile M2 çipten iki kat fazla birleşik bellek bant genişliği ve 32 GB’a kadar birleşik bellekle kullanıcılar büyük projelerin üstesinden gelebiliyor ve birden fazla profesyonel uygulamayı inanılmaz bir hızda çalıştırabiliyor. 19 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen yeni nesil GPU, yüzde 30’a kadar daha iyi bir grafik performansı sunuyor. Yüzde 40 daha hızlı çalışan Neural Engine ise video analizi ve görüntü işleme gibi yapay öğrenme görevlerini hızlandırıyor. Üstelik M2 Pro’daki güçlü media engine, en popüler video codec’leriyle kolayca başa çıkabiliyor ve çok az güç tüketerek video oynatma ve kodlama hızını önemli ölçüde artırıyor.

M2 Pro çipli MacBook Pro ile:

  • Motion’da yapımlar ve animasyonlar için render işlemleri, Intel tabanlı en hızlı MacBook Pro’dan yüzde 80’e kadar, önceki nesilden ise yüzde 20’ye kadar daha hızlı yapılabiliyor.
  • Xcode’da kod derleme işlemleri, Intel tabanlı en hızlı MacBook Pro’ya kıyasla 2,5 kata kadar, önceki nesle kıyasla yaklaşık yüzde 25 hızlanıyor.
  • Adobe Photoshop’ta görüntüler, Intel tabanlı en hızlı MacBook Pro’dan yüzde 80’e kadar, önceki nesilden ise yüzde 40’a kadar daha hızlı işlenebiliyor.

M2 Max çipli MacBook Pro, 38 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen daha büyük bir GPU’yla iş akışlarını çok daha ileri boyutlara taşıyor, M1 Max ile karşılaştırıldığında performansı yüzde 30’a kadar artırıyor ve 400 GBps ile M2 Pro’dan iki kat daha fazla birleşik bellek bant genişliği sunuyor. 96 GB’a kadar birleşik belleğiyle MacBook Pro, laptop’lardaki grafik belleği sınırlarını bir kez daha aşıyor. Böylece kapsamlı üç boyutlu geometrik tasarımlar ve dokular içeren sahneler oluşturma veya devasa panoramik fotoğrafları birleştirme gibi yoğun grafikli iş yüklerinin üstesinden geliyor. M2 Max, sekiz adede kadar yüksek performans çekirdeği ve dört adede kadar yüksek verimlilik çekirdeğiyle yapılandırılabilen yeni nesil 12 çekirdekli CPU’suyla M1 Max’ten yüzde 20’ye kadar daha iyi performans sunuyor. M2 Pro’dan daha güçlü bir media engine içeren bu çip, iki kat daha yüksek ProRes hızlandırma performansı ile ortam oynatma ve kod dönüştürme hızlarını önemli oranda artırıyor.

M2 Max çipli MacBook Pro ile:

  • Cinema 4D uygulamasında efektler için render işlemleri, Intel tabanlı en hızlı MacBook Pro’dan 6 kata kadar, önceki nesilden ise yüzde 30’a kadar daha da hızlanıyor.
  • DaVinci Resolve’da renk sınıflandırma işlemleri, Intel tabanlı en hızlı MacBook Pro’dan iki kata kadar, önceki nesilden ise yüzde 30’a kadar daha hızlı tamamlanabiliyor.
macbook pro

MacBook Pro daha hızlı kablosuz bağlantı için şimdi Wi-Fi 6E bağlantı standardını içeriyor ve daha da gelişmiş HDMI bağlantı noktası aracılığıyla 60 Hz’e kadar 8K ekranlara, 240 Hz’e kadar 4K ekranlara destek veriyor. Bu yeni özellikler MacBook Pro’da zaten bulunan, çevre birimleri için yüksek hızlı bağlantı sağlayan üç adet Thunderbolt 4 bağlantı noktası, bir adet SDXC kart yuvası ve MagSafe 3 şarj olanağı ile birlikte kullanıcılara son derece çok yönlü bağlantı seçenekleri sunuyor.

Yeni MacBook Pro modelleri için ne kadar ödemek gerekiyor?

M2 Pro çipli yeni 14 inç MacBook Pro 49 bin 999 TL’den ve eğitime özel 46 bin 249 TL’den; M2 Pro çipli 16 inç MacBook Pro ise 62 bin 499 TL’den ve eğitime özel 57 bin 499 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Bugün ön satışa çıkan yeni dizüstü bilgisayarlar 24 Ocak itibarıyla sahipleriyle buluşacak.

İLGİLİ HABERLER