Teknoloji

Apple M2 Pro ve M2 Max çipleri tanıttı

apple m2 pro m2 max

Apple bugün, SoC (system on a chip) tasarımlı yeni nesil M2 Pro ve M2 Max çipleri duyurdu. Şirketin belirttiğine göre M2 Pro; 12 çekirdeğe kadar CPU, 19 çekirdeğe kadar GPU ve 32 GB’a kadar hızlı birleşik bellek sunarak M2 çipin mimarisini geliştiriyor. M2 Max ise M2 Pro’nun özelliklerini daha da ileri taşıyarak 38 çekirdeğe kadar GPU, iki kat daha fazla birleşik bellek bant genişliği ve 96 GB’a kadar birleşik bellek sunuyor. Sektör lideri watt başına performans seviyesiyle M2 Max, dünyanın en güçlü ve verimli profesyonel laptop çipi haline geliyor.

Her iki çip de daha hızlı bir 16 çekirdekli Neural Engine ve Apple’ın güçlü media engine teknolojisi gibi gelişmiş özel teknolojiler sunuyor. M2 Pro sayesinde Mac mini ilk kez profesyonel düzeyde performansa sahip oluyor. M2 Pro ve M2 Max ise 14 inç ve 16 inç MacBook Pro’nun ezber bozan performansını ve özelliklerini daha da ileri taşıyor.

“Yalnızca Apple; M2 Pro ve M2 Max gibi SoC mimarileri geliştiriyor. Bu çipler inanılmaz profesyonel performans ve sektör lideri güç verimliliği sunuyor.” diyen Apple’ın Donanım Teknolojilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Johny Srouji sözlerine şöyle devam ediyor: “Daha da güçlü CPU ve GPU, daha geniş birleşik bellek desteği ve gelişmiş media engine ile M2 Pro ve M2 Max, Apple çiplerin olağanüstü gelişimini gözler önüne seriyor.”

M2 Pro özellikleri

İkinci nesil 5 nanometre üretim teknolojisiyle geliştirilen M2 Pro, 40 milyar transistörden oluşuyor. Bu sayı, M1 Pro’dan yaklaşık yüzde 20 ve M2’den ise iki kat daha fazla. M2 Pro; 200 GBps ile M2’den iki kat daha fazla birleşik bellek bant genişliğine ve 32 GB’a kadar düşük gecikmeli birleşik belleğe sahip. 10 veya 12 çekirdekli yeni nesil CPU, sekiz adede kadar yüksek performans çekirdeğinden ve dört adede kadar yüksek verimlilik çekirdeğinden oluşuyor. Böylece ortaya M1 Pro’daki 10 çekirdekli CPU’dan yüzde 20’ye kadar daha hızlı ve çok iş parçacıklı CPU performansı çıkıyor. Adobe Photoshop gibi uygulamalarda ağır iş yükleri her zamankinden de hızlı çalıştırılıyor ve Xcode ile kod derlemek Intel tabanlı en hızlı MacBook Pro’dan 2,5 kata kadar daha hızlı bir hale geliyor.

M2 Pro’daki GPU, M1 Pro’daki GPU’dan üç adet daha fazla yani 19 adede kadar çekirdekle yapılandırılabiliyor ve daha geniş bir L2 önbellekle geliyor. M1 Pro’dan yüzde 30’a kadar daha hızlı olan grafikler, görüntü işleme performansını büyük oranda artırıyor ve konsol kalitesinde oyun deneyimi sunuyor.

M2 Max özellikleri

67 milyar transistörüyle M1 Max’ten 10 milyar, M2’den ise 3 kat daha fazla transistöre sahip olan M2 Max, Apple çipin performansını ve özelliklerini daha da yeni boyutlara taşıyor. 400 GBps ile M2 Pro’dan iki kat, M2’den ise dört kat daha fazla birleşik bellek bant genişliği sunan çip, 96 GB’a kadar hızlı birleşik belleği destekliyor. Bu sayede devasa dosyalar anında açılıyor ve birden fazla profesyonel uygulamada çalışmak inanılmaz derecede hızlı ve akıcı bir hal alıyor.

M2 Max, M2 Pro ile aynı yeni nesil 12 çekirdekli CPU’ya sahip. GPU ise 38 adede kadar çekirdeğiyle daha fazla güç ve daha geniş bir L2 önbellek sunuyor. Grafik hızları M1 Max ile karşılaştırıldığında yüzde 30’a varan oranda artıyor. 96 GB belleğiyle M2 Max çipli yeni MacBook Pro, rakip sistemlerin çalıştırmayı bile başaramadığı grafik yoğunluğu yüksek projelerin üstesinden gelebiliyor.2 Görsel efektlere güç verme, yapay öğrenme modellerini eğitme ve gigapiksel boyutunda görselleri birleştirme gibi işlemlerde M2 Max çipli MacBook Pro, ister prize takılı ister pil gücüyle çalışıyor olsun inanılmaz bir performansa ulaşıyor. M2 Max dünyanın profesyonel laptop’lar için en güçlü ve verimli çipi.

M2 Pro ve M2 Max’teki özel teknolojiler

M2 Pro ve M2 Max, güncellenen özel teknolojilerle birlikte geliyor: Hem M2 Pro hem de M2 Max, Apple’ın saniyede 15,8 trilyon işlem gerçekleştirebilen ve önceki nesilden yüzde 40’a kadar daha hızlı olan 16 çekirdekli yeni nesil Neural Engine birimini içeriyor. M2 Pro; donanım hızlandırmalı H.264, HEVC ve ProRes formatında video kodlama ve kod çözme özellikleri içeren son derece güçlü ve verimli media engine teknolojisini barındırıyor. Böylece çok düşük güç kullanarak birden fazla 4K ve 8K ProRes videoyu aynı anda oynatmak mümkün hale geliyor. M2 Max, iki video kodlama motoru ve iki ProRes motoruyla M2 Pro’dan 2 kata kadar daha hızlı video kodlamaya olanak tanıyor.

Apple’ın en yeni görüntü sinyali işlemcisi, görüntülerdeki pürüzleri daha da iyi şekilde azaltıyor ve Neural Engine ile birlikte bilişimsel video teknolojisinden yararlanarak kameranın görüntü kalitesini artırıyor. Yeni nesil Secure Enclave, Apple’ın sınıfının en iyi güvenlik özelliklerini sunabilmesinde kritik bir önem taşıyor.

M2 Pro ve M2 Max çiple macOS Ventura deneyimi

macOS, Apple çiplere göre tasarlanıyor. macOS Ventura, sektör lideri yeni çiplerle bir araya geldiğinde kullanıcılara benzersiz performans ve üretkenlik sağlıyor. Gücünü Apple çipten alan Mac bilgisayarlar, M serisi çiplerin tüm gücünü ortaya çıkaran 15.000’i aşkın yerel uygulamaya ve eklentiye erişebiliyor.

macOS Ventura ile birlikte Sahne Yöneticisi, Süreklilik Kamerası ve FaceTime’da Handoff gibi yeni özellikler de geliyor. macOS Ventura aynı zamanda Safari, Mail, Mesajlar, Spotlight gibi birçok uygulamada yapılan önemli güncellemeleri de içeriyor. Bu uygulamaların tamamı, M2 Pro ve M2 Max ile daha hızlı ve verimli çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER