Teknoloji

Linux M1 işlemcili Mac bilgisayarlarda başarıyla çalıştırılıyor

apple m1 macbook air, macbook pro ve mac mini türkiye fiyatları

Yeni bir Linux çalıştırma girişimiyle Apple’ın M1 işlemcili Mac bilgisayarlarında Ubuntu ilk kez çalıştırıldı. Güvenlik testi için iOS’in sanallaştırılmış bir versiyonunu sunan Corellium adlı güvenlik şirketi, Ubuntu’yu M1 Mac’lerde başarıyla çalıştırdı ve diğerlerinin de aynısını tekrarlaması için bir rehber yayınladı. Ubuntu’nun modifiye edilmiş versiyonu normal bir kullanıcı arayüzüyle ve USB desteğiyle kullanmayı sağlıyor.

Corellium’daki ekip, Ubuntu’yu tam olarak nasıl çalıştırdıklarını ayrıntılı olarak açıkladı ve eğer ayrıntılarla ilgileniyorsanız, bu gerçekten de çok detaylı bir doküman olmuş. Bir dizi M1 bileşeni Apple’ın mobil yongalarıyla paylaşılırken, standart olmayan yongalar, Ubuntu’nun düzgün çalışmasını sağlamak için gerekli Linux sürücülerini oluşturmayı zorlaştırdı.

Apple, M1 Mac’lerini ikili yükleme veya Boot Camp’i göz önünde bulundurarak tasarlamadı. Apple’ın yazılım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, daha önce Windows veya Linux gibi alternatif işletim sistemlerini yerel olarak başlatmak için resmi destek sunulması ihtimalini reddetmişti. Sanallaştırma, Apple’ın tercih ettiği yöntem gibi görünüyor, ancak bu, insanların kendi başlarına çalıştırma girişimlerine engel teşkil etmiyor.

Düzenli olarak çeşitli donanımlarda Linux çalıştıran bir geliştirici olan Hector Martin, Linux’u M1 Mac’lere de taşıyor. Geliştiriciler, Apple’ın M1 yongalarının sunduğu performans avantajlarından ve Linux’u sessiz ARM tabanlı bir makinede çalıştırma becerisinden etkilenmiş gibi görünüyor. Linux yaratıcısı Linus Torvalds da kasım ayında “Uzun zamandır Linux çalıştırabilen bir ARM dizüstü bilgisayar bekliyordum.” demişti. “Yeni Air, işletim sistemi dışında neredeyse mükemmel olurdu.”

Corellium CTO’su Chris Wade, bu yeni çalıştırma girişimini bir Mac Mini M1’de “tamamen denenebilir” olarak tanımlıyor ve tam Ubuntu masaüstünü USB’den başlatarak çalışıyor. Bununla birlikte, ağın çalışmasını sağlamak için bir USB-C aygıtına ihtiyacınız olacak. Bağlantı noktasını çalıştırma işlemi de, Linux ve özel çekirdekler hakkında biraz bilgi sahibi olmayı gerektirecektir. Corellium, bu beta projesini denemekle ilgilenenler için, süreçle ilgili bir eğitim yayınladı.

Corellium, Apple’ın işletim sistemi koruma mekanizmaları çerçevesinde çalışma konusunda biraz deneyime sahip. Şirket, güvenlik araştırmacılarına güvenlik açığı keşfine yardımcı olmak için sanal bir iPhone sunuyor. Bu, Corellium’a dava açacak kadar Apple’ı kızdıran bir süreç olmuştu. Apple, Ağustos 2019’da telif hakkı gerekçesiyle şirket aleyhine bir dava açtıktan sonra geçen yılın sonlarında Corellium’a karşı bu ilk hamlede başarılı olamadı. Ocak 2020’de ise bu yazılımın DMCA koşullarını ihlallerini öne sürdü ve bir yargıç geçtiğimiz aralık ayında telif hakkı ihlâli iddialarını da reddetti. DMCA iddialarına ilişkin karar ise ertelendi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER