Teknoloji

iOS ve iPhone’u kopyalayan yazılıma Apple’dan dava

iphone xs max

Corellium adlı bir şirket bir yılı aşkın zamandır bilgisayar korsanlarına sanal iPhone hizmeti sunuyordu. Belirli bir fiyat karşılığında, bilgisayarınızda sanal bir iPhone çalıştırmanız mümkün oluyordu. Basit bir menü üzerinden iPhone modeli veya iOS versiyonu değiştirilebiliyordu.

Şimdi Apple, bu sanal iPhone hizmetinin kapatılması için mahkemeye başvurdu. Bloomberg’in haberine göre, Apple Corellium’un sanal iPhone’unun şirketin iOS ve ilgili teknolojilerine ait fikri hakları ihlâl ettiğini öne sürüyor.

Corellium’un sistemini bir iPhone muadili olarak kullanmak mümkün değil. Öncelikle çalıştığı ortam bir mobil cihaz değil ve SIM kart erişimi de yok. Yine de, iOS’i doğrudan kopyalıyor. Bu nedenle Apple’ın iddiası ciddi zemine dayanıyor.

Apple’ın hukuki temsilcisi, davayla ilgili şikayetinde, “Bu davanın amacı, iyi niyetli güvenlik araştırmaları yapmak değil, Corellium?un Apple?ın değerli telif haklı eserlerinin yasadışı olarak ticarileştirilmesine son vermek.” ifadesini kullandı.

Apple’ın ürünle ilgili endişelerinin bir kısmını Corellium’un gerçekten hangi amaçla kullanıldığı oluşturuyor: Hata aramak. Geçen yıl Motherboard ve Forbes tarafından verilen haberlerde, Corellium’un sanal iPhone’unun güvenlik araştırmacıları tarafından, esas olarak iOS ve iPhone’daki açıkları bulmak için kullanıldığını yazmıştı. Bulunan bu hatalar da Apple’a iletilmek yerine bunları kötüye kullanma ihtimalleri bulunan üçüncü taraflara satılıyordu.

Corellium’un bu iddialara ne cevap vereceği görüşlecek. Bloomberg’in belirttiğine göre, Corellium geçen ay herkese açık fikri haklar politikasını güncelledi. Apple’ın şikayetinin hemen sonrasında bir davet de gönderildi, böylelikle Corellium’a celbin ulaşmasını takiben 21 günlük süre tanınmış oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER