DosyaManşetler

Jeff Bezos uzaya gidiyor: Ne zaman, nasıl izlenir ve diğer önemli bilgiler

jeff bezos uzaya gidiyor
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Dünyanın en zengin insanlarından olan Jeff Bezos, istediği her şeyi satın alabilir ve görünüşe göre buna uzayda kısa bir yolculuk yapmak da dahil.

Amazon’un CEO’luğunu önümüzdeki hafta başında bırakacak olan milyarder, 2000 yılında kurduğu uzay araştırma şirketi Blue Origin tarafından yapılan bir roketle bu yaz yörünge altı bir yolculuğa çıkmayı planlıyor. Bezos, Instagram’da paylaştığı bir videoda “Beş yaşımdan beri, ben uzaya seyahat etmeyi hayal ettim.” diyor. “Dünyayı uzaydan görürseniz, sizi değiştirir. Bu gezegenle, insanlıkla olan ilişkinizi değiştirir. Bu tek bir Dünya”.

Bezos, Instagram gönderisini Blue Origin’in Latince sloganı “Gradatim ferociter” ile sonlandırdı ve şirket bunu “adım adım vahşice” olarak çevirdi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Jeff Bezos (@jeffbezos)’in paylaştığı bir gönderi

Jeff Bezos uzaya ne zaman gidiyor?

Uzay uçuşunun 20 Temmuz 2021’de gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu tarih özel olarak seçildi, çünkü 1969’da aya iniş yapan Apollo 11’in bunu gerçekleştirilmesinin 52. yıl dönümüne denk geliyor. Bezos’un Amazon CEO’su unvanını 5 Temmuz’da, yani yolculuktan iki hafta önce bırakacağını ve Andy Jassy’nin görevi devralacağını tekrar hatırlatalım. Jessy şu anda Amazon’un bulut bilişim bölümünü yönetiyor.

Jeff Bezos uzay yolculuğuna yalnız mı çıkıyor?

Blue Origin’in New Shepard roketi, gemide altı yolcunun bulunması için yeterli alana sahip, yeniden kullanılabilir, tam otomatik bir uzay aracıdır. Bu sayede Bezos, kardeşi Mark Bezos’u ve 1960’larda NASA’nın astronot eğitim programını geçen ve orijinal Mercury 13’ten biri olan 82 yaşındaki Wally Funk’ı kendisine katılmaya davet etti. Ayrıca bir Blue Origin yardım müzayedesinde 28 milyon dolar taahhüt ettikten sonra açık artırmayı kazanan gizemli bir katılımcı da gemide olacak.

Jeff Bezos uzayda hangi yüksekliğe kadar çıkacak?

Karman çizgisi, uzayın başladığı yükseklik olarak kabul ediyor ve bu da deniz seviyesinden yaklaşık 100 kilometre yüksekliğe denk geliyor. Blue Origin’in web sitesindeki uçuş yörüngesinin grafiğine göre, Bezos’un uçuşunun yaklaşık 11 dakika sürmesi bekleniyor ve bu sürenin yalnızca birkaç dakikası Karman çizgisinin üzerinde harcanıyor.

jeff bezos uzay yolculuğu blue origin new shepard

Jeff Bezos uzay yolculuğu nasıl izlenir?

Bezos, ilgilenenlerin uçuşu nasıl izleyebileceği hakkında hiçbir ayrıntı vermedi. Ancak, Blue Origin test uçuşları Blue Origin web sitesi ve Blue Origin YouTube kanalı aracılığıyla canlı olarak yayınlanıyor. Her iki kanaldan da Bezos’un uçuşunu canlı yayınlayacağını tahmin ediyoruz. Mümkün olduğu takdirde bu sayfada da video penceresine yer vereceğiz.

İLGİLİ HABERLER