Ulaşım

iTaksi test sürüşünü tamamladı ve faaliyete geçti

itaksiİstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Akıllı ulaşım sistemlerini tüm toplu ulaşım araçlarını kapsayacak şekilde yaygınlaştırma” hedefi doğrultusunda adımlar atıyor. Bu adımlardan biri olan, hazırlık ve test süreci de bir süredir devam eden taksi platformu iTaksi de sonunda faaliyete geçti.

iTaksi’nin faaliyete geçişi, Türkiye İnovasyon haftası kapsamında düzenlenen bir etkinlikte duyuruldu. Etkinlikte konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, yeni platformda öncelikli amaçlarının hem sürücüler hem de yolcular için güvenli ulaşım sağlamak olduğunu belirtti. Uysal, iTaksi’nin diğer kalabalık şehirlerde de kullanıma uygun olduğunu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi açısından “ihraç edilebilir bir servis” niteliğini taşıdığını da sözlerine ekledi.

Sistem, taksi yolcularının şöför, araç ve durak kaynaklı şikayetlerine hızlı ve biçimde geri dönüş yapılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Taksilerin durak ve park entegrasyonunun sağlanması da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin proje kapsamındaki hedefleri arasında bulunuyor.

Yolcu ve taksilerin kolaylıkla buluşmasını amaçlayan proje için gerekli olan teknik kurulum, İstanbul’da hâli hazırda 4 bin araçta bulunuyor. Söz konusu teknik kurulum içinde bir tablet, çift yönlü bir kamera ve sürücüler için panik butonu bulunuyor. Araçlarda bulunan kameraların 7 gün süresince ses kaydı olmaksızın görüntü kaydı gerçekleştirebildiği belirtilirken, bu kayıtların adli olayların araştırılması sırasında emniyet birimleri ile paylaşılabileceği ifade edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bunun taksicilerin güvenliğini sağlamaya yönelik bir önlem olduğunun ve yolcuların özel hayatına bir tehdit oluşturmadığının altını çizdi.

Yolcular, iTaksi platformuna kayıtlı taksileri platformun mobil uygulamaları üzerinden bulup çağırabilecek. Uygulamanın Android versiyonu hâli hazırda Google Play Store’da yerini almış durumda. iOS versiyonunun ise çok kısa bir süre içinde yayınlanması bekleniyor.

iTaksi üzerinden taksi çağıranlar, yolculuk talebini gönderirken ödeme yöntemini seçebiliyor. Yolculuk ücreti nakit ve kredi kartı dışında İstanbulluların toplu taşımada kullandığı İstanbul Kart ile de ödenebilecek.

Sistem yolcuların karşısına üç farklı araç tipi çıkaracak. Hâli hazırda yollarda gördüğümüz sarı renkli taksiler, sistem içinde de “Sarı Taksi” olarak sınıflandırılıyor. Elektrikli araçlar ise “Turkuaz Taksi” kategorisinde toplanıyor. Turkuaz renkteki bu araçların sayısı şu an için sadece 3. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bu sayının artmasını beklediklerini dile getiriyor. Turkuaz Taksi ile yapılan yolculuklarda standart taksilerle yapılan yolculuklara kıyasla yüzde 5 oranında daha fazla bir ücret ödenecek.

iTaksi daha büyük bir araca ihtiyaç duyanlar veya konforlu bir araç arayanlara ise Siyah Taksi kategorisini sunuyor. “Van” türündeki siyah renkli araçlardan oluşan kategoriyi tercih edenlerin standart taksi ücretine kıyasla yüzde 50 oranında daha fazla bir ücret ödemesi gerekiyor. Platform üzerinden DenizTaksi rezervasyonu da yapılabiliyor.

iTaksi’de yolcular araç çağırmadan önce ücret hesaplaması gerçekleştirebiliyor. Geçmiş yolculukların kaydını tutan ve böylelikle taksilerde unutulan eşyaların bulunmasını kolaylaştıran sistem, yolculara şöförleri puanlama ve puanına göre şöför seçebilme imkânı da veriyor. Sık kullanılan adresleri uygulamaya kaydedebilen yolcular, ileri tarihli veya periyodik rezervasyonlar da gerçekleştirebiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iTaksi’ye olan güvenden memnun

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, test süresince iTaksi sisteminin aldığı dönüşlerden memnun görünüyor. Yapılan açıklamada, sisteme güvenin ölçümü için kamuoyu araştırmalarının yapıldığı ve güven oranının yüzde 80.7 olduğu belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER