Teknoloji

İran kriptopara madenciliğini belirli bir süre için yasakladı

iran kriptopara
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İran, ülkenin büyük şehirlerinden bazılarında tekrar tekrar yaşanan kesintilerin ardından kriptopara madenciliğini geçici olarak yasakladı. Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, yasağın 22 Eylül’e kadar süreceğini söyledi.

Ülke geçmiş yılların yaz aylarında kesintiler yaşıyordu. Bu kesintilerden çoğunlukla ülkenin hidroelektrik enerji üretme kabiliyetini etkileyen bir kuraklık sorumlu tutulsa da, İran hükümeti ağırlaştırıcı faktörleri azaltmaya istekli görünüyor. Bunların arasında, elektrik enerjisi tüketimi yüksek olan kripto para madenciliği işlemleri de bulunuyor.

BBC‘ye göre İran, Bitcoin madencilerinin hükümete kaydolmaları, elektrik için fazladan ödeme yapmaları ve kriptoparalarını merkez bankasına satmalarını gerektiren bir program yürütüyor. Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkedeki yasal madencilik operasyonlarının günde yaklaşık 300 MW tükettiğini ifade etti. İran’ın devlete ait elektrik şebekesi operatörü Tavanir ise 209 MW ile daha muhafazakâr bir günlük kullanım rapor ettiği bildirildi. Her iki sayı da El Cezire’nin haberinde geçen ve ülkenin operasyonlarının yüzde 85’ini oluşturan yasadışı madenciler tarafından kullanıldığını bildirilen 2000 MW’a kıyasla küçük kalıyor. Hatta elektrik ve enerji bakan yardımcısı, bir haber kuruluşuna, madencilerin camilere verilen bedava elektriği maden operasyonlarını yürütmek için kullandıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkede madenciliğin ne kadarının ruhsatsız olduğu konusunda şaka yapıyor gibi görünüyor. “Herkesin ortalıkta dolaşan birkaç madencisi var ve bunlar Bitcoin üretiyor” dedi. Ancak aynı zamanda lisanssız madencilerin, ülkedeki tüm madencilik için geçerli olacak yasağın nedeni olduğunu söyledi. BBC‘ye göre, lisanslı madencilik faaliyetleri zaten gönüllü olarak kapatıldı.

Halihazırda kanunu çiğneyenlerin, hükümet söylediği için durmayacağı iddia edilirken, İran ruhsatsız operasyonları engelliyor ve izini sürmek için casuslar görevlendiriyor. Ayrıca Tavanir yasadışı madencilik yapan kişileri ihbar edenlere ödül de veriyor.

İran dışındaki kripto gözlemcileri ağın, madencilik kapasitesinin yaklaşık yüzde 3,4 ila 4,5’inin tehlikeye atılmasına nasıl tepki verdiğini veya tepki verip vermeyeceğini görmek için büyük olasılıkla Bitcoin’in fiyatını yakından takip edecektir. Bitcoin, Hindistan ve Çin’in bazı bölgelerinin getirdiği yasaklar, Türkiye’de Merkez Bankası’nın kripto varlıklarla ilgili olarak aldığı ödeme kararı, Tesla’nın çevresel kaygıları gerekçe göstererek kriptopara birimini kabul etmeyi bırakması gibi nedenlerle son zamanlarda çalkantılı bir dönem geçiriyor.

İLGİLİ HABERLER