DosyaManşetler

iPhone 6S ve iPhone 6S Plus’ın sahip olması beklenen beş yeni özellik

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-iphone-6s-plus-beklentiler-090915

Apple iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ı bundan tam bir yıl önce tanıtmıştı. Yine geçen yıl olduğu gibi 9 Eylül tarihinde bir etkinlik düzenleniyor ve bu etkinlikte iki yeni iPhone ile tanışmayı bekliyoruz.

Bu yıl “S” yılı, dolayısıyla karşımıza çıkacak telefonlar çok büyük ihtimalle iPhone 6S ve iPhone 6S Plus olacak. iPhone 6S Plus ve iPhone 6S yenilikler açısından neler getirecek; tasarım bakımından çok büyük değişiklikler içermeyecek, ancak donanım bileşenleri, işlev ve özelliklerde dikkate değer değişiklikler göreceğiz.

Bu yazıda Apple iPhone 6S ve iPhone 6S Plus akıllı telefonlarda kullanıcıları bekleyen değişiklikleri detaylandırıyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple 9 Eylül iPhone 6S etkinliği: Neler bekliyoruz?

apple-watch-force-touch-090915

Force Touch terimini bir süredir sıklıkla duyuyor olmalısınız. Apple’ın tanıttığı bu teknoloji basınca duyarlı temas hissi sağlayan bir özellik. Apple Watch’un ekranında ve yeni MacBook ve MacBook Pro’ların izleme dörtgenlerinde bu teknoloji kullanılıyor. Huawei de bu teknolojiye geçen hafta IFA 2015’te tanıttığı Huawei Mate S akıllı telefonunda yer veriyor.

Force Touch teknolojisi ekrana ne kadar hafif veya ağır bastırdığınızı veya tıklattığınızı anlıyor, buna bağlı olarak yeni bir etkileşim seviyesini getiriyor. Örneğin Apple Watch’ta, saat yüzüne sıkı şekilde bastığınızda saat yüzünü değiştirmenizi sağlayan bir arayüz çıkıyor, ancak hafif bir tıklatma herhangi bir tetki yaratmıyor.

Force Touch teknolojisinin yeni iPhone’lara da geleceği söyleniyor, bu da oldukça mantıklı görünüyor. Ancak iPhone 6S ve iPhone 6S Plus ekranlarında bu teknolojinin Watch veya MacBook’ta olduğundan biraz daha farklı olması bekleniyor.

Doğrudan parmaklarla uygulanan basıncın algılanması yerine, iPhone’daki Force Touch teknolojisi parmağın bastığı alanı izleyerek uygulanan basıncı tespit edecek.

iphone-6-plus-inceleme-00024

Apple’ın iPhone’ları, her ne kadar rakiplerine göre daha düşük çözünürlüklü olsa da, iyi ve düzgün şekidle çalışan kameralarıyla bilinir. Görünüşe göre, Apple iPhone 6S ve iPhone 6S Plus ile megapiksel savaşlarında oyunu yükseltiyor. Hem daha yüksek çözünürlüklü hem de gelişmiş özelliklere sahip kameralar geliyor.

Açıkçası, hem iPhone 6S hem de iPhone 6S Plus 12 megapiksel çözünürlüklü arka kameralara sahip olacak. Çözünürlük rakip telefonların kameralarındakine göre yine düşük kalıyor, buna rağmen yeni sensörün ışığı daha iyi yakalayacağı ve yeni bir beş elementli lens barındıracağı söyleniyor.

apple-a9-121214

Her yeni iPhone yeni bir işlemciyle geliyor. iPhone 6S ve iPhone 6S Plus da yeni A9 işlemcisi ve M9 yardımcı hareket işlemcisini barındıracak. Dedikodular bu yonganın üretiminden Samsung’un sorumlu olduğu şeklinde. A9’un da hızlı ve iPhone 6S ve 6S Plus’ı düzgün performans sunacak şekilde çalıştıracak işlemci olacağı tahmin ediliyor.

Yükseltilmiş bir işlemci görevlerin daha iyi yerine getirilmesi, pil ömründen tasarruf anlamına geliyor. Hareket işlemcisinin yükseltilmesi de hareket takibinin ve adım algılamasının daha iyi yapılmasını sağlayacaktır.

apple-ios-9-logo-230615

Her zaman olduğu gibi yeni iPhone’lar yeni bir yazılımla birlikte geliyor. iPhone 6S ve iPhone 6S Plus kutudan iOS 9 yüklü olarak çıkacak. İlk gösterimi haziran ayındaki WWDC etkinliğinde yapılan iOS 9 yaz boyunca beta sürümleriyle yazılımcılara ve meraklı beta kullanıcılarına sunuldu.

iOS 9 ile birlikte performans iyileştirmesi yönünde önemli adımlar atılırken, yeni bir yazı tipi de geliyor. Siri yepyeni bir kullanıcı arayüzü ve daha verimli yetenekler kazanırken, proaktif işlevler ve tavsiyeler de iPhone 6S, iPhone 6S Plus ve diğer iPhone, iPad ve iPod touch’ları konuma ve zamana bağlı olarak daha verimli şekilde kullanmayı mümkün kılacak.

iphone-6s-roze-altin-280815

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, “S” yılındayız, bu da yeni iPhone’ların tasarım açısından seleflerinden farklı olmayacağı anlamına geliyor. Yine de, ufak tefek farklılıklar ve yenilikler bekleyebiliriz. Örneğin iPhone 6S ve iPhone 6S Plus için yeni bir renk seçeneği, roze altın gelecek gibi görünüyor.

Bunun dışında iPhone 6S ve iPhone 6S Plus’ın hafif daha kalın olacağı söyleniyor. Özellikle ses tuşlarının olduğu bölümün kalınlaştırılarak bükülmelere karşı dayanıklılık sağlanacağı, ayrıca Apple’ın Watch Sport modelinde kullandığı alüminyumu malzeme olarak tercih edeceği söyleniyor.

Yukarıda listelediğimiz özelliklerin ne kadarının doğru olduğunu görmemize birkaç saat kaldı. 9 Eylül Çarşamba akşamı, yani bu akşam Türkiye saatiyle 8’de başlayacak etkinliğin önemli duyuruları anında Teknoblog’da olacak.

İLGİLİ HABERLER