DosyaManşetler

Apple 9 Eylül iPhone 6S etkinliği: Neler bekliyoruz?

apple

apple-store-akasya-fotograflar-00035

Yılın beklenen zamanlarından biri geldi. 2012 yılından bu yana Apple’ın eylül ayında düzenlenen etkinliğinde yeni iPhone’unu tanıttığını görüyoruz, hatta geçen yıl bir yerine iki yeni iPhone modelini görmüştük. Bu yıl da farklı olmayacak gibi görünüyor. Apple 9 Eylül Çarşamba günü San Francisco’nun en büyük konferans salonlarından birisinde bir etkinlik düzenliyor. Bu etkinlikte iki yeni iPhone’un tanıtılmasını bekliyoruz, ancak duyurular bunlarla bitmeyecek gibi görünüyor.

9 Eylüldeki etkinlik büyük bir etkinlik olacak. Eğer gelen haberler doğruysa, uzun zamandır beklenen yeni Apple TV’yi, daha büyük ve yetenekli iPad’i, yenilenmiş iPad mini’yi görebiliriz. Apple’ın 9 Eylül iPhone 6S etkinliğinde tanıtmasını beklediğimiz yenilikleri aşağıda detaylandırıyoruz:

iPhone 6S ve 6S Plus

apple-store-akasya-fotograflar-00023

Apple’ın çarşamba akşamı Türkiye saatiyle saat 8’de başlayacak etkinliğinde tanıtacağı iki ana ürün iPhone’lar, iPhone 6S ve iPhone 6S Plus olacak. Geçen “S” yıllarında olduğu gibi, bu yeni iPhone’lar geçen yıl tanıtılan modellerle aynı tasarım sahip olacak, bununla birlikte içeride bazı değişiklikler göreceğiz. En dikkat çekicisi, analistlerin tahminleri ve sızan prototiplerin ışığında her iki telefonun biraz daha kalın olacağının beklenmesi. Bunun yeni bileşenlere yer açmak, Apple Watch Sport modelinde kullanılmakta olan daha sağlam alüminyuma geçiş için uygun şartları sağlamak veya bükülmeye hassas noktaları daha da güçlendirmek için yapılacağı söyleniyor.

iPhone 6S ve 6S Plus’ın en yeni özelliklerinden biri Apple’ın Force Touch olarak adlandırdığı, basınca duyarlı ekran teknolojisi olacak. Force Touch geçen yıl bu zamanlar tanıtılan Apple Watch ile birlikte ilk kez görülmüştü. Bu teknoloji Watch’un ekranının farklı basınç seviyelerini algılamasını ve buna göre farklı tepkiler vermesini sağlıyor. iPhone’da Force Touch teknolojisinin kullanımı da muhtemelen Apple Watch’takine benzer olacak. Ekran, sizin farklı seviyelerde uyguladığınız basınca göre farklı işlerin gerçekleştirilmesini sağlayacak.

iphone-6-plus-inceleme-00028

iPhone’daki Force Touch yeni menüleri açmak veya belirli aksiyonları gerçekleştirmek için kullanılacak. Hatta iPhone’da basınç hassasiyetli ekran kalemlerinin kullanılmasını bile mümkün kılabilir. Tabii ki, Force Touch teknolojisinin kullanılabileceği ilginç alanları görmek için geliştiricilerin çıkaracakları işleri görmemiz gerekecek. Bazı oyunlar Force Touch teknolojisinin sunacaklarını ilginç yöntemler için kullanabilirler.

Bu arada Apple’ın Force Touch teknolojisi için iPhone’da farklı bir isim kullanabileceği söyleniyor. 3D Touch olabileceği şeklinde bazı dedikodular ortalıkta dolaşıyor. Bununla birlikte “Deep Press” ya da Türkçesiyle “Derin Basmak” da muhtemel adaylar arasında bulunuyor.

iphone-6-plus-inceleme-00006

Apple’ın yeni iPhone’larda teknik özellikler bakımından da büyük atılım gerçekleştirmesi bekleniyor. Yeni ve daha hızlı bir işlemci, en sonunda 2 GB RAM göreceklerimiz arasında olabilir. Kamera için de ilginç duyumlar geliyor; yeni iPhone’ların son dört modelde olduğu gibi, 8 megapiksel yerine 12 megapiksel arka kameraya sahip olacağı iddia ediliyor. Bu kameranın 4K video kayıt yeteneğine sahip olabileceği de öne sürülüyor.

Ön kameranın çözünürlüğünün de 5 megapiksele çıkacağı, bunun yanına bir de flaş ekleneceği konuşuluyor. Bu, iPhone 6S ve 6S Plus ile çekilecek selfie fotoğrafların daha kaliteli olacağı anlamına geliyor. Flaş ve 5 megapiksel sensör gibi özellikleri Android telefonlarda giderek daha fazla şekilde görüyoruz. Apple da en sonunda iPhone 6S ve 6S Plus ile birlikte bu eğilimi yakalayabilir.

iphone-6s-roze-altin-280815

iPhone 6S ve 6S Plus’ı, selefleri iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’tan ayırabilecek önemli noktalardan biri yeni renk seçeneği olabilir. Eğer etrafta roze altın renginde bir iPhone görecek olursanız, anlayın ki o ya iPhone 6S ya da iPhone 6S Plus’tır. Apple böylelikle Apple Watch’ta sunduğu roze altın rengini (orada kullanılan malzeme de gerçek altın, iPhone 6S ve 6S Plus’ta öyle olmayacak) iPhone tarafında eşleştirmiş olacak.

Touch ID’nin yeni iPhone’larda daha hızlı ve güvenilir şekilde çalışacağı söyleniyor. iPhone 6S ve 6S Plus’ın fiyatlarında sürpriz beklenmiyor, şu anda iPhone 6 ve 6 Plus’ın satış fiyatlarının yeni telefonlar için de geçerli olması bekleniyor. iPhone 6S ve 6S Plus’ın tanıtılmasıyla birlikte iPhone 6 ve iPhone 5S’in piyasada kalmaya devam etmesi, tabii ki biraz ucuzlaması bekleniyor. iPhone 5C muhtemelen satıştan kalkacak ve iPhone 6C de büyük ihtimalle tanıtılmayacak.

Apple TV

apple-tv-dedikodu-290815

Apple set üstü cihazı Apple TV’yi en son Mart 2012’de yenilemişti. Yaklaşık üç buçuk yıldır piyasada aynı ürünü görüyoruz. Ancak çarşamba akşamı düzenlenecek iPhone 6S etkinliğiyle birlikte bu son bulacak ve Apple TV’nin yenilenen modeli tanıtılacak. Yeni Apple TV ile birlikte şimdiye kadar sadece film veya dizi izlemek için kullanılan cihaz daha fazla alana yayılacak, oturma odasındaki başka aktiviteler için de kullanılacak. Ayrıca daha da güçlü olacak.

Apple TV’ye bir uygulama mağazası geliyor. Söylentilere göre Apple geliştiricilere Apple TV uygulamaları oluşturmaları için izin verecek. Açılacak Apple TV App Store mağazasında oyunlar, yeni video servisleri ve TV’de kullanılabilecek diğer uygulamalar bulunacak. Bu, Apple TV’nin şu ankinden çok daha yetenekli olacağı anlamına geliyor.

apple-tv-beta-050814

Apple TV’nin menülerinde gezinme noktasında da önemli değişiklikler olacak. Şu anda kullanıcı arayüzünün genelini ızgara düzeninde dizilmiş dikdörtgen şekilli uygulama kısayolları oluşturuyor. Eğer bir film izlemek istiyorsanız, bunun için kumanda üzerinde birkaç kez tuşlara basmanız gerekiyor.

Yeni Apple TV ile birlikte bu soruna çözüm bulunacak. Siri ve evrensel arama özellikleri sayesinde, filmin adını yazmak yerine Siri’ye bunun adını söyleyerek izlemek istediğiniz filmi karşınıza getirmeniz mümkün olacak. Siri Türkçe desteğine sahip, ancak bu işlevlerden Türkiye’deki yeni Apple TV sahipleri ne oranda faydalanacak, onu da zamanla göreceğiz.

apple-tv-siri-240414

Kullanıcı arayüzünün de bazı tasarım değişikliklerinden geçmesi bekleniyor. Şu noktada bu değişikliğin görsel zenginliklere veya sistem menülerini daha sezgisel, kolay gezilebilir hâle getirmeye mi odaklanacağı bilinmiyor. Ancak ikinci seçenek kullanıcılar tarafından daha tercih edilir olacaktır.

Yeni Apple TV beraberinde yepyeni bir uzaktan kumandayı da getiriyor. Bu yeni uzaktan kumanda dahili Siri desteğine sahip olacak. Üstünde bulunacak bir tuşa basarak uzaktan kumandaya konuşmaya başlayacak, bu şekilde yukarıda belirtilen evrensel arama özelliğine erişebileceksiniz.

Uzaktan kumandanın sürükleme hareketlerini destekleyen bir izleme dörtgenine sahip olacağı da söyleniyor. Böylelikle Apple TV’nin uzun menüleri içinde daha kolay gezinmek mümkün olacaktır. Ayrıca yeni uzaktan kumanda oyun oynarken de epey kullanışlı olacaktır. Uzaktan kumandanın basit bir oyun kumandası gibi de kullanılabileceği söyleniyor. Apple TV Bluetooth özellikli oyun kumandalarını da destekleyebilir. Ayrıca uzaktan kumandanın iPhone’da olduğu gibi hareket algılama özelliğine de sahip olacağı belirtiliyor. Bunun dışında yeni Apple TV kumandası ana ekran veya menü tuşu, aynı zamanda oynat-duraklat tuşu da barındıracak.

apple-tv-set-ustu-030915

Apple’ın yeni cihazla birlikte kendi TV yayın servisini de sunacağı söyleniyor. Ne var ki, bu servisin duyurusu 9 Eylül iPhone 6S etkinliğinde yapılmayacak. Hatta servisin bu yıl sonuna bile yetişmeyeceği söyleniyor. Bunun sebebinin Apple’ın içerik sağlayıcılarıyla anlaşma zeminini henüz bulamamış olması gösteriliyor. Ancak Apple’ın yeni Apple TV’leri bu servise hazır şekilde sunacağı, böylelikle canlı TV servisi faaliyete geçtiğinde yayını izlemeye hazır birçok izleyicinin bulunacağı da dile getiriliyor. Tabii ki, bu servis başlangıçta ABD’de kullanılabilir olacaktır, Türkiye’ye özel bir servisi henüz beklemeyin.

Tasarım açısından yeni Apple TV’nin üçüncü nesil modele göre daha ince olacağı söyleniyor. İçerideki bileşenlerle birlikte daha güçlü de olacak. Söylentilere göre, Apple TV’de iPhone 6’daki A8 işlemcisinin bir versiyonu bulunacak. Ayrıca 8 GB veya 16 GB dahili depolama seçenekleri de mevcut olacak. Apple TV’nin yurt dışı fiyatı 149 dolardan başlayacak. 16 GB’lık model için de 199 dolarlık yurt dışı fiyatı öngörülüyor.

Yeni Apple TV’nin 4K video desteğine sahip olmayacağı söyleniyor. 4K TV’lerin pazarda yayılmaya başladığı bir noktada yeni Apple TV’nin bu desteğe sahip olduğunu görmek güzel olurdu. Yine de, 1080p Full HD desteği de çoğu tüketici için yeterli sayılabilir.

iPad Pro

ipad-pro-taslak-021214

Yıllar boyunca Apple’ın daha büyük ekranlı bir iPad çıkaracağına dair dedikodular ortalıkta dolaşıyor. Apple’ın yıl sonuna kadar bu yeni iPad’i mağazalara sokmayı istediği düşünülüyor. Bu da çarşamba akşamı düzenlenecek etkinlikte yeni iPad Pro’yu görebiliriz.

Aslında daha büyük iPad’in iPad Pro olarak adlandırılacağına dair bir garanti yok, ancak bu isim Apple’ın mevcut isimlendirme sistemine uygun düşüyor

ipad-pro-200815-1

iPad Pro’nun 12.9 inç ekrana sahip olacağı tahmin ediliyor. Mevcut Retina ekranlı MacBook’un 12 inç ekranı varken, MacBook Pro’larda da ekran büyüklüğü 13.3 inç ile başlıyor. 12.9 inç’in iPad gibi bir tablet için büyük bir boyut olduğunu söylemek gerekiyor. Bu arada ekranın Retina kriterlerini karşılaması da Apple için önemli bir kriter olacaktır. Sonuç olarak iPad Pro’nun ekran çözünürlüğünün mevcut iPad Air 2’ninkinden daha fazla olmasını bekleyebiliriz.

iPad Pro muhtemelen epey güçlü bir tablet de olacaktır, belki de mevcut iPad serisinin en güçlü cihazı olabilir. iPad Pro’nun yeni çıkacak iPhone 6S ve 6S Plus ile benzer teknik özelliklere sahip olacağı düşünülüyor. A9 işlemci ve 2 GB RAM de bunlar arasında yer alıyor. Eğer Apple’ın iPad Pro ile hedeflediği birinci kitle ofis kullanıcıları olacaksa, o hâlde ek bağlantı işlevleri görmemiz de imkan dahilinde bulunuyor. Ek portlar veya NFC gibi kablosuz bağlantı desteklerini görebiliriz.

paper-pencil-050215

iPad Pro’nun kapasitif kalemle kullanılmasının da seçenekler arasında bulunacağı söyleniyor. Şimdiye kadar bir tabletin kapasitif kalemle kullanılması fikrinden uzak duran Apple, ofiste kullanımı birinci planda tutacak olan iPad Pro ile birlikte bu yaklaşımını değiştirebilir. Kapasitif kalemin opsiyonel şekilde sunulmasının yanı sıra, iPad Pro’nun kutusundan başlangıçta çıkabileceği de söylentiler arasında bulunuyor.

iPad Pro’da kapasitif kalem, bu tabletin ekranında bulunacak Force Touch teknolojisinden yararlanacağı söyleniyor. Tabletin büyük boyutu ve kapasitif kalem birlikte düşünüldüğünde, iPad Pro özellikle üretkenlik alanında aranan bir ürün hâline gelebilir. Ayrıca kapasitif kalem sayesinde iPad Pro daha iyi bir not alma aracı da olabilir, bu da iPad’i sınıfta, iş yerinde, toplantılarda epey kullanışlı bir cihaz hâline getirebilir. Bu arada Apple’ın yeni iPad için bir klavye aksesuarı üzerinde de çalıştığı söyleniyor. Yani iPad Pro’nun kutusundan bir klavye çıkmayabilir. Bütün bunlar iPad Pro ile iPad Air arasına kalın bir çizginin çekilmesini, her iki ürünün farklı kitlelere hitap etmesini sağlayacaktır.

Görsel: 9to5Mac

Apple her yeni ekran boyutuyla birlikte, işletim sistemine de bu farklılıktan yararlanacak özellikler ekliyor. Değişiklikler fazla olmasa bile, bu sefer de farklı bir durum görmeyeceğiz gibi görünüyor. Siri’nin ve Bildirim Merkezi’nin gösteriminde bazı değişiklikler yapılacağı söyleniyor. Özellikle çoklu görev alanında önemli yenilikler bekliyor. Apple iOS 9 ile birlikte gerçek anlamda çoklu görevleri hayata geçiriyor. Ekranın ikiye bölünmesi ve her iki pencerede farklı uygulamaların açılması mümkün olacak. Yeni iPad Pro da bu avantajdan sonuna kadar faydalanacak.

iPad Pro’nun önümüzdeki çarşamba günü tanıtılsa bile, piyasaya çıkışının kasımda gerçekleştirileceği söyleniyor. Bu da iPad Pro satın alma konusunda kararsız olanlar için karar verecek daha fazla zamanın olacağı anlamına geliyor.

iPad mini 4

9 Eylül etkinliğinde bir yerine iki iPad görebiliriz. Apple’ın bu etkinlikte iPad mini’nin yeni versiyonu iPad mini 4’ü de tanıtacağı söyleniyor. Geçen yıl çıkan iPad mini 3, selefi iPad mini 2’yle hemen hemen aynı teknik özelliklerle, ona göre çok küçük değişikliklerle gelmişti. Halbuki iPad Air 2 ise yenilikler bakımından aslan payını kapan ürün olmuştu. Bu yıl yapılacak değişikliklerle birlikte iPad mini 4’ün iPad Air 2 ile başa baş bir tablet hâline geleceği tahmin ediliyor.

ipad-mini-4-tasarim-sizinti-080415-7

iPad mini 4’ün tasarım bakımından iPad Air’ın peşinden gideceği, kalınlığının daha da azaltılacağı söyleniyor. Yani daha ince ve rahat taşınabilir bir iPad mini 4’ü çarşamba akşamı düzenlenecek 9 Eylül iPhone 6S etkinliğinde görebiliriz.

iPad Air

ipad-air-2-161014-3

İlginçtir ki, son birkaç aydır iPad Pro ve iPad mini 4 ile ilgili bir şeyler yazıldı, çizildi. Ancak iPad Air 3 ile ilgili bir şey duymadık. iPad Air 2 bundan yaklaşık 10 ay önce çıkarılmıştı, bu nedenle bir güncelleme yapılmasının zamanı geldi sayılır. Ancak Apple’ın iPad Air 3’ü çıkarmak yerine iPad Pro’ya daha fazla yoğunlaşmayı tercih edebileceği söyleniyor. Yani iPad Air 2’yi güncel ürün olarak tutmaya devam edip, daha fazla performans ve yetenek arayanlar için iPad Pro’yu öne çıkarması beklenebilir. Bunun bir sonucu da mevcut iPad Air’ın biraz ucuzlaması olacaktır.

Yeni Apple Watch kayışları

Apple Watch geçen yıl bu zamanlar tanıtılmıştı, ancak yurt dışında piyasaya çıkışı Nisan 2015’te gerçekleşmişti. Akıllı saatin yeni versiyonunun yakın zamanda çıkması beklenmiyor. Zaten Apple yeni Apple Watch donanımından çok yeni Apple Watch yazılımı watchOS 2.0’a odaklanmış durumda.

apple-watch-inceleme-00020

Yine de Apple’ın Watch için bazı yenilikler sunabileceği söyleniyor. Örneğin Apple Watch’un spor kordonlarına yeni renk seçenekleri eklenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple Watch İncelemesi

iOS 9

apple-ios-9-logo-230615

Apple, iOS 9’un yeni özelliklerini çoktan duyurdu, ancak ne zaman yayınlanacağını henüz bilmiyoruz. Yeni işletim sistemi geçen yıllarda olduğu gibi yine yeni iPhone’un piyasaya çıkışının hemen öncesinde dağıtıma çıkacaktır. Çarşamba akşamı büyük ihtimalle iOS 9’un ne zaman yayınlanacağı da duyurulacaktır. Ancak OS X El Capitan’ın çıkış tarihini merak edenlerin biraz daha beklemesi gerekecek. O tarih muhtemelen Apple’ın ekim ayında düzenleyeceğini tahmin ettiğimiz Mac etkinliğinde açıklanacaktır.

İLGİLİ HABERLER