Manşetler

Apple iOS 9 duyuruldu, hangi yenilikler geliyor?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-ios-9-ipad-iphone-080615

Apple’ın geleneksel geliştirici etkinliği WWDC 2015’in beklenen duyurularından biri olan iOS 9 resmiyet kazandı. Mobil platformun en son versiyonuyla birlikte Apple iOS’i daha akıllı yapmaya odaklanıyor. Bunun için sanal asistan Siri’ye önemli güncellemeler getiriliyor.

Artık Siri’nin Proactive olarak adlandırılan bir özelliği bulunuyor. Bu proaktif asistan uygulama tavsiyeleri sunabiliyor, günün farklı zamanlarına veya konuma göre bağlamsal içerikler sağlayabiliyor. Daha doğrusu Google’ın sanal asistanına daha fazla benziyor. Örneğini randevunuz için ne zaman yola çıkmanız gerektiğini trafik durumuna göre hatırlatıyor veya iOS cihazınıza kulaklık bağladığınızda otomatik olarak şarkı çalmaya başlıyor.

ios-9-ipad-siri-proactive-090615

Proactive Siri’nin telefonunuzda hangi uygulamalar olduğunu görmesini ve yaptığınız işe göre yararlı olanları o an tavsiye etmesini sağlıyor. Apple Siri’nin gelen kutunuzdan adres defterinizde olmayan gelen arama kimliklerine kadar bakabildiğini de söylüyor. Bütün bunlar iOS ana ekranında aşağı doğru sürükleme hareketiyle açılan Spotlight içinde yeni bir kullanıcı arayüzünde gösteriliyor.

Öte yandan iOS 9 Spotlight aramalarıyla daha derin bağlantılar kuruyor, sistem genelinde arama yaptığınızda uygulamalar içinden de içerikler gösteriyor, sadece uygulamanın ana sayfasını açmakla kalmıyor. Ayrıca Spotlight web aramasını açmadan birim dönüştürmeleri yapabiliyor, Siri bunu bir süredir yapabiliyordu, ancak artık sadece söylemek yerine yazarak da dönüştürme yapabileceksiniz.

ios-9-spotlight-090615

Ayrıca Apple bütün bu akıllı işlemlerin telefon üstünde gerçekleştirildiğinin altını çiziyor. Yani verileriniz buluttaki bir sunucuya gönderilmiyor. Apple bu açıdan Google veya Microsoft’tan farklı bir yaklaşım sergilemiş oluyor.

Apple’ın mobil ödeme servisi Apple Pay de iOS 9 ile birlikte önemli güncellemeler alıyor. Birleşik Krallık’ta faaliyete geçecek olan Apple Pay daha fazla banka ve kredi kartı servis sağlayıcısıyla uyumlu hâle geliyor. Mağaza kredi kartları ve sadakat kartları da Apple Pay tarafındna desteklenecek. Ve nihayet Apple, Wallet (Cüzdan) adlı yeni bir uygulamayla Passbook’u ortadan kaldırıyor. Cüzdan ile kredi kartları, para kartları, mağaza kartları, sadakat kartları tek bir yerde tutulacak.

ios-9-apple-wallet-090615

Başlangıçtan beri iOS’te mevcut olan ve şimdiye kadar fazla yenilik görmeyen Notlar uygulaması iOS 9 ile birlikte şimdiye kadar görmediği kadar fazla yenilik kazanacak. Görsel ekleme, kontrol listeleri, çizimler gibi yeni özellikler Notlar uygulamasına geliyor. Böylelikle Apple’ın yerleşik not alma uygulaması Evernote benzeri servislerle daha iyi rekabet edecek.

ios-9-apple-haritalar-090615

Apple’ın çok eleştirilen Haritalar uygulaması da uzun zamandır beklenen güncellemeleri alacak. Bunların arasında toplu taşıma direktifleri de bulunuyor. Toplu taşıma bilgileri tren, otobüs, metro seferlerini kapsayacak, aralarında New York, San Francisco, Pekin, Londra, Berlin’in de bulunduğu 20’den fazla şehirde ilk etapta kullanıma sunulacak.

ios-9-apple-news-090615-2

 

iOS 9 ile birlikte News (Haberler) olarak adlandırılan yeni bir uygulama da geliyor. Adından anlaşılacağı üzere bu uygulama sayesinde çeşitli haber kaynaklarına ulaşmak mümkün olacak. Haberler ve makaleler mobile uyumlu formatta, hızlı yüklenen ve bilgi verici animasyonlar ve ekrana yayılan görüntüler eşliğinde gösteriliyor. Apple bu yeni uygulaması için CNN, Time, Wired, ESPN, Buzzfeed, The Verge gibi birçok haber kuruluşundan destek alıyor. Ayrıca uygulama herhangi bir web bağlantısından çekilen makaleleri de gösteriyor. Ancak Apple en iyi deneyimin uygulama için özel olarak oluşturulmuş içeriklerle sağlanabileceğini belirtiyor. Apple News App Store’da uzun zamandır bulunan Flipboard ve benzeri haber okuma uygulamalarına fazlasıyla benziyor. Apple uygulamasının kullanıldıkça daha akıllı hâle geldiğini ve sizin okuma tercihlerinize uygun içerik ve makaleler önerdiğini de kaydetti. News ilk etapta ABD, İngiltere ve Avustralya’da kullanıma sunulacak.

ios-9-apple-news-090615-3

iOS 9 ile birlikte iPad için tasarlanan çeşitli üretkenlik artırıcı işlevler de bulunuyor. Örneğin ekran klavyesi kes, kopyala, yapıştır gibi işlevler için özel kısayollar içeriyor. Ancak bundan önemlisi, iOS 9 ile birlikte iPad için yeni bir çoklu görev modu sunulacak. iOS 9 aynı anda iki uygulamanın yan yana çalıştırılmasına izin veriyor. Buna benzer özellikler Microsoft’un Surface tabletlerinde ve Samsung’un Galaxy tabletlerinde uzun zamandır bulunuyor.

ios-9-ipad-uretkenlik-090615-5

Yeniden tasarlanan uygulama geçiş ekranı aynı ekranda açılacak uygulamaları seçme fırsatı sunuyor. Uygulamalar 50-50 veya 70-30 payla gösteriliyor, iPad’in mevcut çok parmakla dokunma kontrolleri her iki pencerede de çalışabiliyor. Ayrıca videolar için picture-in-picture görüntüleme seçeneği de geliyor. FaceTime görüşmeleri veya videolar sürekli üstte açık kalacak küçük pencerede gösterilecek, bu sırada başka bir uygulamayı kullanmak mümkün olacak.

ios-9-ipad-uretkenlik-090615-3Apple bölünmüş ekran modunun sadece iPad Air 2’de çalışacağını söyledi. Muhtemelen sonbaharda çıkacak yeni iPad’lerde de bölünmüş pencere özelliği bulunacaktır. Görüntü içinde görüntü modu ve kenardan sürükleyerek açılan uygulamalar ise daha eski iPad’lerde de çalışacak.

ios-9-ipad-uretkenlik-090615-2

Apple iOS 9’un hiç olmadığı kadar verimli ve küçük boyutlu olacağını söylüyor. Yeni yazılımı yüklemek için sadece 1.8 GB’lık boş alan gerekecek. Halbuki iOS 8 için 4.6 GB civarında bir boş alan gerekiyordu. Ayrıca Apple iOS 9’da yeni bir “düşük güç modunun” bulunacağını kaydetti. Böylelikle tek şarjda üç saatlik ek çalışma ömrü sağlanabilecek. Bu yeni düşük güç tüketim moduyla ilgili fazla detay yok, ancak muhtemelen Apple arkaplanda çalışanları kısıtlayacak gibi görünüyor. Ayrıca iOS 9 yeni bir sistem yazı tipi içerecek, bunun Apple Watch’taki San Francisco yazı tipini temel aldığı düşünülüyor.

ios-9-apple-carplay-090615

iOS 9 Apple’ın HomeKit ve CarPlay servislerine de çeşitli güncellemeler getiriyor. Daha fazla cihaz ve otomobil bu desteklerden faydalanacak. CarPlay otomobil üreticilerinin uygulamalarını da destekleyecek, kullanıcılara otomobil içindeki klima, koltuk pozisyonu gibi unsurları daha kolay kontrol etme imkanı tanıyacak. Ayrıca gelecekteki otomobillerde iPhone ile otomobil bağlantısı kablosuz olarak sağlanabilecek. Apple kablosuz CarPlay desteğini iOS 8.3 ile birlikte sunmuştu, ancak henüz bu özelliği destekleyen otomobiller veya araç içi sistemler bulunmuyor.

iOS 9 ne zaman yayınlanacak?

iOS 9 sonbaharda, muhtemelen yeni iPhone 6s’ler piyasaya çıkmadan hemen önce son kullanıcılara dağıtılacak. Şu anda iOS 8 ile çalışan bütün cihazlara iOS 9 yüklenebilecek. Bu arada iOS 9’un herkese açık beta sürümü de temmuz ayında ilgilenen kullanıcıların erişimine açılacak. Geliştiricilere özel beta sürümü de yayınlandı.

İLGİLİ HABERLER