Teknoloji

iOS 15.2 beta sürümünde çocuklar için Apple İletişim Güvenliği var

ios 15.2 beta
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iOS 15.2’nin en son beta sürümü ile Mesajlar uygulamasına bir Apple İletişim Güvenliği özelliğinin eklendiği görüldü. İsteğe bağlı olan bu özellik, gelen ve giden resimleri “müstehcen” içerikler için tarayarak çocukları uygunsuz görüntülerden korumak amacıyla tasarlanmıştır.

Söz konusu tanıma uyan tüm resimler bulanıklaştırılır ve çocuk, içeriği hakkında uyarılır ve onu görmemesinin uygun olduğu söylenir. Apple’ın mevcut Aile Paylaşımı sistemine bağlanan özellik, aynı zamanda, etkilenen çocuklara yardım almaları için kaynaklar sunmak üzere tasarlanmıştır.

iOS 15.2’nin en son beta sürümünde yayınlanan özelliğin bu yeni versiyonunun, Apple’ın ağustos ayında ilk olarak duyurduğundan çok önemli bir farkı var. Bir çocuk müstehcen bir resim görüntülemeye karar verirse, ebeveynlere bildirim göndermeyecek. MacRumors, özelliğin ilk hâlinde, bir ebeveyn şiddet uyguladığında veya tacizde bulunduğunda güvenlik sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

CNET, çocukların bunun yerine güvendikleri birini işaretlenmiş bir fotoğraf hakkında uyarma seçeneğine sahip olacağını ve bu seçimin, görüntüyü bulanıklaştırma ve görüntüleme seçiminden ayrı olduğunu bildiriyor. Kontroller cihaz üzerinde gerçekleştiriliyor ve uçtan uca şifrelemeyi etkilemiyor.

İletişim Güvenliği özelliği, çocukları cinsel istismardan korumak için tasarlanan üç farklı özelliğin bir parçası olarak ilk olarak ağustos ayında duyurulmuştu. Ancak şirket, gizlilik savunucuları tarafından yapılan itirazlara yanıt olarak takip edilen ayda planlanan özelliklerin kullanıma sunulmasını ertelediğini söylemişti.

İletişim Güvenliği, bir kullanıcının iCloud Fotoğraflarını tarayan ve rahatsız edici içeriği Apple moderatörlerine bildiren ve gizlilik savunucularının tepkisinin büyük kısmını oluşturan CSAM algılama (çocuk cinsel istismarı görüntülerini algılama) özelliğinden farklıdır. Ayrıca, bir kullanıcı çocuk cinsel istismarı ile ilgili konuları aradığında kaynak sunmak için tasarlanmış bir Siri arama güncellemesi de geliyor. Şu anda bu iki özelliğin ne zaman kullanıma sunulmasının planlandığı belli değil. Ayrıca bunların Apple’ın genel beta yazılımında göründüğüne dair bir haber de yok.

iOS 15.2’nin en son beta sürümüne eklenen özelliklerin, resmi dağıtımdan önce önemli ölçüde değişebileceğini ve güncellemeden tamamen kaldırılabileceğini belirtmekte fayda var. En son beta sürümüne gelen diğer yeni özellikler arasında elle AirTag tarama özelliğinin yanı sıra, ölmeniz durumunda iCloud verilerinizi bir yakınınıza aktarma seçeneği yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER