Teknoloji

Apple Dijital Miras programını kullanıma sunuyor; iCloud verilerinizi miras bırakabilirsiniz

apple dijital miras

Apple, en son iOS güncellemesiyle karmaşık bir sorunu, hayatta kalma hakkını çözüme kavuşturuyor. Şimdiye kadar, sevilen biri veya aile bireyi vefat ettiğinde, onların iCloud hesaplarına erişmenin kolay bir yolu yoktu. Onların şifrelerini bilmeden telefonlarının kilidini açmak mümkün değildi. iCloud hizmet şartlarına göre, vefat eden kişinin verileri ölüm belgesi olsa da onlarla birlikte bu hayattan göçüp gidiyor. Dijital Miras ile Apple buna çözüm bulmayı hedefliyor.

İlk olarak bu yılın daha erken zamanlarında WWDC 2021’de duyurulan ve iOS 15.2’de kullanıma sunulması planlanan yeni Dijital Miras programıyla, en fazla beş kişiyi Mirasçı Kişiler olarak atayabilirsiniz. Bu kişiler, siz öldüğünüzde iCloud’da saklanan verilerinize ve fotoğraflar, belgeler ve hatta satın aldığınız ürünler gibi kişisel bilgilerinize erişebilir.

Apple, Dijital Miras’ı etkinleştirmek için o kişinin öldüğüne dair bir kanıt ve bir erişim anahtarı istiyor. Yine de, miras hakkını onaylayan bir mahkeme emri gerektirebilecek, o zaman bile, verilere erişiminizin garantisi olmayan eski süreçten çok daha basitleştirilmiş bir sürecin getirildiğini söyleyebiliriz.

Bu, kullanıcıların gizliliğini koruma konusundaki temel ilkelerini uzun süredir öne çıkan Apple için karmaşık bir durum olarak nitelendirilebilir. Daha önce kederli ebeveynler ve eşlerin, vefat etmiş yakınlarının fotoğraflarına erişmelerine izin vermediği için şirkete tepki gösterdiği durumlar olmuştu. Ancak şirket, insanların verilerini herhangi bir şekilde rıza göstermelerinin mümkün olmadığı bir durumda bile dağıtmıyordu.

Hem Google‘ın hem de Facebook‘un, benzer durumda diğer kişilere hesap erişimi atamak için kurdukları sistemler var. Şimdi Apple da aynı noktaya geliyor.

Mirasçı Kişi ekleme işlemi nasıl yapılıyor?

apple dijital miras mirasçı kişi

Öncelikle bu işlemin yapılabilmesi için yakında çıkacak iOS 15.2 güncellemesi gerekecek. Dijital Miras özelliği o zaman geniş çapta kullanıma sunulacak. Ondan sonra aşağıdaki adımlar uygulanabilir:

  • Bir iOS cihazında Ayarlar > [adınız] > Şifre ve Güvenlik‘e gidin.
  • Mac’te Sistem Tercihleri > Apple Kimliği > Parola ve Güvenlik‘e gidin.
  • Mirasçı Kişi altında, Mirasçı Kişi eklemek için verilen talimatları izleyin. Aile Paylaşımı kullanıyorsanız listeden bir aile üyesi seçebilirsiniz; bundan farklı olarak, e-posta veya telefon numarasını kullanarak birini ekleyebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz Mirasçı İrtibat Kişinizi bilgilendirin ve Mesajlar aracılığıyla onunla bir erişim anahtarı paylaşın. Kabul ederlerse erişim anahtarının bir kopyası otomatik olarak Apple Kimliği ayarlarında saklanır. Reddetmeleri durumunda, bir bildirim alırsınız. Vefat etmeniz durumunda hesabınıza girmek için erişim anahtarı gereklidir.
  • Cihazı iOS 15.2 sürümüyle çalışmayan birini de Mirasçı Kişi olarak ekleyebilirsiniz. Buna rağmen onlar, erişim anahtarını cihazlarındaki ayarlarda saklayamazlar, bu nedenle onlara söz konusu anahtarı başka bir şekilde saklamaları konusunda tavsiyede bulunmalısınız.

Mirasçı Kişi, Dijital Miras programının bir parçası niteliğini taşıyor ve şu anda iPhone için iOS 15.2’nin public beta sürümünde mevcut. iOS 15.2 genel kullanıcı kitlesine dağıtıma başladığında geniş çapta erişilebilir olacaktır. Apple, hangi macOS sürümünün bu özelliği destekleyeceği hakkında ise henüz herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER