Teknoloji

iOS 14 pano casusluğu yapan uygulamaları yakaladı

ios 14
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın duyurusunu bu hafta yaptığı iOS 14, tıpkı geçmiş iOS sürümleri gibi, kullanıcıları daha iyi korumak amacıyla geliştirilmiş yeni gizlilik ve güvenlik özellikleri getiriyor. Artık App Store’da kullanıcılar bir uygulamanın hangi tür verileri topladığını ve uygulamanın gizlilik pratiklerini görebilecek.

iOS 14’le birlikte kullanıcılar uygulamalarla yaklaşık konumlarını paylaşmak ve gerektiğinde sadece belirli bir sayıda fotoğraf paylaşmak gibi sınırlı izinler verebilecek. Bir uygulama kamera veya mikrofon kullandığında ekranda bunu gösteren bir sembol belirecek.

iOS 14’ün sunduğu benzer özelliklerden birisinde de kullanıcılar panodan veri kopyalayan uygulamalar konusunda uyarılıyor. Bu uygulamalardan birisinin de TikTok olduğu iOS 14 betasının dağıtıma çıkmasıyla birlikte anlaşılırken; TikTok bu özelliğin kısa süre içinde kaldırılacağını açıkladı.

Panoda kullanıcıların uygulamalar veya cihazlar arasında kopyalayıp yapıştırdığı veriler bulunuyor. Bu verilerin çoğu uygulamanın erişimine kapalı olması gerekiyor. Zira kimi zaman hassas bilgiler bile panoya kopyalanabiliyor. Bazı uygulamaların buna rağmen habersiz olarak panoya erişebildiği ortaya çıkarken; iOS 14’le birlikte panodan bilgi alan uygulamalar kolaylıkla tespit edilebilecek.

TikTok’un panodan “casusluk yapan” uygulamalardan biri olduğunun ortaya çıkmasının ardından popüler sosyal medya platformundan da hemen bir açıklama geldi. Bu gizlilik sorununu bir tür özellik gibi gösteren TikTok’un açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “iOS 14’ün beta sürümünün 22 Haziran’da yayınlanmasının ardından kullanıcılar bazı popüler uygulamalarda çeşitli bildirimlerle karşılaştı. TikTok için bu bildirim tekrarlanan, rahatsız edici davranışların tespitinde kullanılan bir özellik nedeniyle gösterildi. Olası kafa karışıklıklarını engellemek için bu özelliğin kaldırıldığı yeni bir sürümü App Store’a gönderdik. TikTok olarak kullanıcılarımızın gizliliğini korumaya ve uygulamamızın işleyişi konusunda şeffaf hareket etmeye özen gösteriyoruz.”

TikTok, iOS 14 tarafından yakalanan tek popüler uygulama değil. The New York Times, Google News, AccuWeather, Overstock gibi uygulamaların da iPhone ve iPad’lerde kullanıcıların panolarına eriştiği ortaya çıktı.

İLGİLİ HABERLER