Teknoloji

Internet Archive Acil Durum Kütüphanesi’ni planlanandan önce kapattı

internet archive

Internet Archive, “Ulusal Acil Durum Kütüphanesi” adını verdiği programını dört yayıncı tarafından dava edilmesinin ardından planlanandan erken olarak sonlandırdı. Kurum, kararını resmi blogu aracılığıyla duyurdu.

Internet Archive’ın “acil durum” programı mart ayında başlamıştı. Program çerçevesinde koronavirüs salgını nedeniyle okullara veya kütüphanelere erişemeyen kişilere 1.4 milyon kitaba ulaşma imkanı sağlanmıştı.

Acil Durum Kütüphanesi, Internet Arcihve’ın Açık Kütüphaneler programının bir parçası olarak sunulmuştu. Söz konusu programda kütüphanelerdekin fiziksel kopyaları taranıyor ve dijital ortama taşınıyor. Oluşturulan dijital kopyalar da, bir bekleme listesi üzerinden geçici süreliğine belirli bir kişinin erişimine açılıyor. Ancak Acil Durum Kütüphanesi’nde bekleme listeleri tamamen devredışı bırakılmış ve kitaplara arzu edenlerin anında erişmesi mümkün hâle gelmişti.

Kütüphanenin 30 Haziran’a kadar açık kalması planlanmıştı. Ancak yayıncılar Hachette, Penguin Random House, Wiley ve HarperCollins 1 Haziran’da telif hakkı ihlâli nedeniyle Internet Archive’a dava açmıştı. ABD’nin en önemli yazar örgütlerinden biri olan Writers Guild, mart ayında Internet Archive’ı korsanlıkla suçlamıştı.

Internet Archive tarafından yapılan açıklamada, programın dava nedeniyle sonlandırıldığının altı çizildi. Acil Durum Kütüphanesi’ni kapatan organizasyon, eskiden olduğu gibi kontrollü bir yöntem çerçevesinde çevrimiçi bir kütüphane yönetmeyi sürdürecek. Acil Durum Kütüphanesi’nin kapatılmasının davayı nasıl etkileyeceği ise şu an için bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER