Teknoloji

Intel’in yeni Tiger Lake yongaları 5 GHz hızını ince ve hafif dizüstü bilgisayarlara getiriyor

intel arm

Intel, daha güçlü dizüstü bilgisayarlar için imkan sağlayan ilk 11. Nesil Tiger Lake H-serisi işlemcilerinin tanıtımını mayıs ayının başlarında gerçekleştirmişti. Ancak şirket, Computex 2021’de de bir çift yeni U-serisi yongayı duyuruyor. Bunlardan bir tanesi şirketin U-serisi düşük voltajlı yongalar dizisi için ilk 5.0GHz saat hızına sahip işlemcisi olma özelliğini taşıyor.

Daha fazla detay verirsek Intel, U-serisi aralığındaki en üst düzey yongası olan Core i7-1195G7’yi ve şirketin en güçlü Core i5 düzeyindeki yongasının tacını da alan Core i5-1155G7’yi duyuruyor.

Orijinal 11. Nesil U serisi yongalar gibi, yeni yongalar da 12W ila 28W aralığında çalışıyor. Her iki yeni çip de dört çekirdekli / sekiz iş parçacıklı konfigürasyona ve Intel’in Iris Xe entegre grafiklerine sahip. (Core i7-1195G7 96 EU ile gelirken Core i5-1155G7 80 EU’ya sahip.)

Core i7-1195G7, 2,9 GHz’lik temel saat hızına sahip, ancak Intel’in Turbo Boost Max 3.0 teknolojisini kullanarak 5,0 GHz maksimum tek çekirdek hızını elde edebiliyor. Core i5-1155G7 ise 2,5 GHz temel saat hızına ve 4,5 GHz artırılmış hıza sahip. Kutudan çıkar çıkmaz 5GHz hıza sahip olmak, dizüstü bilgisayar CPU’ları için oldukça yeni bir gelişme. Bu arada Intel’in 5GHz sınırını aşan ilk dizüstü bilgisayar işlemcisi 2019’da gelmişti.

Intel, yeni işlemcilerin yanı sıra, dizüstü bilgisayarlar için en yeni 5G modem çözümünü de duyurdu. Cihaz üreticilerinin tasarımlarına dahil edebilecekleri, Intel 5G Solution 5000 olarak adlandırılan yeni bir M.2 kartı tanıtıldı. Akıllı telefon 5G birimini bünyesinden ayırarak Apple’a satan Intel’in yeni nesil bağlantı standardının diğer alanlarındaki çabalarını sürdürdüğünü görüyoruz.

Yeni modem Intel, Mediatek (modem aygıt yazılımını yönetiyor) ve Fibocom (modülleri üretiyor) arasındaki bir iş birliği niteliğini taşıyor. Bu birim 6GHz altı 5G desteği ve entegre eSIM teknolojisi sunacak. Intel; Acer, Asus ve HP’nin bu yıl içinde Intel’in Tiger Lake yongalarını ve yeni 5G Solution 5000 kartlarını birleştiren dizüstü bilgisayarlar sunacağını söylüyor.

İLGİLİ HABERLER