Manşetler

Apple ve Intel arasında taşları yerinden oynatacak alışveriş

apple intel 5g modem
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, Intel’in akıllı telefon modem işlerinin büyük bir kısmını 1 milyar dolar karşılığında satın alacak. İki şirket bu önemli gelişmeyi yayınladıkları duyuruyla ilan etti.

Anlaşma doğrultusunda 2 bin 200 civarındaki Intel çalışanı Apple’a katılacak. Apple Intel’in elindeki fikri mülkiyete ve ekipmana da sahip olacak. Geçiş döneminin bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Intel modem işinden tamamen çıkmayacak. PC’ler, Nesnelerin İnterneti cihazları, otonom araçlar, doğru söylemek gerekirse, akıllı telefon olmayan her cihaz ve eşya için modem geliştirme çalışmalarını sürdürecek. Intel CEO’su Bob Swan, satın almanın şirkete diğer 5G teknolojilerini geliştirmeye odaklanma fırsatı vereceğini kaydetti.

APPLE uzun vadede qualcomm’un 5g modem donanımlarına bağlı kalmayacak

Satın alma Apple’ın akıllı telefonları için kendi 5G modemlerini üretmesi için atılmış önemli bir adım anlamına da geliyor. Böylelikle donanımı için Qualcomm’a bağlı kalma zorunluluğu da ortadan kalkacak. Apple yakın zamanda yonga üreticisi ile arasındaki uzun soluklu anlamazlığı çözmüştü. Bunu yaptığı zaman, Intel de 5G akıllı telefonları için modem üretimi işinden çıktığını açıklamakta gecikmemişti. O zamanlar Bloomberg’e görüş belirten analistler, Apple’ın kendi yapımı modemlerinin üç yıl içinde hazır olabileceğini söylemişlerdi.

Apple’ın donanım teknolojilerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Johny Srouji, satın almanın gelecek ürünleri üzerine yürütülen geliştirme çalışmalarını hızlandıracağını kaydetti. Ayrıca Apple’a ilerlediği yolda daha fazla farklılaşma imkanı sağlayacağını da ekledi.

Kendi modemlerini geliştirmenin Apple’a büyük katkıları olacaktır. Şirkete modem teknolojisini kendi hızında üretme şansı verecek, bunları ürünlerine daha iyi şekilde entegre edebilecek. Ayrıca cihazlarını farklılaştıracak yeni özellikler de geliştirebilecek. Apple’ın akıllı telefon ve tablet işlemcileriyle ilgili stratejisi de benzerdi ve bu durum A serisi Apple yongalarını sektörün önünde ilerleyen gelişmelere imza atmasını sağlamıştı.

Öte yandan satın alma Apple’ın, akıllı telefon modemlerinin hakim tedarikçisi Qualcomm’a olan bağlılığını da azaltacaktır. Apple geçmişte Qualcomm’u patent telifleri için orantısız şekilde yüksek fiyatlandırmaları nedeniyle suçlamıştı. Geçtiğimiz nisan ayında iki şirket altı yıllık bir patent lisans anlaşmasına imza atmıştı. Apple’ın bir yandan kendi modemlerini geliştirirken Qualcomm’un donanımını kullanma hakkını elinde bulunduracak.

Hukuki anlaşmazlığın bir sonucu olarak Apple, iPhone XS’te sadece Intel’in modemlerini kullanmıştı. Apple, Qualcomm’un modemlerini kullanmak için girişimde bulunduğunu, ancak Intel’in bunları kendisine satmayı reddettiğini kaydetmişti.

Apple Intel ile görüşmelere geçen yaz başladı

Gerçek hayattaki deneyimler, Intel’in modem teknolojisinin Qualcomm’un gerisinde kaldığını gösteriyor. Apple, iPhone X’da her iki şirketten tedarik ettiği modemleri kullandığı sırada, çıkan bir haber Qualcomm’un donanımının Intel’inkinden daha yüksek hızlar sunduğunu öne sürmüştü. Üstelik bunu Qualcomm’un modeminde bazı özellikler kapalıyken yapabilmişti.

Apple’ın bir süredir kendi modemlerini geliştirmekte olduğu da söyleniyordu. Geçtiğimiz aralık ayında çıkan çeşitli iş ilanları, şirketin Santa Clara ve San Diego ofislerinde ağ donanımı geliştirme çalışmaları yaptığını akıllara getirmişti. San Diego, Qualcomm’un merkezine de ev sahipliği yapıyor. Apple yakın zamanda bu şehirde 1200 kişiyi daha işe alacağını açıklamıştı.

Intel ile modem işinin satın alınmasına dair görüşmelerin geçen yaz başladığı anlaşılıyor. Wall Street Journal‘ın haberine göre, Swan şirketi temizleme ve zarar eden segmentlerle ilgilenme niyetiyle işe başlamıştı.

Kendi bünyesinde başka şirketin öne çıkan ürününe bir rakip geliştirmek için başka bir şirketi almak, Apple’ın daha önce de başvurduğu bir taktik. Şirket 300 milyon dolar harcayarak Dialog adlı şirketin bir kısmını satın almıştı. Bu şirket daha önce Apple’a, telefonları için güç yönetim yongaları tedarik ediyordu. 300 çalışanı kapsayan satın alma, o zamanlar Apple’ın iş gücü bakımından yaptığı en büyük satın alma özelliğini taşıyordu.

İLGİLİ HABERLER