Teknoloji

Intel’in yeni dizüstü bilgisayar CPU’ları 5 GHz hız seviyesini geçiyor

intel 9. nesil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel üst sınıf dizüstü bilgisayarlar için, önceki yongalara daha yüksek hızlar ve bağlanabilirlik seçenekleri sunan yeni işlemcilerini duyurdu.

9. Nesil Gen H serisi yeni işlemciler, şu anda daha ince ve hafif dizüstü bilgisayarlarda gördüğümüz 15W’lık yongalara nazaran daha yüksek seviyede, 45W güç çekiş değeriyle geliyor. Bunların Core i5, i7 ve i9 versiyonları bulunurken, oyun oynama veya içerik yapımı gibi daha fazla güç gerektiren durumları hedefliyor.

Bu yeni yongaların yıldızı ise Core i9-9980HK oluyor. 5 GHz’lik turbo hızı ile şimdiye kadar bir dizüstü bilgisayarda ulaşılamamış hızı seviyesini yakalıyor. Üstelik bu hız kilitlenmemiş biçimde sunuluyor, yani hız aşırtma ile daha yüksek seviyedeki hızlara çıkmak da mümkün olabilir. Önceki Core i9 yongaları gibi, 9980HK’nin de 8 çekirdeği ve 16 yürütme birimi bulunuyor. Ayrıca 16 MB önbellek ile geliyor. Bunlara ek olarak, yeni yongalar Intel’in en yeni Wi-Fi 6 ağ kartlarını da destekliyor. Böylelikle 2.4 Gbps’ye varan veri iletim hızları destekleniyor.

Intel, yeni işlemcilerin 4K video düzenlemede yüzde 54’e varan oranda daha hızlı çalışacağını söylüyor. Ayrıca üç yaşındaki bir bilgisayarla karşılaştırıldığında, oyun oynarken yüzde 56’ya varan bir iyileşme sunuyor. Bu yeni yongalar Acer, Asus, Dell, HP, Razer, Lenovo ve MSI tarafından satışa sunulmaya başlandı.

Öte yandan Intel, 9. nesil masaüstü işlemcilerini Celeron, Pentium Gold, Core i3, i5, i7 ve i9 serisi genelinde 25’i aşkın farklı CPU seçeneğiyle genişletti. Yeni Celeron ve Pentium Gold tasarımları ile 9. nesil yongalar ilk kez bu ürün ailelerine geliyor. Bu da düşük güçlü, giriş seviyesindeki işlemciler için daha fazla performansın sunulacağı anlamına geliyor.

Tüm bu yeni yongalar hâlâ 14nm mimarisini kullanıyor ki, Intel son birkaç nesildir bu yapıya takılı kaldı. Şirketin bu yılın ilerleyen zamanlarında yeni bir üretim sürecine geçmesi bekleniyor. Bu da performans ve verimlilik tarafında iyileştirmelerin gelebileceği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER