Teknoloji

Intel 11. Nesil Tiger Lake işlemci serisini duyurdu, ilk dizüstü bilgisayarlar sonbaharda

intel 11. nesil tiger lake işlemci ailesi

Intel 11. Nesil Tiger Lake işlemci ailesinin resmi duyurusunu gerçekleştirdi. Dizüstü bilgisayarlar için çıkan 11. nesil Intel Core işlemciler şirketin yeni entegre Xe grafik işlemci birimi, Thunderbolt 4 desteği, Wi-Fi 6 gibi bileşenlerle birlikte geliyor. Aynı zamanda performans ve pil ömrü tarafında da önceki nesil Ice Lake yongalarına göre önemli sıçrama kaydediliyor. Şirket, yeni 11. nesil işlemci serisinin ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar için en iyi işlemciyi sunduğunu öne sürüyor.

Şirket bu yılın başlarında düzenlediği Architecture Day 2020 etkinliğinde yeni yongaların ön gösterimini gerçekleştirmişti. Yeni 11. Nesil işlemci serisi 10nm mimarisini temel alıyor, bu açıdan mevcut 10. nesil Ice Lake modelleriyle benzerlik gösteriyor. Ancak Willow Core mimarisi yeni “10nm SuperFin” tasarımı ile güncelleniyor. Intel, bunun düşük güç tüketimiyle daha iyi hızlar sunacağını belirtiyor.

Intel, yeni entegre Xe grafik işlemci birimiyle de iddialı görünüyor. Şirket, bunun iki kat grafik performansı sunacağını belirtiyor. Ayrıca Intel, AMD’nin şu anda önde göründüğü saf çekirdek sayısından daha öte geçen yararlar sunacağını da söylüyor. Intel’in tanıtım sırasında gösterdiği bir sunumda 11. Nesil yonganın, Nvidia MX350 GPU ile birlikte çalışan 10. Nesil yonga ile benzer ya da daha iyi grafik performansı sunduğu görülüyor.

Ayrıca yeni bir dahili yapay zekâ motoru da sunuluyor. Intel, özellikle video görüşmelerde bunun dikkate değer farklar yaratacağını söylüyor. Arka plan gürültüsünü azaltma veya arka planı bulanıklaştırma bunların arasında bulunuyor.

Yeni yongaların yanı sıra Intel, Project Athena sertifikasyon standardının yeni bir sürümünü, Intel Evo’yu da duyurdu. Evo’nun daha yüksek gereksinimleri var. Bunların arasında dizüstü bilgisayarın (1080p ekranlı sistemler için) tek bir şarjla, gerçek hayat şartlarında dokuz saatin üstünde çalışabilmesi, hızlı şarj (yarım saatlik şarj ile dört saatlik çalışma imkanı), Wi-Fi 6 ve Thunderbolt 4 desteği de bulunuyor. Buradaki temel nokta, müşterilerin Evo logosunu gördüğünde yüksek kaliteli bir makine satın aldıklarından emin olmasını sağlamak.

Detaylar geliyor…

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER