Teknoloji

Intel’in Ryzen 5000 işlemcilere rakip Tiger Lake-H mobil işlemcileri duyuruldu

intel 11. nesil tiger lake-h işlemciler
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel, kod adı Tiger Lake-H olan 11. Nesil Core H serisine beş bireysel tüketici odaklı işlemci ve beş ticari işlemci ekledi. Her iki grup da üç sekiz çekirdekli yonga ve iki altı çekirdekli yonga içeriyor. 65W TDP değerine sahip amiral gemisi Core i9-11980HK dışında tüm parçalar 35W TDP değerine sahip. Bunları bugün itibarıyla duyuruları yapılmaya başlanan 30’dan fazla ultra taşınabilir modelde (20 mm veya daha ince dizüstü bilgisayarlar) ve 80’den fazla iş istasyonunda göreceksiniz.

Şirket yeni yongaların 10. Nesil “Comet Lake” serisindeki seleflerine göre önemli performans iyileştirmeleri sağlayacağını söylüyor. Nesilden nesile yüzde 19 oranında çok iş parçacıklı performans iyileştirmesi sağlayacaklarını iddia ediyor.

Oyun cephesinde Intel, Core i9-11980HK’nın Hitman 3, Far Cry New Dawn ve Tom Clancy’s Rainbow Six Siege gibi oyunlarda Comet Lake selefinden çok daha iyi kare hızları sağlayacağını söylüyor. Şirket ayrıca rakipleriyle de karşılaştırmalı örnekler verdi. 11980HK’nin bu oyunlarda rakibi AMD Ryzen 9 5900HX’i de geçtiğini ve Core i5-11400H’nin (ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar için) bazılarında Ryzen 9 5900HS’den daha iyi performans göstereceğini ve diğerlerinde performansına yaklaşacağını iddia ediyor.

Intel, gerçekleştirdiği sunumunda pil ömrü iddiasında bulunmadı. Bu biraz endişe verici olabilir, çünkü AMD destekli dizüstü bilgisayarlar son iki yıldır bu alanda mükemmel performans sergiliyor.

Daha ayrıntılı özelliklere baktığımızda, bu yeni işlemcilerin 44 adede kadar platform PCIe veri yolunu, 40 Gbps’ye kadar bant genişliğine sahip Thunderbolt 4’ü, ayrık Intel Killer Wi-Fi 6E (Gig +) desteğini, Optane H20’yi, Intel’in Hız İyileştiricisi ile hız aşırtmayı (bazı SKU’larda), önyüklenebilir RST RAID0 ile 20 PCIe Gen 4 veri yolu ve Intel’in Turbo Boost Max Teknolojisi 3.0 ile 5.0 Ghz’e kadar turbo güçlendirme gibi özellikleri görüyoruz.

Ticari kullanım odaklı yongalar ise, Intel’in vPro platformunu destekliyor. Bu platform çeşitli iş odaklı güvenlik özelliklerini ve yönetim araçlarını içeriyor. Bunların arasında Intel’in Donanım Kalkanı olarak adlandırdığı ve “sektörün ilk ve tek silikon destekli yapay zeka tabanlı tehdit algılama teknolojisini içeren bir çözüm de var. Bunlara ek olarak Toplam Bellek Şifreleme ve Aktif Yönetim Teknolojisi gibi araçlar da bu platformda mevcut. Intel, Core i9-11950H’nin ürün geliştirmede öncekinden yüzde 29, finansal hizmet çalışmalarında yüzde 12 ve medya ve eğlencede yüzde 29 daha hızlı olacağını söylüyor.

AMD’nin Ryzen 5000 mobil serisi, bu yılın başlarında duyurulduğunda dizüstü bilgisayar pazarında fırtına estirdiğinden, birçok kişi bu yeni yongaların sergileyeceği performansı merakla bekliyor. AMD’nin sekiz çekirdekli yongaları, özellikle çok çekirdekli iş yüklerinde ve verimlilikte önceki nesillere göre önemli performans kazanımları gösterdi. Bu arada, Apple’ın Arm tabanlı M1 çipi, pil ömrünü korurken şaşırtıcı derecede iyi performans rakamları ortaya koydu. Intel burada öndekileri yakalamak zorunda olan rolünde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER