Teknoloji

Intel 5G telefonlar için modem işlerini elden çıkarmaya bakıyor

intel 7nm

Intel akıllı telefonlar için 5G yonga set geliştirme çalışmalarını bıraktığını resmen açıklamıştı. Wall Street Journal‘ın haberine göre şirket, akıllı telefon modem işlerini satmanın yollarını arıyor.

Aslında Apple, geçen yıl başlayan pazarlıklar doğrultusunda Intel’in modem girişimlerinin bir kısmını satın almayı düşünmüş. Ancak Apple ve Qualcomm’un oldukça çekişmeli geçen patent telif ücretlerine dair hukuki anlaşmazlık sürecini sona erdirip uzlaşmaya varması ile bu anlaşma suya düşmüştü. İki şirket, hukuk savaşları sonunda birkaç yılı kapsayan bir yonga set tedarik anlaşmasına imza atmıştı. Bu da Intel’in denklemin dışında kalışı anlamına gelmişti.

Şimdi Intel akıllı telefon modem işlerini elinden tamamen çıkarmanın planlarını yapıyor. WSJ’ye göre Apple hâlâ muhtemel alıcı konumunda, ancak birkaç şirket de ilgisini belli etmiş durumda. Intel, pazarlıkların yürütülmesi için Goldman Sachs ile birlikte çalışıyor. Anlaşmanın birkaç milyar dolar olacağı, ancak şu anda işlerin hâlâ erken safhada olduğu belirtiliyor.

Qualcomm, Apple ile akıllı telefon yonga set tedariği konusunda hukuk savaşına girişmeden önce, şirketin en büyük modem yonga seti tedarikçisi konumundaydı. İki şirket 2017’nin başından itibaren patent ücretleri ve sözleşme ihlâlleri nedeniyle birbirlerini karşılıklı olarak dava etmişlerdi. Bu zaman zarfında Intel, Apple’ın modem tedarikçisi hâline gelmişti.

Intel yakın zamanlarda Apple’ın, kendisinin 5G modemlerini 2020 yılına yetişecek şekilde sunmasından emin olmadığına yönelik dedikoduları yalanlamıştı. Qualcomm ise 5G destekli modemlerini çoktan üreticilere dağıtmaya başladı.

Intel’in modem işleri şirkete yılda 1 milyar dolar civarında kaybettiriyor. Satış kapsamında çalışanlar, patentler ve birden fazla teknoloji neslini kapsayan modem tasarımlarının elden çıkarılması planlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER