Yaklaşık 6-7 yıl kadar önce Huawei akıllı telefon pazarına; Samsung, Sony, HTC gibi şirketlerin hakimiyetini kırmak amacıyla, oldukça agresif ve rekabetçi bir fiyat politikasıyla birlikte girmişti. Yıllar geçtikçe şirket, Android ekosisteminin önemli oyuncularından biri hâline geldi ve adı büyükler arasında anılır oldu. Ekim ayının ortalarında Londra’da gerçekleştirilen ve bizim de yerinde takip ettiğimiz Huawei Mate 20 lansmanı ise, Çinli üreticinin Android ekosisteminin liderliğine göz diktiğini gösteriyor. 16 Ekim Londra etkinliğinde Mate 20, Mate 20 RS Porsche Design ve Mate 20 X‘i de gördük. Ancak üzerinde en çok durulanı ve amiral gemisi niteliğindeki telefon Mate 20 Pro’ydu.
Huawei’nin hem tasarım, hem özellikler hem de performans tarafında ilerlemesini sürdürdüğünü gösteren Mate 20 Pro, Türkiye’de satışa sunuldu. Biz de bir süredir bu Android telefonu deneyimliyoruz. Huawei Mate 20 Pro inceleme yazısı ve videosunda bu amiral gemisi Android telefonla ilgili izlenimlerimizi ve merak ettiklerinizi bulacaksınız.
Huawei Mate 20 Pro video inceleme
Huawei Mate 20 Pro inceleme: Tasarım
Normalde diğer üreticilerinin tasarım konusunda “tik-tok” yaklaşımını izlediğini, bir yıl radikal tasarım değişikliği yaptıkları takdirde, diğer yılda ufak tefek değişikliklerle bu tasarımı devam ettirdiklerini görürüz. Huawei ise her yıl, her amiral gemisi Android telefonunda farklı tasarımlarla karşımıza çıkıyor. Huawei Mate 20 Pro ile selefi Mate 10 Pro’yu karşılaştırdığımızda, arada büyük farkların bulunduğunu görüyoruz. Mate 20 Pro, bu yılın ilk yarısında çıkan ve tasarımıyla büyük beğenimizi kazanmış Huawei Mate 20 Pro’nun bazı çizgilerini alıp, bunları Samsung Galaxy S7 Edge ile birleştirmiş.
Mate 20 Pro da, son birkaç yılın olan her iki yüzü camla kaplı telefonlar eğilimine uyum gösteriyor. Ön ve arka camlar kenarlara doğru kavisli biçimde uzanarak simetrik bir yapı oluşturuyor. Ekran da buna uyum gösteriyor ve Samsung’un telefonlarındaki gibi uzun kenarları yana doğru kavis yapıyor. Bu da telefonun ekranının kenardan kenara bir görünüm kazanmasını sağlıyor. Öte yandan Huawei, Samsung’un yapmadığını yaparak çentiğe de yer veriyor. 19.5:9 görüntü oranlı ekran, bu sayede gövde ile yüzde 87.9 gibi çok yüksek bir oran yakalıyor. Huawei Mate 20 Pro’yu hemen hemen aynı büyüklükte ekrana sahip Galaxy Note 9 ile yan yana getirdiğimizde, bu telefonun biraz daha kısa ve dar olduğunu görüyoruz. 6.5 inç ekranlı iPhone Xs Max ile hemen hemen aynı uzunluğa sahip olmasına karşın, yine ondan da dar olmayı başarıyor.
Karşılaştıracak olursak, çentiğin kapladığı alan iPhone X’un çentiğiyle karşılaştırılabilir bir orana sahip. Huawei buraya ahize hoparlörü dışında ön kamerayı, LED durum lambasını ve üç boyutlu yüz tarama sistemini eklemiş. Büyük bir ekran barındırmasına karşın, ince profili ve dar yapısı sayesinde Mate 20 Pro’yu tek elle tutup kullanmak sanıldığı kadar zor değil. Ancak kavisli ekran zaman zaman yanlış dokunuşlara neden olabiliyor.
Mate 20 Pro, gayet sağlam duran ve bunu da başarıyla yansıtan bir cihaz. Elimizdeki alacakaranlık renkli versiyonun yüzey sürtünmesi, Galaxy Note 9’unkine göre biraz daha düşük. Yine de, telefonu tutup kullanırken elinizden kayıp gidecekmiş gibi bir his vermiyor. Cam yüzey parmak izi ve kiri tutma konusunda epey istekli görünüyor. Renklerden bahsetmişken, telefonun gece mavisi, siyah ve alacakaranlık gibi üç farklı renk seçeneği tüketicilerle buluşuyor. İlk etapta siyah renkli versiyonu kullandık ve bu renk seçeneği ağır duruşuyla beğenimizi kazanmıştı. Ancak favorimiz, Huawei Mate 20 Pro’da da kullanılan alacakaranlık. Bu renk, ışığın gelişine göre arka yüzün farklı renk tonlarında görünmesini sağlıyor ve Mate 20 Pro’yu daha da çekici kılıyor.
Bu arada hemen belirtelim, Huawei Mate 20 Pro suya ve toza dayanıklı bir telefon. Bu sayede telefonu sağanak yağış altında gönül rahatlığıyla kullanabilir, suya düşürürseniz bozuldu endişesi yaşamazsınız.
Mate 20 Pro’nun alt kenarında USB-C portu, nano SIM ve nano Memory kart tepsisi bulunuyor. Ayrıca alt kenarda iki adet mikrofon dikkat çekiyor. Hoparlör ise USB-C portunun olduğu bölüme yerleştirilmiş. Eğer parmağınızla USB-C portunu kapatırsanız, ses çıkışının iyice azaldığını fark edeceksiniz. İkinci hoparlör de ahize hoparlörüne yerleştirilmiş. Üst kenarda bir mikrofon daha var. Aynı zamanda diğer Huawei telefonlarında olduğu gibi, Mate 20 Pro’da da kızıl ötesi portunu görüyoruz. Böylelikle Mate 20 Pro ile evinizdeki TV ve diğer elektronik eşyaları uzaktan kumanda edebilirsiniz. Sol kenar temiz görünürken sağ kenarda ses ve güç tuşları bulunuyor. Güç tuşu kırmızı renkte tasarlanmış, bu da hoş bir detay olarak dikkat çekiyor.
Arka tarafta üç adet kamera ve flaş, bir matris görünümünde yerleştirilmiş. Kamera kümesi dışa doğru çok hafif çıkıntı yapıyor, ancak bu durum telefonun bir yüzey üzerinde kararlı şekilde durmasına engel teşkil etmiyor.