Teknoloji

İspanya’dan Huawei’ye yasak

huawei starlink

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının en önemli aktörlerinden ve hatta mağdurlarından biri olan Huawei‘ye İspanya’dan can sıkıcı bir haber geldi. İspanya Savunma Bakanlığı, veri merkezlerinde Huawei markalı ürünlerin kullanmasını yasakladı.

Bu noktada yasağın hassas bilgilere erişebilecek Huawei markalı cihazlarla sınırlı olduğunu belirtmekte fayda var. Huawei’nin akıllı telefonlarının son kullanıcılar tarafından kullanılması konusunda bir yasak söz konusu değil.

Bakanlık personelinin Huawei markalı kişisel cihazlarını kullanmasında bir engel bulunmuyor. Ancak bakanlık sunucularındaki verilere erişebilmek için başka bir cihaz kullanmaları gerekecek. Söz konusu veriler arasında e-postalar da bulunuyor. Sunuculara Huawei markalı cihazlarla bağlananların da fazla vakit kaybetmeden bağlantılarını kesmelerinin gerektiği belirtildi.

İspanya Savunma Bakanlığı’nın söz konusu yasak kararını neden aldığı konusunda şimdilik net bir bilgi verilmiş değil. Ancak ABD çok uzun süredir Huawei’yi kişisel verileri Çin’e aktarmak, kısaca casusluk yapmakla suçluyor. İspanya’nın da benzer bir motivasyonla hareket etmiş olması muhtemel görünüyor. ABD’nin iddialarını ilk günden bu yana reddeden Huawei, kendisine uyguladığı yasak nedeniyle ABD yönetimine dava açmıştı.

İspanya Huawei Mate 30 Pro’nun Avrupa’daki ilk durağı olmuştu

Huawei’den İspanyol La Informacion gazetesine yapılan açıklamada ise şirketin son 30 yılda 170’ten fazla ülkede faaliyet gösterdiği ve asla siber güvenlikle ilgili bir sorunla karşılaşılmadığı belirtildi. Huawei, güvenliğin kendisi için en önemli öncelik olduğunun altını çizdi.

İspanya Savunma Bakanlığı, Huawei ürünlerine yasak kararı getirse de; İspanya, Huawei’nin Avrupa’da önem verdiği pazarlar arasında bulunuyor. Şirket, en yeni amiral gemisi olan Mate 30 Pro’yu Avrupa’da ilk olarak İspanya’da satışa sunulmuştu. Telefonun sınırlı satış dönemi, 9 Aralık tarihine kadar devam edecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER