Teknoloji

Huawei’nin ilk 5G telefonunun çıkış tarihi hakkında yeni işaretler

huawei mate 20 x 5g
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei’nin ilk 5G telefonu olacak Huawei Mate 20 X 5G, belirli ülke pazarlarında temmuz sonunda satışa sunuluyor. Huawei’nin bir Android cihaz üreticisi olarak geleceği hâlâ merak konusu olsa bile, şirket bu konuyla ilgili hamlelerini sürdürüyor.

Çin’in devlet yayın organı Global Times, telefonun 26 Temmuz’da Çin’de satışa sunulacağını açıkladı. VentureBeat ise telefonun şu anda Amazon’un İtalya sitesinde ön siparişte olduğunu, 22 Temmuz şeklinde dağıtım tarihinin verildiğini belirtti. Telefon 12 Temmuz’da ise Birleşik Arap Emirlikleri’nde satışa çıktı.

Huawei Mate 20 X 5G, mevcut Mate 20 X modeliyle çok benzer donanım bileşenlerine sahip. 7.2 inç ekran, arkada üç adet kamera gibi özellikler ortak. Ancak içerideki bileşenlerde ufak tefek değişiklikler ve güncellemeler mevcut. Böylelikle Balong 5000 5G modemin ihtiyaçları karşılanabiliyor.

Dikkat çeken en önemli farklılıklardan bir tanesi, 4200 mAh kapasiteli pilin 5000 mAh kapasiteye çıkarılmış olması. RAM de 6 GB’den 8 GB’ye çıkarılıyor. Depolama alanı ise 128 GB’den 256 GB’ye yükseltiliyor.

Huawei’nin ilk 5G telefonunun diğer ülkelerde ne zaman çıkacağı ise netlik kazanmadı. Bildiğiniz gibi, Google Huawei’nin Android lisansını, ABD Ticaret Bakanlığı’nın Çinli şirkete karar listeye alması nedeniyle askıya almıştı. Bu durum sadece ABD’yi değil, başka ülkeleri de etkiledi. Örneğin İngiltere’de, Huawei’nin 5G telefonunun haziran ayında çıkması bekleniyordu. Ancak bu ülkede faaliyet gösteren EE ve Vodafone gibi şirketler telefonu 5G lansman planlarında çıkardı.

Trump yönetiminin Huawei üzerindeki kısıtlamaları gevşeteceğine yönelik bazı işaretler bulunuyor. Ancak bu durumun gelecekteki telefonları nasıl etkileyeceğine dair sorular hâlâ sorulmaya devam ediliyor. Şu an için ABD devlet görevlileri Huawei’nin kara listede kalacağını söylüyor. Ancak, ABD ulusal güvenliği için tehdit oluşturmadığı alanlarda Huawei ile ilgili lisanslamalara ve ABD şirketleriyle ticarete izin verilecek. Ne var ki, bunun Huawei’nin Android ve ARM tabanlı yonga setleri kullanımını nasıl etkileyecek, henüz bilmiyoruz.

Türkiye’de ise henüz 5G konusunda somut çalışmalar bulunmuyor. Bu nedenle kısa vadede Huawei Mate 20 X 5G’nin Türkiye’de satışa çıkmasını beklemiyoruz.

İLGİLİ HABERLER