Teknoloji

ABD’den Huawei’ye müjdeli haber

huawei starlink
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei, ABD tarafından uygulanan yaptırımların bir kısımından geçici olarak kurtuluyor. ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping‘in uzlaştığı “ateşkes” ile Huawei’nin ABD’den teknoloji satın alması konusunda uygulanan kısıtlamaların bazıları kaldırılacak.

Bu kararın neleri değiştireceği şu an için tam anlamıyla bilinmiyor. Ancak Trump, ülkesinin “ulusal tehlike oluşturmayacak” donanımların satışına izin verebileceğini belirtti. Bu da Huawei’nin tüketici elektroniği ürünlerindeki işbirliklerine devam edebileceğini gösteriyor. Şebeke donanımları konusunda uygulanan yaptırımlarda ise gevşeme beklenmiyor.

Huawei hâlâ ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptırım listesinden çıkmış değil. Bu nedenle Çinli üreticinin Amerikan şirketleriyle çalışabilmesi için hâlâ devletin açık onayı gerekiyor. Huawei’yi listeden çıkarma konusundaki kararın daha sonra verileceğini belirten Trump, 2 Temmuz’da bu konuda bir toplantının gerçekleştirileceğini ifade etti.

ABD’nin yaptırımları gevşetmesi, daha geniş ölçekli bir uzlaşının parçası olarak değerlendirilebilir. Bu geniş ölçekli uzlaşının da teknoloji dünyasının tamamı için faydalı olduğu söylenebilir. Çin’den gelen ürünlere ekstra gümrük vergisi uygulama kararını süresiz olarak erteleyen ABD, bunun karşılığında Çin’e oldukça fazla miktarda tarımsal ürün satacak. Bu anlaşmayı kalıcı bir çözüm olarak nitelemek mümkün değil. Yine de; ekstra gümrük vergisi nedeniyle üretimlerini Çin dışına taşımayı planlayan teknoloji şirketleri, bir nebze de olsa rahatlayabilir.

Huawei ABD merkezli iş ortaklarıyla ilişkilerini yeniden başlatabilirse, kendisini daha fazla zorlayabilecek bir krizi tam zamanında yatıştırmış olacak. Resmi Android desteğini ve diğer önemli iş ortaklıklarını kaybetmenin olası etkilerini değerlendiren şirket, telefon üretiminde kapasiteyi düşürebileceğinin sinyalini vermişti. PC pazarında ise Intel gibi Amerikan şirketlerinin ürünleri, Huawei için büyük önem taşıyor. Yaşananlar Huawei’ye şimdiden belli bir zarar verse de, şirketin önüne işleri normal seyrine çevirmek adına geniş bir hareket sahası sunulmuş olacak.

İLGİLİ HABERLER