İncelemelerManşetler

Huawei G8 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

huawei-g8-inceleme-9

Huawei bundan birkaç yıl önce kendisine hedef olarak Android ekosisteminin büyük oyuncularını seçmiş, onların arasına girmeyi kafasına koymuştu. Bu noktada rekabetçi fiyatlarını da bir avantaj olarak kullanmayı hedefliyordu. Geçen yıllar bize gösterdi ki, Huawei’nin bu hedefi büyük ölçüde tuttu. Çinli şirketin Android ekosisteminde kendine özel bir yeri var. Şimdiye kadar çıkardığı telefonlara baktığımızda kaliteli tasarımın, iyi malzemenin, tatmin edici teknik özellikler ve makul fiyatlarla buluştuğunu görüyoruz. Üstelik şirket son zamanlarda özellikle tasarım ve malzeme kalitesi konusunda epey ileri gitti. Öyle ki, Huawei G8 gibi orta üst segment bir Android telefonunu bile üst sınıf Android telefonlarında görebileceğimiz tasarım ve yapıda görüyoruz. Geçtiğimiz sonbaharda tanıtılan Huawei G8 yılın ilk haftalarıyla birlikte Türkiye piyasasına giriş yaptı. Büyük ekran sevenlerin ilgisini çekecek Android telefonuyla ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Huawei G8 Video İnceleme

huawei-g8-inceleme-3huawei-g8-inceleme-8huawei-g8-inceleme-30huawei-g8-inceleme-21huawei-g8-inceleme-24Huawei G8’i elinize aldığınız anda kalitesini hissediyorsunuz. Alüminyum gövdesinin detaylarında ince işçiliğin izleri gizli. Orta segment Android telefonu olmasına rağmen, fiyatının üstünde değere sahip olduğunu hissettiren bir görünüme ve yapıya sahip. 152 x 76.5 x 7.5 mm.’lik boyutlara ve 167 gr. ağırlığa sahip olan telefonun köşeleri epey yuvarlatılmış. Kenar profili hafif kavisli arka yüzey sayesinde toplam kalınlığa göre daha ince tutulmuş, böylelikle G8 olduğundan daha ince görünüyor. Elinize alıp kullanırken elinizden kayıp gidecekmiş gibi bir his vermiyor.

G8 gibi büyük ekranlı bir telefonun rahat kullanılmasını sağlayan etkenlerin başında 5.5 inç ekranın etrafını saran çerçevenin darlığı geliyor. Yüzde 71.7’lik ekran-gövde oranıyla G8’in yüzey alanı daha küçük tutuluyor, böylelikle ergonomiye olumlu bir katkı yapılıyor. 5.5 inç ekranın altında Huawei logosunu görüyoruz, fiziksel navigasyon tuşları yok. Ekranın üstünde de ahize hoparlörü, sensör, LED durum lambası ve 5 megapiksel kamera bulunuyor. Ön yüzü 2.5D kavisli cam tamamen kaplıyor ve telefona daha da değerli bir hava katıyor.

Alt kenara baktığımızda microUSB portunun her iki yanına yerleştirilmiş iki adet simetrik ızgara görüyoruz. Bunlardan sadece bir tanesi hoparlöre ait, diğeri mikrofonu barındırıyor. Üst tarafta 3.5 mm. kulaklık jakı, onun hemen yanında gürültü bastırma özelliği için yerleştirilmiş ikinci mikrofon bulunuyor. Sağ kenarda metalden yapılmış ses ve güç tuşları, sol kenarda ise nanoSIM ve microSD kart yuvalarını bir arada bulunduran ve sivri cisim yardımıyla yuvasından çıkarılan tepsi yer alıyor.

Üstte ve altta, anten sisteminin performansı için yerleştirilmiş ikişer adet plastik şerit de dikkat çekiyor. Bu arada yine arka yüzeyde, en üstte ve altta iki adet şerit dikkat çekiyor. Bunlar da anten sistemi için yerleştirilmiş parçalar. Arka yüzeyde anten için yerleştirilmiş parçaların yanı sıra 13 megapiksel kamera ve çift LED flaş da dikkat çeken diğer ayrıntılar oluyor.

Kameranın hemen altında parmak izi okuyucusunu görüyoruz. Apple, Samsung gibi şirketlerin önde, ekranın hemen altında yer alan fiziksel ana ekran tuşuna parmak izi okuyucusunu yerleştirdiğini görüyoruz. Sony ise Xperia Z5’te kenarda yer alan güç butonuna parmak izi tarayıcısını eklemişti. Huawei ise G8’de arka tarafa parmak izi okuyucusunu yerleştirmeyi tercih etmiş. Telefonu her iki elde de tuttuğunuzda, işaret parmakları bu okuyucunun bulunduğun bölüme denk geliyor, dolayısıyla telefonu elde kavradığınızda parmak izi okuyucusunu rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ne var ki, telefon bir yüzey üzerinde duruyorsa, arkadaki parmak izi okuyucusuna telefonu ele almadan veya çevirmeden ulaşmak zor. Yani arkadaki parmak izi okuyucusu bu açıdan Apple ve Samsung’un çözümlerinin gerisinde kalıyor. Her ne olursa olsun, G8’in parmak izi okuyucusu epey iyi çalışıyor, parmak izi taramasını hızlıca yapıyor ve ekran kilidini hemen atlayıp kullanıcı arayüzüne erişlmeyi sağlıyor.

G8’in siyah, beyaz ve altın renk seçenekleri bulunuyor. Telefon bu açıdan değerli bir telefon olduğu hissini kullanıcılara vermeyi başarıyor.

Huawei G8’in 5.5 inç ekranı 1080 x 1920 piksel çözünürlüğe sahip. IPS LCD teknolojili bu ekran 401 ppi ile ortalamanın üstünde piksel yoğunluğu sunuyor. Dolayısıyla karşımızda epey keskin ve net görüntüler, yazılar sunan bir ekran var. Renkler de epey canlı görünüyor. Sonuç olarak hem Huawei’nin Emotion kullanıcı arayüzü hem de fotoğraf ve video gibi görsel içerikler oldukça iyi şekilde görüntüleniyor. Ekran parlaklığı da yeterli seviyede, ancak üst sınıf Android telefonların ekranlarında gördüğümüz maksimum parlaklık seviyesinin altında kalıyor. Yine de, dışarıda rahat kullanım için bu ekran yeterli parlaklığı da sağlamasını biliyor.

huawei-g8-ekran-goruntuleri-5 huawei-g8-ekran-goruntuleri-6 huawei-g8-ekran-goruntuleri-7İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda tablonun genel olarak G8 çizgisindeki orta segment telefonlarınkine benzer olduğunu görüyoruz. Huawei’nin kendi üretimi olan Kirin işlemcilerinden herhangi bir tanesi yerine, Qualcomm’un sekiz çekirdekli Snapdragon 615 işlemcisi bu telefonda da karşımıza çıkıyor. Telefonun 16 GB dahili hafıza ve 2 GB RAM ile 32 GB dahili hafıza ve 3 GB RAM gibi iki farklı konfigürasyonu mevcut. Bizim test ettiğimiz model ikinci konfigürasyon, zaten Türkiye’de çoğunlukla bu model satılıyor.

Benchmark testlerinde Huawei G8, Motorola, Sony gibi şirketlerin geçen yıl çıkan orta segment Android telefonlarıyla aynı seviyede puanlar alıyor. AnTuTu’da elde edilen puan telefonun genel telefonlar sıralamasında fiyat-performans oranına uygun bir konumda yer almasını sağlıyor. Genel olarak Huawei G8’in ortalama performans sergilediğini söyleyebiliriz. Kullanıcı arayüzünde gezinirken ufak tefek tıkanıklıklar, gecikmeler gözlemledik, ancak genelde iyi bir performans çizgisi tutturuyor. Yüksek çözünürlüklü videolar izlerken veya yüksek profilli oyunları oynarken de herhangi bir sorun çıkarmıyor. Bu telefonu seçenler e-posta kontrolü, sosyal medya uygulamalarını kullanma, internette gezinme, fotoğraf ve video çekme gibi en çok yerine getirecekleri işlevlerde sıkıntı yaşamayacaklardır.

huawei-g8-ekran-goruntuleri-3huawei-g8-ekran-goruntuleri-2Pil tarafında G8’in 3000 mAh kapasiteli pil barındırdığını görüyoruz. GeekBench ile gerçekleştirdiğimiz pil testinde telefon yüzde 100’den yüzde 2’lik pil seviyesine 6 saat 30 dakikada geldi. Bu teste göre G8’in pili kapasitesinin hakkını tam olarak vermiyor gibi görünebilir. Ne var ki, pratikteki kullanımda durum iyi görünüyor. Telefon görüşmeleri, internette gezinme, video izleme, fotoğraf çekme gibi standart işlerden oluşan günlük kullanım senaryosu dahilinde telefonun pili sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarabilir.

Kablosuz bağlantı bölümüne baktığımızda Huawei G8’in Kategori 4 LTE desteğine sahip olduğunu görüyoruz. Bu, telefonun saniyede 150 Mbps’lik maksimum indirme hızlarına ulaşabileceğini gösteriyor. 1 Nisan 2016’dan sonra hayatımıza girecek 4.5G hizmeti kapsamında mobil operatörler Kategori 6 seviyesinde LTE hızlarına, yani saniyede 300 Mbps mertebelerinde teorik indirme hızlarını sunmayı hedefliyor. Huawei G8 ile yüksek indirme hızlarına ulaşabilirsiniz, ancak operatörlerin sunabileceği indirme hızları G8’in desteklediğinden daha yukarılarda olabilir, tabii ki şebekenin imkan verdiği noktalarda.

huawei-g8-inceleme-10huawei-g8-inceleme-26huawei-g8-inceleme-23Huawei diğerlerinin aksine kendi özelleştirmelerini yoğun şekilde barındıran, kendi duygularını yansıttığı Emotion kullanıcı arayüzünü Android cihazlarında sunmayı tercih ediyor. Huawei G8’de de Android 5.1 Lollipop’un üstünde Emotion UI 3.1 sürümünü görüyoruz. Kullanıcı arayüzünde G8’in havasına uygun tonlar ve ikonlar seçilmiş. Telefonun daha da değerli görünmesine epey katkıda bulunuyor.

Yine de, arzu ettiğiniz takdirde Temalar uygulamasına girerek farklı temalardan birisini seçebilir; farklı duvar kağıtları, uygulama ikonları ve bunun gibi görsel unsurların tadını çıkarabilirsiniz. Huawei epey fazla tema seçeneği sunuyor ve eminiz ki, içlerinde hoşunuza giden bir tema mutlaka bulunuyor.

Uygulama arayüzünde ilgi çeken ve hoşa giden bazı detaylar mevcut. Örneğin kilit ekranı açıkken parmağınızı ekranda sürüklediğinizde güneş ışını efekti parmak ucunuzu takip ediyor. Bunun dışında kilit ekranı için görsel bileşenler, kısayollar ve yurt dışı seyahatlerinde epey işe yarayacak ikili saat gibi unsurlar bulunuyor. Bunun dışında yine kilit ekranındayken parmağınızı ekranın alt kenarından yukarı sürüklediğinizde kayıt cihazı, hesap makinesi, el feneri, kamera gibi araçlara özel kısayolları göreceksiniz. Bunlar şifre girmeden kullanılabiliyor.

Android’in standart arayüzünün aksine, Huawei’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünde uygulama menüsü görmüyoruz. Tüm uygulama kısayolları ana ekran panellerine yerleştirilmiş. Uygulama klasörleri yine mevcut, üstelik yüklediğiniz bazı uygulamalar otomatik olarak ilgili klasörlere atılabiliyor. Uygulama kısayolları, klasörleri ve widget’ları aynı paneller içinde düzenli şekilde kurgulayıp kullanabilirsiniz. Bildirim bölümünde ise iki farklı sekme var, bunlardan bir tanesi sekmelere ayrılmış ve bildirimler bir zaman çizgisi üzerinde gösteriliyor. Diğer sekmede ise Wi-Fi, Bluetooth, ekran parlaklığı gibi hızlı ayarlar bulunuyor. Bunun dışında G8’de özelleştirilebilir durum çubuğu, kolay kullanım modu, rahatsız etme modu gibi çeşitli yazılım tabanlı özellikler de mevcut.

Huawei G8’in yukarıda değindiğimiz parmak izi okuyucusu donanım açısından olduğu kadar yazılım açısından da epey başarılı görünüyor. Sadece birkaç dokunuşla parmak izinizi ekleyebilir, daha sonra da kilit ekranını parmağınızı arkadaki okuyucuya basit şekilde dokundurarak herhangi bir parola girme zahmetine katlanmadan kullanıcı arayüzüne erişebilirsiniz. En fazla beş adet parmak izi ekleyebilirsiniz. Parmak izi uygulamaları veya multimedya içeriklerini kilitlemek için de kullanılabiliyor.

G8’de Ayna, Büyüteç, El Feneri, Sihirli Etiket gibi çeşitli araçlar yüklü olarak geliyor. Bunun yanı sıra Telefon Yöneticisi uygulaması sayesinde telefon hızlandırıcı, depolama temizleyici, güç tasarrufu, taciz filtresi gibi araçlarla Huawei G8’i daha verimli şekilde kullanabilirsiniz. Google’ın Chrome, Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları yüklü olarak gelirken, Google Play Store’da uygulama ve oyunlarıyla sizi bekliyor.

huawei-g8-inceleme-20

Orta segment Android telefonlarında genellikle 13 megapiksel arka ve 5 megapiksel ön kamera ikilisini görürüz. Bu kural Huawei G8’de de bozulmuyor. Bu açıdan Huawei G8’in kamera tarafında harikalar yaratmadığını, ancak kullanıcıları yeteri kadar tatmin edecek kamera deneyimi sunduğunu daha baştan söyleyebiliriz.

Kamera uygulaması sade ve anlaşılır bir kullanıcı arayüzüne sahip. Kullanıcıların en fazla tercih edeceği çekim modları ön plana çıkarılmış. İyi yemek, güzellik, hızlandırılmış çekim gibi özel modların fotoğraf ve video modları yanına yerleştirildiğini görüyoruz. Sol kenarda ise flaş, ön ve arka kamera arasında geçiş ile daha fazla ayar ve modun yer aldığı menü ekranı kısayolu bulunuyor. G8’de HDR, seri çekim, panorama, filigran gibi özel çekim seçenekleri de bulunuyor. Bu arada Tüm otomatik odaklar olarak adlandırılan ve çekim yaptıktan sonra da sahnedeki odağı değiştirmeye yarayan özellik de mevcut. ISO ve beyaz dengesi gibi manuel ayarlar menü içine gizlenmiş, hemen ulaşması kolay değil. Huawei, G8 kullanıcılarının genellikle otomatik ayarlara bağlı kalacağını düşünmüş olmalı ki, bu da çok mantıksız sayılmaz.

huawei-g8-kamera-fotograflari-27huawei-g8-kamera-fotograflari-26Huawei G8 ile çekilen fotoğraflar kalite açısından ortalamayı rahatlıkla tutturuyor. Ancak üst sınıf akıllı telefon kameraların ürettiklerinin altında kaldığını da söylemek gerekiyor. Fotoğraflar keskinlik ve detaylar bakımından vasatı aşmıyor, bununla birlikte varsayılan pozlama değeri de biraz yüksekte konumlanmış. Yani sensör, parlak sahneler elde edilmesi amacıyla ışığı fazla yakalıyor. Bu durum bazı durumlarda aşırı ışığa, gece çekimlerinde de fazla gürültüye neden olabiliyor. Bunun dışında çekilen fotoğraflarda renk doğruluğu yüksek, ayrıca optik görüntü sabitleme sistemi sayesinde çekimlerde bulanıklık yok denecek kadar az.

Önde yer alan 5 megapiksel çözünürlüklü kamera sayesinde keskin ve daha fazla detay içeren selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. Kamera uygulamasındaki Güzellik modu epey eğlenceli görünüyor. Bu mod çektiğiniz portre fotoğrafların belirli açılardan düzenlenmesine izin veriyor. Sonuçta sizden tamamen farklı görüne bir görüntünüzün ortaya çıkması mümkün olabilir.

Video tarafında ise Huawei G8 en fazla saniyede 30 kare hızında 1080p Full HD video kaydına imkan tanıyor, 4K video kayıt desteği yok. Bu normal, ne de olsa G8’deki Snapdragon 615 işlemci en fazla 1080p Full HD kayda izin veriyor. Aslında bu çok da problem sayılmaz, çünkü 4K yaygınlaşsa da 1080p hâlâ en yaygın ve birçok TV’de ve medya oynatıcı cihazda en rahat şekilde oynatacağınız format olarak dikkat çekiyor.

Videolar MP4 formatında üretiliyor, ses stereo olarak kaydediliyor ve kalitesi de oldukça iyi seviyede. Detaylar ve keskinlik açısından ortalamalarda gezinen videolarda optik görüntü sabitleme sisteminin düzeltici etkisini dikkatli baktığınızda görebilirsiniz.

huawei-g8-inceleme-25

Huawei G8 tasarım açısından gerçekten de içinde bulunduğu segmentin ötesine geçiyor ve üst sınıf Android telefonlarında gördüğümüz tarzda bir tasarım ve malzemeyle geliyor. Alüminyumdan yapılmış ince gövdesi, kavisli ve yumuşak hatlarıyla Huawei G8’i kullanmak gerçekten büyük bir keyfe dönüşüyor. 1080p Full HD ekranı yeteri kadar büyük, internette gezinirken, çekilen fotoğraflara bakarken, video izlerken rahat ettiriyor. Kameraları günlük hayatta işinizi görecek nitelikte. Performans açısından Snapdragon 615 harikalar yaratmıyor, ancak bu fiyattaki bir telefondan beklenen ortalama performansı sunuyor. Pil konusunda da Huawei G8’in bir günü rahatlıkla çıkardığını görüyoruz. Huawei G8’in yaklaşık 1500 TL’lik bir satış fiyatı var. Teknik özellikler bakımından sunulanlar bu fiyatı karşılıyor, tasarım tarafında ise bu fiyata göre fazlası veriliyor.

İLGİLİ HABERLER