Teknoloji

Huawei akıllı telefon biriminin öncülüğünde rekor kırdı

huawei abd virus elektrikli otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei için 2019’un ne kadar iyi geçtiği, Çinli üretici tarafından açıklanan son rakamlar sayesinde çok daha net bir şekilde görülüyor. Şirketin toplam geliri bir yıl önceye kıyasla yüzde 20 artışla 105 milyar dolara çıkarken, kârı da yüzde 25 yükselerek 8 milyar dolara ulaştı. The New York Times‘ın haberine göre, 100 milyar doların üstündeki yıllık geliri Huawei’yi geçtiğimiz yıl 100 milyar dolar sınırını geçen Google ve Microsoft gibi şirketlerle aynı gruba yerleştiriyor.

Huawei’nin büyümesindeki en büyük itici güç olarak akıllı telefon birimi öne çıkıyor. Birimin gelirleri geçtiğimiz yıl yüzde 45 oranında artarken, tüketici elektroniği grubunun toplam geliri de 52 milyar dolar oldu. Bu tablonun oluşmasında Mate 20 Pro ve P20 Pro gibi başarılı telefonların önemli bir rol oynadığı rahatlıkla söylenebilir. Kısa süre önce tanıtılan P30 serisinin bu ivmeyi sürdürüp sürdüremeyeceği merak ediliyor.

Huawei’nin operatör teknolojisi tarafındaki faaliyetlerinden elde edilen gelir ise daha zayıf görünüyor. Reuters‘in haberinde şirketin bu biriminin gelirlerinin yüzde 1.3 oranında azaldığı belirtilirken, şirket bu düşüşü telekomünikasyon sektöründeki yatırım döngülerine bağlıyor. Huawei halka açık bir şirket olmasa da, denetlenmiş finansal sonuçları her yıl kamuoyuyla paylaşılıyor. Huawei’nin 5G şebekelerindeki varlığının yoğun biçimde tartışılması, bu taraftaki sarsıntının devam edebileceğini gösteriyor.

ABD federal kuruluşlarındaki Huawei yasağını, 5G şebekesine de taşımayı planlıyor. İngiltere’de ise resmi kurumlar Huawei’nin operasyonlarının yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Avustralya 5G altyapısında Huawei’nin teknolojisini kullanmayacağını açıklarken, Avrupa Birliği’nde nihai karar üye ülkelere bırakıldı.

Huawei’nin üst düzey yöneticileri şirketin Çin hükümeti tarafından casusluk faaliyetlerinde kullanıldığı iddiasını defalarca yalanlamıştı. Huawei gizliliği ve güvenliği ciddiye aldığının altını çizerken, finansal sonuçlarını açıklarken de “siber güvenlik ve kullanıcı gizliliğinin korunması ajandamızın en üst sırasında yer alıyor” ifadesini kullandı.

İLGİLİ HABERLER