Teknoloji

Huawei ABD’ye yeni bir dava daha açmaya hazırlanıyor

huawei starlink

Huawei ve ABD arasındaki gerilimde tansiyon kolay kolay düşecek gibi görünmüyor. Çinli elektronik devinin ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) karşı bir dava açma hazırlığı içinde olduğu söyleniyor.

Huawei’nin neden bu yönde bir hazırlık içinde olduğunu tahmin etmek çok zor değil. FCC, geçtiğimiz hafta Evrensel Servis Fonu’ndan destek alan Amerikan operatörlerinin bu fonu Huawei ve ZTE gibi “ulusal güvenlik tehdidi” olarak değerlendirilen şirketlerden ekipman almasını engelleyecek kararı onaylamıştı. Huawei, yaptığı açıklamada söz konusu kararı “kanuna aykırı” olarak tanımlamıştı. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Çinli teknoloji devi şimdi de bu konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Huawei ve ZTE, FCC’nin tehdit listesinde başı çekiyor. Amerikan yetkililer, çok uzun süredir bu iki şirketin altyapılarının Çin hükümeti adına casusluk için kullanıldığını iddia ediyor. Huawei’den daha önce yapılan açıklamada, FCC’nin kararının “seçilmiş bilgiler, kinayeler ve yanlış varsayımlar” çerçevesinde alındığı belirtilmişti. Çinli üretici kararın kırsal bölgelerde yaşayan Amerikalılar üzerinde de olumsuz bir etki yapacağını savunmuştu.

Huawei, açıklamasında FCC tarafından “ulusal güvenlik tehdidi” olarak gösterilmesini destekleyecek bir delilin de bulunmadığını belirtmişti. Şirket, FCC’nin bir Çin yasasını yanlış yorumlayarak bu çıkarımda bulunduğunu öne sürmüştü.

Çinli teknoloji devi, geçtiğimiz mart ayında da ABD yönetimi hakkında bir dava açmıştı.

Huawei ve ABD arasında sular ne zaman durulacak?

The Wall Street Journal’ın kaynaklarına göre, Huawei önümüzdeki hafta FCC’nin kararına karşı gelecek hafta dava açacak.

Huawei ve ABD arasındaki gerilimde benzer olaylara daha önce de şahit olmuştuk. ABD’de federal hükümete bağlı kurumlar Huawei’nin Amerikan pazarına erişimini engellemek adına çok sayıda girişimde bulunmuştu. ABD Ticaret Bakanlığı’nın Huawei’yi yaptırım listesine eklemesi mevcut gerilimi daha da artırmış ve Huawei’nin ABD dışındaki faaliyetlerini de etkileyecek bir sonuca yol açmıştı. Tüm bu gerilimlerin yanında karşılıklı tavizlerin de bulunduğu ilişkinin ne zaman istikrara kavuşacağı konusunda bir şey söylemek pek kolay değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER