Teknoloji

Huawei ABD hükümetini dava etti

huawei 5g abd japonya hongmeng os

Huawei ve ABD ilişkiler arasındaki gerginlik çok uzun süredir devam ediyor. Son zamanlarda tırmanan bu gerginlik nedeniyle Çinli telekomünikasyon devinin ABD’yi dava etmeye hazırlandığına dair haberler de kısa süre önce gündeme gelmişti. Sonunda beklenen oldu ve Huawei’yi resmi kurumların ürünlerini ve servislerini satın almasını engellediği gerekçesiyle ABD hükümeti aleyhine dava açtığını açıkladı.

ABD uzun süredir resmi kurumlarında ve altyapısında başta Huawei olmak üzere Çinli şirketlere yasak uyguluyor. Amerikan hükümeti son zamanlarda müttefiklerine de telekomünikasyon altyapılarında Huawei’nin ürünlerini kullanmama konusunda ısrarlı çağrılar yapıyor. Huawei’nin açtığı dava, kendisini “Çin’in Truva atı” olarak tanımlayan ABD’ye verilen bir yanıt olarak değerlendirilebilir.

Huawei ise söz konusu iddiayı ilk günden bu yana ısrarla reddediyor. Şirket, Çin hükümetiyle bugüne kadar hiçbir şekilde veri paylaşmadığını ve gelecekte de böyle bir durumun söz konusu olamayacağını savunuyor.

Huawei Başkanı Guo Ping, düzenlediği basın toplantısında davayla ilgili açıklamalarda bulundu. Amerikan hükümetinin Huawei ürünlerine uyguladığı kısıtlama kararını destekleyecek kanıtları sunamadığını belirten Guo, son çare olarak işi mahkemeye taşıdıklarını dile getirdi. Huawei Başkanı, şirket olarak sorumluluklarını daima ciddiye aldıklarının da altını çizdi.

Huawei’nin ABD’ye yönelik suçlamaları sadece kendisine uygulanan yasakla sınırlı kalmıyor. Şirket, Amerikan istihbarat kurumlarının sunucularına saldırdığını ve e-postalarını çaldığını da iddia ediyor.

Huawei ABD tarafından kendisine yöneltilen suçlamalara karşı son zamanlarda daha atak bir tavır takınmış durumda. Özellikle Amerikan hükümetinin müttefiklerine de 5G altyapılarında Huawei ürünlerini kullanmama çağrısı yapmasıyla birlikte Huawei de alttan almayı bırakmışa benziyor.

Huawei ABD aleyhine açtığı davayla ağustos ayında Donald Trump’ın imzaladığı Milli Savunma Onay Yasası’na (NDAA) da karşı çıkıyor. Söz konusu yasa, ABD’de federal kurumların ve taşeronlarının Huawei’nin ürünlerini kullanmasını engellemesinin temel dayanağı niteliğini taşıyor. Bu yasanın Huawei’yi engellemesinin yanı sıra Amerikan müşterilerine de zarar verdiğini söyleyen Guo, mahkemenin hem kendilerine hem de Amerikan halkına fayda sağlayacak bir karar almasını beklediklerini dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER