Teknoloji

Huawei ABD’den yeni geçici lisans alamadı

huawei emui 10

ABD Ticaret Bakanlığı, bir yılı aşkın bir sürenin sonunda Huawei’ye müşteri desteği için geçici lisans vermeyi bıraktı. Bu durum, şirketin telefonlarından birine sahip olanlar adına kötü bir haber niteliği taşıyor. The Washington Post’un haberine göre, Huawei’ye verilen son geçici lisansın süresi, 13 Ağustos itibarıyla sessiz sedasız doldu. Bu da Google’ın ve diğer yazılım geliştiricilerinin Huawei’ye ve Huawei’nin müşterilerine yazılım güncellemesi göndermesini yasadışı hâle getiriyor. Eğer tüm Google hizmetlerini barındıran bir P30 Pro’ya veya başka bir Huawei telefona sahipseniz, önümüzdeki dönemde Android 11’i veya diğer güncellemeleri alabilmeniz mevcut koşullar altında pek olası görünmüyor.

Konuyla ilgili olarak The Washington Post’a konuşan bir Google yetkilisi, geçici lisansın Android güncellemelerinin resmi kanallar üzerinden dağıtımı açısından hayati bir öneme sahip olduğunu dile getirdi. Google servislerinin yüklü olmadığı P40 Pro gibi cihazlar, Huawei’nin Android’in açık kaynaklı sürümünü kullanması ve güncellemeleri kendi kanalları üzerinden dağıtması nedeniyle bu durumdan etkilenmeyecek.

Söz konusu lisans, ABD’nin kırsal bölgelerinde hizmet veren operatörlerin altyapılarından Çin menşeili ürünleri kademeli olarak çıkarabilmesi amacıyla verilmişti. Ancak bu lisans sayesinde Huawei’nin tüketici cihazlarının güncel ve güvenli kalması da kolaylaşmıştı. Artık bu cihazları güncel tutmanın pek kolay olmayacağını belirtmek gerekiyor.

Lisansın bitiş zamanının Huawei açısından talihsiz olduğu söylenebilir. ABD’nin sertleşen ticari yaptırımları nedeniyle Huawei’nin üst segment Kirin yongalarını üretmesini de zorlaştırmıştı. Ancak bu alanda alternatif tedarikçilerin bulunması söz konusu sıkıntıları biraz olsun gidermişti. Mevcut telefonlarını destekleme konusunda zorluk yaşayacak gibi görünen şirket, yeni amiral gemileri üretme konusunda ise iddiasını kaybetmediğini göstermişti.

Huawei tarafından konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak edindiğimiz bazı bilgilere göre Huawei, Google Mobil Servisleri ile satışı yapılan telefonlarda, Google uygulamaları ve Google Play Store’dan indirilen diğer uygulamaların güncellemeleri almaya devam edeceğini kaydediyor. Google Mobil Servisleri ile gelmeyen telefonlarda, yeni uygulamalar ve güncellemeler önceden yüklenmiş AppGallery platformu aracılığıyla gerçekleştirilecek. Google Mobil Servisleri önceden yüklenmiş olarak gelen Huawei telefonlar, uygulamaları indirmek ve güncellemek için Google Play Store’u kullanmaya devam edebilecek. Huawei Mobil Servisleri ile çalışan telefonlarda, Google hizmetleri, resmi web siteleri üzerinden kullanılabilecek.

Yine edindiğimiz bilgilere göre bilgisayar tarafında, şu anda mevcut olan tüm Huawei bilgisayarlar Windows işletim sistemini kullanmaya ve ilgili hizmetlere erişmeye devam edebilirken, Windows güvenlik yamalarını ve güncellemelerini de almaya devam edecek. Ayrıca bugün mevcut olan hiçbir Huawei giyilebilir ürünü, bu kısıtlamalardan etkilenmeyecek.

Güncelleme: Huawei ürünleri ile ilgili olarak edinilen bazı bilgilerle güncellenmiştir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER