Teknoloji

Huawei’ye ABD’den bir geçici vize daha

huawei starlink

ABD, Huawei için alınan yasak kararının tam anlamıyla yürürlüğe gireceği tarihi bir kez daha ileri attı. Konuya ilişkin karar, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından duyuruldu. Huawei’ye verilen geçici genel lisans, normal şartlar altında 1 Nisan itibarıyla sona erecekti. Ancak 45 günlük uzatma kararıyla birlikte lisansın geçerliliği 15 Mayıs tarihine kadar devam edecek.

ABD Ticaret Bakanlığı, geçici lisansı uzatırken bir çağrıda da bulundu. Bakanlık, söz konusu lisansla ilgili olarak kamuoyundan geri dönüş istedi. Bu geri bildirimler lisansın değiştirilmesi veya uzatılması konusunda kararın verilmesinde etkili olacak.

Huawei böylelikle geçici lisans için ABD’den teknik olarak dördüncü kez uzatma almış oldu. Trump yönetimi, Amerikan şirketlerinin Huawei’yle çalışmasını geçtiğimiz yılın mayıs ayında yasaklamıştı. Söz konusu karar, Huawei’nin Çin tarafından casusluk amacıyla kullanıldığı iddiasıyla alınmıştı.

ABD Ticaret Bakanlığı bu kararın alınmasının ardından hızla geçici bir lisans çıkarmış ve Huawei’nin üç ay boyunca mevcut telefon ve şebeke ekipmanlarını desteklemesini mümkün kılmıştı. Bu lisans ağustos ve kasım aylarında 90’ar günlük uzatmalar almıştı. Son olarak da şubat ayının ortasında 45 günlük bir uzatma daha açıklanmıştı.

Huawei’nin lisansının uzatılması, ABD’nin kırsal alanlarında faaliyet gösteren telekomünikasyon operatörleri açısından önem taşıyor. ABD Ticaret Bakanlığı, operatörlerin bu 45 günlük sürede Huawei’nin alternatiflerini belirleme konusunda önemli adımlar atmasını istiyor.

ABD, operatörlere Huawei yerine başka şirketlerin altyapı ürünlerine geçiş yapmaları konusunda maddi açıdan destek sağlamaya hazırlanıyor. ABD Senatosu’nun onayladığı 1 milyar dolarlık destek paketi, başkan Donald Trump’ın imzasını bekliyor.

İLGİLİ HABERLER