Teknoloji

ABD, Huawei’nin Intel ve Qualcomm’dan çip almasını engelliyor

huawei abd

Huawei ve ABD arasındaki gerilimde yeni bir perde açıldı. ABD, “Çin’in teknolojik ilerlemesini sınırlamak” adına alınan önlemler kapsamında Intel ve Qualcomm’un Huawei’ye çip satmasını mümkün kılan lisansları iptal etti. Huawei’nin bilgisayar ve akıllı telefonlarını etkileyecek olan karar, hemen yürürlüğe girdi.

Huawei, 2019’dan bu yana ABD’nin ticari kısıtlamalar listesinde yer alıyor. Ancak şirket son zamanlarda ABD’yi endişelendiren bazı ilerlemeler kaydetti. Bunlar arasında geçtiğimiz ay tanıtılan yapay zekâ özellikli dizüstü bilgisayar da bulunuyor.

Konuyla ilgili olarak ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Sürekli değişen tehdit ortamını ve teknolojik ortamı göz önünde bulundurarak, kontrollerimizin ulusal güvenliğimizi ve dış politika çıkarlarımızı en iyi şekilde nasıl koruyabileceğini sürekli olarak değerlendiriyoruz. Bu sürecin bir parçası olarak geçmişte yaptığımız gibi bazen ihracat lisanslarını iptal ediyoruz.”

Bakanlık sözcüsü bu karardan Huawei dışında başka bir şirketin etkilenip etkilenmediği konusunda bilgi vermese de, açıklamada “Ancak Huawei’ye ihracata yönelik belirli lisansları iptal ettiğimizi doğrulayabiliriz” ifadesi yer alıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Çin, ABD’nin ulusal güvenlik kavramını aşırı genişletmesine ve Çinli şirketleri haksız yere baskı altına almak için ihracat kontrollerini kötüye kullanmasına kararlılıkla karşı çıkıyor.”

Huawei ABD tarafından yöneltilen suçlamalara karşı çıkıyor

ABD’li ulusal güvenlik uzmanları Huawei’yi Çin’in siber casusluk yapmasına yardım etmekle suçluyor. Huawei ise bu iddialara çok sert biçimde karşı çıkıyor. Intel ve Qualcomm’un lisanslarının askıya alınması, Huawei’nin bilgisayar üretiminde de sıkıntı yaşayabileceği anlamına geliyor.

Bu kararın Intel ve Qualcomm üzerinde de olumsuz bir etki yapacağını söylemek gerekiyor. Intel tarafından ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu’na sunulan bir belgede kararın şirketin gelirlerinde ciddi bir düşüşe neden olacağı belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER