İncelemelerManşetler

HTC One SV İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

HTC, geçen yılın başlarında tanıttığı One serisi altında tanıttığı üç cihazını yılın devamında çıkardığı diğer cihazlarla desteklemişti. Serinin tepesinde yer alan One X’i One X+ adlı biraz daha gelişmiş model izlerken, One S ve One V’nin birleşiminden de One SV gibi orta üst sınıfa hitap eden bir cihaz çıkmıştı. HTC, 2013’ün gözde Android telefonu One’ı piyasaya sürmeden kısa bir süre önce One SV’yi de Türkiye’de piyasaya sürdü. Akıllı telefon seçimi yaparken 1200 TL’yi pek geçmek istemeyenleri hedefleyen One SV ile ilgili merak ettiklerinizi yazının devamında yer alan incelememizde bulabilirsiniz.

htc-one-sv-inceleme-00001

İnceleme Başlıkları DonanımYazılım, Performans ve BataryaKamera ve MultimedyaSonuç

Video İnceleme


Donanım

HTC One SV tasarım açısından One S’in çizgisine biraz daha yakın duruyor. Yuvarlak köşelere sahip olan bu 4.3 inç ekranlı telefon 128 x 66.9 x 9.2 mm.’lik boyutlarıyla ele rahatlıkla oturuyor, cebe de kolaylıkla sığıyor. Telefonun hafif kavise sahip arka paneli de kavramayı kolaylaştıran etkenler arasında bulunuyor. 122 gr. ağırlığıyla Android telefonların ortalamasının altında olan HTC One SV şekil itibariyle ergonomik bir cihaz olma özelliğini taşıyor.

htc-one-sv-inceleme-00006

4.3 inç ekranın etrafını çevreleyen alan çok fazla geniş tutulmamış. Corning Gorilla Cam 2 ile kaplı olan ön bölümün büyük bir bölümünü kaplayan Super LCD2 kapasitif dokunmatik ekran 480 x 800 piksel çözünürlüğe sahip. Günümüzün Full HD ekranlı telefonları düşünüldüğünde HTC One SV bu açıdan epey geride kalmışa benziyor. Yine de 4.3 inç ekranda bu çözünürlüğün çok da kötü durmadığını söylemek gerek. Yeteri kadar yüksek görüş açılarına sahip olan bu ekran parlaklık ve renk doygunluğu açısından da fazlasıyla tatmin edici. Güneş ışığı altında da rahat bir kullanım sunuyor.

Ekranın altında geçen yıl One cihazlarından alıştığımız şekilde üç adet kapasitif dokunmatik fiziksel navigasyon tuşu bulunuyor. Üstte 1.6 megapiksel çözünürlüklü ön kamera yer alırken ahize hoparlörünün tasarımının One S’tekinden farklı olduğunu, deliklerden oluşan tasarım yerine daha sıradan bir tasarımın tercih edildiğini görüyoruz. Telefonun sol kenarında herhangi bir giriş veya tuş yer almazken sağ kenarda ses tuşları bulunuyor. Altta microUSB portu ve mikrofon, üstte de 3.5 mm. kulaklık jakı, ikinci mikrofon ve güç butonu yer alıyor. Güç butonunun sağ tarafa doğru yerleştirilmiş olması sol elle kullanımda pek sorun çıkarmıyor, ancak sağ elle kullanırken işaret parmağınızın tuşa erişimi için hafif bir efor sarfetmeniz gerekebilir.

htc-one-sv-inceleme-00014

HTC One SV’nin kenarları plastik, arkasınıysa plastikten yapılmış ince bir kapak boydan boya kaplıyor. Telefonun sahip olduğu renge göre farklı renklere sahip olan bu kapağı çıkarmak pek zorlamıyor. Kapağı kaldırınca altından 1800 mAh kapasiteli batarya, microSD ve microSIM kart yuvaları çıkıyor. Ayrıca arka bölümde 5 megapiksel kamera, flaş ve hoparlörün yer aldığını görüyoruz. Kapağın hoparlörün üstüne denk gelen bölümü yine deliklerden oluşan ızgaralarla belirginleştirilmiş, ses için yeterli bir çıkış kanalı oluşturulmuş. Hoparlörün hemen üstünde yer alan Beats Audio logosu da telefonda Beats Audio ses amplifikatörünün olduğunu gösteriyor.

One SV’nin teknik özellikler bakımından da One S ve One V’nin ortasında bir cihaz olduğunu görüyoruz. 1.2 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8960 yongaset aynı zamanda Adreno 305 GPU ile tamamlanıyor. 1 GB RAM barındıran telefonda 8 GB dahili bellek var. Bunun 4 GB kadar kısmı uygulamalara, geri kalanı da kullanıcı dosyalarına ayrılmış. Ayrıca dileyen kullanıcılar 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip microSD kartlarını takarak dosyalar için daha fazla alan oluşturabilirler.

htc-one-sv-inceleme-00008

HTC One SV kablosuz bağlantı tarafında standartları yakalıyor. 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS’in varlığını görüyoruz. Mobil geniş bant tarafından HSDPA 42.2 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps destekleri One SV’nin sahiplerine hareket hâlindeyken bile hızlı internet erişimi sunabileceği anlamına geliyor. İvmeölçer, pusula ve yakınlık sensörü de telefonda yer alan modüller olarak dikkat çekiyor.

Yazılım, Performans ve Batarya

HTC One SV test merkezimize ulaştığında Ice Cream Sandwich ile çalışıyordu, ancak kontrol ettiğimizde Android 4.1.2 Jelly Bean güncellemesi çoktan yayınlanmıştı. Doğal olarak biz de bu sürüme güncelleme yaptık ve testlerimizi öyle gerçekleştirdik. Jelly Bean’in üstünde Sense 4+ kullanıcı arayüzü geliyor. Kullanıcı deneyimi bakımından One SV’nin 2012’nin diğer One telefonlarından çok da farklı olduğunu söyleyemeyiz. Karşımızda yine Sense 4+ efektleri bol, rengarenk kullanıcı arayüzü; sayfalı yapıda tasarlanmış ve çeşitli sekmelerle uygulamalara daha hızlı şekilde erişmeyi sağlayan uygulama menüsü bulunuyor.

htc-one-sv-inceleme-00004

HTC One SV’de Fener, Ayna, Araç, Friend Stream, FM Radyo, Notlar gibi klasik Sense uygulamaları yüklü geliyor. Ofis işleri Polaris Office uygulamasına emanet iken, PDF Görüntüleyici de, adı üstünde, PDF dosyalarını açmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca Google’ın Gmail, Google+, Haritalar, Navigasyon gibi servislerine ait Android uygulamaları da telefonda bulunuyor. Tabii ki, Google Play Store üzerinden binlerce ücretli veya ücretsiz uygulamayı telefona yükleyebilir, deneyiminizi daha da zenginleştirebilirsiniz. 8 GB’lık alanın yaklaşık 4 GB’lık bölümü uygulamalar için ayrılmış, bu da yeterli sayılır. Geri kalan diğer 4 GB’lık alanı da kişisel dosyalarınız için kullanabilirsiniz.

HTC One SV’de yer alan 1.2 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 yongaset, Adreno 305 GPU ve 1 GB RAM üçlüsü bu telefondan düzgün bir performans edinmeyi mümkün kılıyor. Sense kullanıcı arayüzünde gezinmede herhangi bir takılma veya problem gözlenmezken uygulamaların açılması da yeteri kadar hızlı sayılır. Gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerinin sonuçlarına baktığımızda HTC One SV’nin performans açısından Galaxy Note II ve Nexus 4 gibi telefonların seviyesini zorladığı görülüyor.

AnTuTu Quadrant SunSpider Benchmark
HTC One SV
(Android 4.1)
11655 5597 1550.5 ms +/- %4.5
HTC One
(Android 4.1)
22289 12314 1109.0 ms +/- %4.7
HTC One X+
(Android 4.1)
15523 7533 1012.6 ms +/- %0.9
LG Optimus G
(Android 4.1)
20314 7914 1388.9 ms +/- %0.9
Nexus 4
(Android 4.2)
16508 5085 1900.6 ms +/- %3.9
Sony Xperia Z
(Android 4.1)
20435 8074 1850.7 ms +/- %2.4
Samsung Galaxy Note II
(Android 4.1)
13657 6094 1027.5 ms +/- %0.6
iPhone 5 Veri yok Veri yok 960.1 ms +/- %1.0
Nokia Lumia 920 Veri yok Veri yok 922.6 ms +/- %0.7

HTC One SV’de hem yerleşik internet tarayıcısı hem de Chrome bulunuyor. İncelemelerimiziyse genellikle yerleşik internet tarayıcısı üzerinde yoğunlaştırdık. Yoğun görünümlü masaüstü web sitelerini bile hızlı şekilde yüklemeyi başaran bu internet tarayıcısı sayfa içinde yakınlaştırma, kaydırma ve yeniden ölçeklendirme gibi işlemleri de fazlasıyla seri bir biçimde yapıyor. Sonuç olarak HTC One SV sahipleri hareket hâlindeyken internette gezinme konusunda fazla sıkıntı yaşamayacaktır.

HTC One SV’nin sahip olduğu 1800 mAh kapasiteli bataryayı yerinden çıkarabilir, değiştirebilirsiniz. Bu batarya birkaç telefon görüşmesi, internette gezinme, e-posta senkronizasyonu, Facebook veya Twitter gibi sosyal ağ hesaplarının kontrolü gibi unsurlara sahip bir kullanım senaryosu dahilinde sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor.

htc-one-sv-inceleme-00016

Esas iş, telefon olarak kullanıma gelince. HTC One SV bu açıdan da kullanıcıların fazla üzmüyor. Kapalı otopark ve bunun gibi sinyal seviyesinin düşük olduğu ortamlarda One SV biraz zorlayabiliyor, ancak genelde telefonun iyi bir çekim kapasitesine sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca karşı tarafın sesi de yeteri kadar iyi bir netlikte duyuluyor. İkinci mikrofonun varlığı da çevredeki seslerin karşı tarafa minimum şekilde iletilmesini sağlıyor.

Kamera ve Multimedya

HTC One SV’nin arkasında yer alan kamera 5 megapiksel çözünürlüğe sahip. Otomatik odaklama özelliği barındıran bu kameraya LED flaş eşlik ediyor. 1080p/30fps Full HD video kaydı yapabilen bu kamera HTC’nin geçen yıl kullanıma sunduğu kamera uygulamasıyla birlikte kullanılıyor. Bu kamera arayüzü fotoğraf ve video çekim tuşlarını bir arada barındırmasıyla büyük kolaylık sağlarken sıralı çekim modu sayesinde de hareketli nesneleri iyi bir şekilde yakalamaya, böylelikle önemli anları kaybetmemeye olanak sağlıyor.

htc-one-sv-kamera-fotograflari-00011

HTC One SV ile çekilen fotoğraflara baktığımızda görüntü kalitesinin ortalamanın üstüne çıkmadığını görüyoruz. Kapalı havalarda veya biraz loş ortamlarda çekilen fotoğraflar biraz karanlık görünüyor. Renklerde ise hafif solgunluk göze çarpıyor. Otomatik odağın varlığı özellikle makro çekimlerde keskin karelerin yakalanmasını mümkün kılıyor. Söz konusu 1080p Full HD video kaydı olunca One SV’nin iş görecek yeterlilikte olduğunu görüyoruz. Yazılım tabanlı video sabitleme belirli bir noktaya kadar iş görüyor, ortam seslerinin kaydı düzgün bir şekilde yapılıyor, ancak rüzgar uğultusu gibi sesler kayda biraz olsun olumsuz etkide bulunabiliyor.

Galeri: HTC One SV’nin Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1234]

HTC One SV’nin önde yer alan 1.6 megapiksel kamerası genellikle iletişim amaçlı konulmuş olsa da, bu kamerayı da kullanarak fotoğraf veya video çekimi yapabilirsiniz. Bu kamera 720p HD video kaydı yapabiliyor.

Video: HTC One SV’nin Kamerasından 1080p Full HD Video

Söz konusu multimedya olunca HTC One SV beklentileri imkanları elverdiği ölçüde karşılıyor. Desteklenen formatlar listesinde MP4, H.263, H.264 ve WMV’yi görüyoruz. 800 x 480 ekranda Full HD video oynatmayı düşünmezsiniz, bu nedenle en fazla 720p videoları oynatmak isteyebilirsiniz ki, One SV’nin 720p kalitesinde .mkv uzantılı videoları rahatlıkla oynattığını gördük. Video oynatıcı Türkçe alt yazı desteğine de sahip, ancak AC3 ses formatıyla sorun yaşıyor. Bu nedenle Google Play Store’daki alternatiflere bakmak isteyebilirsiniz.

Müzik tarafında da MP3, eAAC+, WMA, WAV gibi yaygın ses formatları destekleniyor. Geçen yıldan alıştığımız Müzik uygulaması müzik odaklı uygulamaların kısayollarını bünyesinde barındırmasıyla dikkat çekiyor. TuneIn Radio uygulamasıyla internetten radyo dinleyebileceğiniz gibi, dahili FM radyo alıcısı sayesinde internet bağlantısına ihtiyaç duymadan da radyo dinleme imkanına sahipsiniz. Telefonun arkasında yer alan hoparlör de memnun edici bir ses seviyesine sahip.

Sonuç

HTC One SV’de şaşırtan çok fazla bir unsur yok. Geçen yıl incelemelerini yaptığımız One S ve One V’nin beğendiğimiz yanları vardı, Tayvanlı şirket bunları One SV’de bir araya getirmiş. Telefonun kibar bir görüntüsü var ve rahatlıkla taşınıyor. Biraz rahatsız eden güç butonu yerleşimi dışında kullanımda da herhangi bir rahatsızlık söz konusu değil. Ekran, çözünürlüğü artık düşük sayılsa da, iş görüyor; bir şeyler izlemek, oyun oynamak için yeterli. İşlemci de telefondan beklenen çoğu görevi karşılar nitelikte. Kamerası HTC One’da gördüğümüz yetenekleri barındırmasa da, ihtiyaç duyduğunuz anlarda işinizi görmek için yeterli duruyor.

htc-one-sv-inceleme-00007

İncelemeyi yazdığımız şu sırada HTC One SV’nin tavsiye edilen satış fiyatı 1199 TL olarak veriliyor. Cihazın sahip olduğu teknik özellikleri ve kendisiyle aynı seviyedeki diğer cihazların fiyatlarıyla karşılaştırma yaptığımızda fiyatın çok hafif yüksek kaçtığını söylemek yanlış olmaz. Belki 1099 TL’lik bir fiyat bu cihaz için daha uygun olabilirdi. Her ne olursa olsun, Android cihazı satın alırken fazla aşırıya kaçmak istemeyen, ancak giriş seviyesi bir Android telefonu da istemeyenler için One SV değerlendirilebilecek bir seçenek olabilir.

[nggallery id=1233]

İLGİLİ HABERLER