Ulaşım

Harley-Davidson elektrikli motosikletini 2019’da yollara çıkarmayı planlıyor

harley-davidson elektrikli motosikletHarley-Davidson elektrikli motosiklet projesi üzerinde yaklaşık dört yıldır çalışıyor. Bugüne kadar ortaya son kullanıcıya ulaşacak bir ürün çıkaramayan şirket, 2019 itibarıyla bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor. Motosikletin teknik özellikleri henüz belirsiz olsa da, Harley yöneticileri elektrikli motosikletin 18 ay içinde yollara çıkmasını planlıyor.

Harley-Davidson “LiveWire” adını taşıyan elektrikli motosiklet prototipini 2018’de gözler önüne çıkarmıştı. LiveWire, 4 saniyeden kısa bir süre içinde 0’dan 100 kilometre hıza ulaşabilmesiyle dikkat çekmişti. Ancak “ekonomi” modunda bile motosikletin menzilinin 89 kilometrede kalması en büyük problem olarak ön plana çıkmıştı. O dönemden bugüne gelene kadar elektrikli motosikletlerin kapasitelerinde önemli bir artış kaydedildiği için Harley-Davidson’ın elektrikli motosikletinin daha uzun bir menzil sunması oldukça muhtemel görünüyor.

Harley-Davidson cephesinden gelen diğer haberler ise pek iyi değil. ABD’nin Missouri eyaletindeki fabrikasını kapatma kararı alan şirket, yaklaşık 800 çalışanıyla yollarını ayıracak. Pensilvanya’da bulunan bir diğer fabrikasında da düzenlemeye gidecek olan şirket, burada da yaklaşık 260 kişiyi işten çıkaracak.

Motosiklet pazarının son yıllarda yaşadığı durağanlık, Harley-Davidson’ı da olumsuz etkilemiş gibi görünüyor. 2017’de satışları yüzde 6.7 oranında düşen şirket, bu trendin 2018’de de sürmesinin beklendiğini açıkladı.

Harley-Davidson elektrikli motosiklet ile işleri düzeltebilir mi?

Harley-Davidson elektrikli motosiklet ile bu kötü gidişatı biraz olsun durdurmayı amaçlasa da, bu çok kolay olmayacak gibi görünüyor. Harley-Davidson gibi şirketlerin motosikletlerin tercih edilmesinde motordan gelen tok ve yüksek ses büyük bir rol oynuyor. Şirketin bu sorunu yapay bir sesle çözmesi mümkün olsa da, bunun Harley-Davidson hayranları tarafından ne kadar benimseneceği merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER