Teknoloji

Google reklamlar ve arama sonuçları arasındaki çizgiyi inceltiyor

google abd adalet bakanlığı

Google, geçtiğimiz hafta itibarıyla masaüstünde arama sonuçlarının gösteriminde bir değişikliğe gitti. Söz konusu değişiklik, organik arama sonuçları ve onların üstünde gösterilen reklamlar arasındaki çizgiyi inceltiyor. Google, yeni tasarımda arama sonuçları ve reklamları birbirinden ayırmak için çok basit bir çözüm kullanıyor. Bu basit çözümde reklamların yanına siyah renkle ve kalın harflerle “Reklam” etiketi ekleniyor.

Google kısa süre önce arama sonuçlarında internet sitelerinin ikonlarını da göstermeye başlamıştı. Reklam gösterimi konusunda yapılan değişikliğin de bu yaklaşımdan esintiler taşıdığı söylenebilir. Digiday tarafından paylaşılan ilk veriler ise yeni tasarım sayesinde insanların reklamlara daha çok tıkladığını gösteriyor.

Google’ın bu hamlesini bir tür “reklam tıklatma tuzağı” olarak görenlerin sayısı az değil. Bu şekilde düşünenlerden biri olan İngiliz The Guardian gazetesinin teknoloji editörü Alex Hern, yeni tasarımla birlikte reklamlar ve arama sonuçları arasında belirgin bir görsel farkın olmadığını savunuyor. Hern, etiketlemeye rağmen reklamlar ve gerçek sonuçları ayırmanın zorlaştığına dikkat çekiyor.

google reklamlarıGoogle’ın geçmişteki reklam gösterimi yaklaşımıyla karşılaştırınca yeni tasarımın göze iyiden iyiye farklı geldiği söylenebilir. İnternet devi, 2013’e kadar sonuç sayfasındaki reklamları farklı renkte bir arka planla gösteriyordu. Böylelikle reklamlar ve organik arama sonuçları daha kolay ayrılıyordu. Ancak zaman içinde bu yaklaşımı bırakan şirket, en üstte gösterilen reklamların altında organik arama sonuçlarına yer vermeye başlamıştı.

Google, arama sonuç sayfasındaki değişikliği ilk olarak geçtiğimiz yıl kullanıcılarla buluşturmaya başlamıştı. Şirketten o dönemde yapılan açıklamada, sonuç sayfasında web sitesi ikonlarının gösterilmesinin internet sitelerini öne çıkaracağı ve sonuçlar içinde tarama yapmayı kolaylaştıracağı belirtilmişti. İnternet devi, reklamların gösterimindeki değişikliklere ise pek değinmemişti. Bu değişiklikler, masaüstüne taşınmalarıyla birlikte daha somut şekilde fark ediliyor.

Google’ın arama reklamları kalitesinden sorumlu yöneticisi Sundeep Jain, şirketin reklam tasarımının sadeleştiğini ve bu sayede “kullanıcıların bilgileri daha kolay sindirdiğini” belirtmişti. Jain, tek renge geçişin de arama sonuç sayfasındaki uyumu kuvvetlendirdiğini ifade etmişti.

Google reklamları Alphabet’in en önemli gelir kaynağı

Ancak Google’ın yaptığı son değişiklikte uyumu artırmaktan ziyade daha fazla para kazanmayı hedeflediği söylenebilir. Digiday tarafından paylaşılan veriler de bu düşünceyi destekler nitelikte. Bir dijital pazarlama ajansının istatistiklerine göre, bazı masaüstü reklamları için tıklama oranları yeni tasarımla birlikte belirgin biçimde arttı. Söz konusu tasarım değişikliği mobilde uygulandığında da tıklama oranlarının yüzde 17-18 civarında yükseldiği belirtiliyor.

Google’ın temel itibarıyla bir reklam şirketi olduğu söylenebilir. İnternet devinin çatı şirketi Alphabet, Google reklamları sayesinde 2019’un üçüncü çeyreğinde kasasına 34 milyar dolar koymuştu. Bu dönemde Alphabet’in toplam geliri ise 40 milyar dolar seviyesindeydi. Bu ölçekte bir sektörde, reklam tıklama oranlarındaki küçük değişikliklerin bile bilançolara çok belirgin etkiler yapacağı söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER