Teknoloji

Google bu uygulamaları Play Store’dan kaldırdı, siz de telefonunuzdan silin

google play store android
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Play Store telefonlarımızı her açıdan kullanışlı hâle getiren birçok uygulamayı bünyesinde barındırıyor. Google bu mağazayı herhangi bir zararlı uygulamadan korumak için elinden geleni yapsa da, arada gözden kaçanlar olabiliyor.

Neyse ki, Google şüpheli davranışlara sahip olan uygulamaları gözeten tek şirket değil. Evina adlı siber güvenlik şirketi de telefonunuza sızabilecek herhangi bir zararlı yazılım için sürekli arama ve test faaliyetleri gerçekleştiriyor. Şirket kullanıcıların Facebook giriş bilgilerini çalan 25 uygulamanın listesini yayınlamıştı. O liste yayınlandığından bu yana uygulamalar Google Play Store’dan kaldırıldı. Ancak bu uygulamalar telefonunuzda varsa, şimdi silmenin tam zamanı gibi görünüyor.

Aşağıdaki listede yer alan uygulamaların her biri birbirinden çok farklı işlere yarıyor. Kart oyunlarından dosya yöneticilerine, adımsayardan el fenerine farklı uygulamalar listede yer alıyor. Bunlar toplamda 2 milyonun üstünde indirme sayısına erişmiş ve her biri aynı zararlı kodu barındırıyor.

Google bu uygulamaları Play Store'dan kaldırdı, siz de telefonunuzdan silin

Zararlı yazılım kullanıcının Facebook tarafından yapılmış bir uygulamanın açılmasını bekliyor. Daha sonra sahte Facebook giriş sayfasının açıldığı bir tarayıcı sekmesini hızlıca açıyor ve başlangıçta açılan uygulamanın üstünde görüntülüyor. Kullanıcılar Facebook giriş detaylarını girdikleri zaman zararlı yazılım bunu kopyalıyor ve önceden hazırlanmış bir sunucuya gönderiyor.

Açıkçası teknoloji açısından deneyimli kullanıcılar bu yeme hemen atlamayacaktır, ancak bir Android telefonu ilk kez kullanan çocuklar veya yaşlılar bu numaraya kanabilir ve sonuçta Facebook hesapları ele geçirilebilir.

Bu nedenle indirdiğiniz uygulamaların meşru olup olmadığını kontrol edin. Bunun için yorumlara bakın ve herhangi bir uyarı olup olmadığını gözleyin. Yukarıdaki listede yer alan çoğu uygulama için de olumsuz yorumlar vardı, ancak uygulamalar için verilmiş puanlar o kadar yüksek ki, birçok insan buna ikna olarak indirmiş olmalı.

İLGİLİ HABERLER